παιδική κατάθλιψη

Λιγότερα από τριάντα χρόνια πριν, η κατάθλιψη θεωρούταν πως αφορά αποκλειστικά τους ενήλικες. Τα παιδιά θεωρούνταν ανώριμα αναπτυξιακά προκειμένου να μπορούν να βιώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και η κακή διάθεση των εφήβων θεωρούταν ως φυσιολογική διάθεση στο συγκεκριμένο στάδιο της πορείας τους προς την ενηλικίωση.

Ωστόσο, μια πληθώρα μελετών επιβεβαιώνει πως τόσο η παιδική όσο και η εφηβική κατάθλιψη υφίστανται και προκαλούν σειρά προβλημάτων στην κοινωνική, σωματική και ψυχική υγεία, την σχολική ζωή και τη μετέπειτα πορεία στη ζωή ενός παιδιού ή εφήβου. Παρόλα αυτά, εκτός από τις ομοιότητες της κατάθλιψης που εμφανίζονται σε όλα τα αναπτυξιακά στάδια, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην παιδική, την εφηβική και την κατάθλιψη των ενηλίκων.

Το υποκειμενικό βίωμα της θλίψης είναι κοινό στους ανθρώπους όλων των ηλικιών και φύλων, ωστόσο από μόνο του δεν επαρκεί για τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Διαγνωστικά Κριτήρια Κατάθλιψης

Τα διαγνωστικά κριτήρια επικεντρώνονται σε ένα διαρκές συναίσθημα επίμονης θλίψης (που βιώνεται υποκειμενικά ή παρατηρείται από άλλους) που συνδυάζεται με την απώλεια του ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που μέχρι πρότινος προκαλούσαν ευχαρίστηση.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το υπερβολικό αίσθημα ενοχής, οι διαταραχές στον ύπνο (αϋπνία ή υπερυπνία), οι διαταραχές στην όρεξη και το βάρος, η υπερβολική κούραση και απώλεια ενέργειας, η μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και η αναποφασιστικότητα, οι έντονες σκέψεις θανάτου, ο αυτοκτονικός ιδεασμός ή απόπειρα, καθώς και η ψυχοκινητική διέγερση ή επιβράδυνση.

Τα συμπτώματα προκειμένου να τεθεί η διάγνωση, είναι απαραίτητο να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των δύο εβδομάδων καθώς και να προκαλούν σημαντική ενόχληση και δυσλειτουργία.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα κριτήρια ισχύουν τόσο για τα παιδιά και τους εφήβους, όσο και για τους ενήλικες με μικρές τροποποιήσεις ανάλογα με την ηλικία. Παρόλα αυτά, το σύμπτωμα της έντονης ευερεθιστότητας αφορά κυρίως τα παιδιά και τους νέους.

Στατιστικά Στοιχεία για την Κατάθλιψη

Όσον αφορά στη συχνότητα της κατάθλιψης, εμφανίζεται σε μικρότερα ποσοστά σε παιδιά προ-εφηβικής ηλικίας και δεν εμφανίζονται μεγάλες διαφορές ανάλογα με το φύλο του παιδιού. Αντίθετα, στην εφηβική ηλικία, παρατηρείται αύξηση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων που εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα στα κορίτσια. Στα παιδιά σχολικής ηλικίας, η κατάθλιψη ενδέχεται να συνυπάρχει και με άλλες διαταραχές όπως είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), η Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή και η Διαταραχή Διαγωγής. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, η συννοσηρότητα είναι ακόμα πιο συχνή. Οι κλινικές μελέτες για την παιδική και εφηβική κατάθλιψη δείχνουν πως είναι μια χρόνια κατάσταση και πως, παρόλο που ένα επεισόδιο μπορεί να παρουσιάσει ύφεση σε έναν χρόνο, ένα μεγάλο ποσοστό θα παρουσιάσει ένα νέο επεισόδιο μέσα στα επόμενα 5 χρόνια.

Θλίψη ή κατάθλιψη & Αξιολόγηση

Επειδή οι συνήθεις συμπεριφορές των παιδιών ποικίλλουν από το ένα στάδιο της παιδικής ηλικίας στο άλλο, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει ο γονέας ή ο δάσκαλος εάν ένα παιδί περνά απλά μια προσωρινή "φάση" ή πράγματι υποφέρει από κατάθλιψη. Μερικές φορές οι γονείς ανησυχούν για το πώς έχει αλλάξει η συμπεριφορά του παιδιού ή ένας δάσκαλος αναφέρει πως το παιδί δείχνει προβληματισμένο ή ξαφνικά εμφανίζει μία συμπεριφορά που το αποτρέπει από το να αποδίδει στο σχολείο, τόσο κοινωνικά όσο και μαθησιακά. Σε μια τέτοια περίπτωση, η γνώμη ενός ειδικού μπορεί να είναι καταλυτική στο να αναγνωριστούν και να αξιολογηθούν τα συμπτώματα ώστε το παιδί να ανακουφιστεί.


Βιβλιογραφία

Maughan, B., Collishaw, S., & Stringaris, A. (2013). Depression in childhood and adolescence. Journal of the Canadian Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 22(1), 35.

Συγγραφή Άρθρου

Άννα Αλβανού - Ψυχολόγος

Άννα Αλβανού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία. Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις - Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πώς η προσωπικότητά μας επηρεάζει τον τρόπο που ονειροπολούμε
προσωπικότητα και ονειροπόληση

Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις έννοιες της ονειροπόλησης και της φαντασίας ως ταυτόσημες. Η ονειροπόληση είναι μία νοητική διαδικασία που περιλαμβάνει ένα είδος φαντασιωσικής δραστηριότητας αλλά πέρα από αυτό, οι θεωρητικοί έχουν ορίσει την ονειροπόληση ποικιλοτρόπως.

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή και οι επιπτώσεις της
κοινωνικό άγχος

Η κοινωνική αγχώδης διαταραχή ή αλλιώς κοινωνική φοβία αφορά σε ένα έντονο και επίμονο άγχος ταπείνωσης ή αμηχανίας κατά τη διάρκεια κοινωνικών καταστάσεων ή επιτέλεσης ενός έργου ενώπιον τρίτων ενώ ταυτόχρονα, συνυπάρχει η επίγνωση από το άτομο που βιώνει τα συμπτώματα πως ο φόβος του είναι υπερβολικός ή παράλογος.

Μεταβίβαση στη θεραπευτική σχέση: ένα παράθυρο στον ψυχισμό του ατόμου
θεραπευτική σχέση

Η μεταβίβαση όπως ορίστηκε από τον Φρόυντ το 1912, είναι η ασυνείδητη ανάπτυξη συναισθημάτων, συμπεριφορών και στάσεων προς το πρόσωπο του θεραπευτή που δε δικαιολογούνται από την θεραπευτική συνθήκη. Για πολλά χρόνια η έννοια της μεταβίβασης γινόταν δεκτή αποκλειστικά από τους κόλπους της ψυχανάλυσης ενώ οι πιο σύγχρονοι θεωρητικοί αποδέχονται πως αντανακλά μία γενικότερη στάση του ανθρώπου στο να ερμηνεύει τα πρόσωπα γύρω του μέσα από παρελθοντικές σχεσιακές εμπειρίες.

Εργασιακή εξουθένωση (burnout) και επιλογή επαγγέλματος
Εργασιακή εξουθένωση

Σύμφωνα με την υπαρξιακή προσέγγιση, η ανάγκη των ανθρώπων να δώσουν νόημα στη ζωή τους μέσω της εργασίας συμβάλλει στην άρνηση της παραδοχής ότι ως θνητά όντα, καλούμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με το γεγονός του θανάτου. Μάλιστα, προκειμένου να αρνηθούμε τον θάνατο, επιθυμούμε να αισθανόμαστε πως ζούμε μια ζωή γεμάτη νόημα, πως με τις πράξεις και τις επιλογές μας έχουμε επιρροή στο άπειρο σύμπαν.

Όταν φοβόμαστε για την υγεία μας
φόβος υγείας

Όλοι οι άνθρωποι, είναι πιθανό κάποια στιγμή στη ζωή μας, να έχουμε νιώσει ανησυχία σχετικά με ένα σωματικό σύμπτωμα που εντοπίσαμε ή σε σχέση με το ενδεχόμενο να νοσήσουμε από κάποια ασθένεια. Είναι πιθανό, το σωματικό σύμπτωμα να μας ενεργοποίησε τόσο, ώστε αναζητήσαμε την πηγή του προβλήματος στο διαδίκτυο ή επισκεφτήκαμε κάποιο γιατρό. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, συνειδητοποιήσαμε πως η ανησυχία μας ήταν πιο έντονη από όσο απαιτούσε η περίσταση.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.