Ακρόαση άρθρου......

Έχω παρακολουθήσει πολλές φορές εκπομπές ταλέντων (μαγειρικής, μουσικής, τραγουδιού) , με διαγωνιζόμενους μικρά παιδιά. Ομολογώ ότι έχω θαυμάσει πολλές φορές τα ταλέντα των μικρών διαγωνιζόμενων, το πείσμα και την αγάπη τους στο αντικείμενό τους.

Παρόλα αυτά όμως, είχα κάποιους ενδοιασμούς τόσο για τη συμμετοχή όσο και  για την ύπαρξη τηλεοπτικών διαγωνισμών με πρωταγωνιστές μικρά παιδιά και αυτό αφορά το πόσο αρνητική μπορεί να αποβεί η δημοσιότητα σε τόσο τρυφερές ψυχές και ηλικίες.

Από τους διάσημους που από τα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια έβγαιναν στην τηλεόραση, μέχρι τους παιδικούς τηλεοπτικούς διαγωνισμούς , η δημοσιότητα επηρέασε τόσο θετικά όσο και αρνητικά την ενηλικίωση των παιδιών. Και αυτό διότι οφείλουμε να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι ο κόσμος του θεάματος είναι πολλές φορές σκληρός, άκαμπτος και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχοσύνθεση ενός παιδιού με τη βάρβαρη είσοδό του σε αυτό, στερώντας του απότομα την αθωότητα της παιδικής ηλικίας.

Πρέπει να επισημάνουμε επίσης την ευαισθησία που διακατέχει ένα παιδί και τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται πολλές καταστάσεις και εμπειρίες από έναν ενήλικα. Φυσικά, η ωριμότητα δεν έχει πάντα σχέση με την ηλικία, αλλά πολλές φορές η έλλειψη επαρκών εμπειριών και η ευμετάβλητη ψυχή των παιδιών, μπορεί να επηρεαστεί καταλυτικά από μία άσχημη εμπειρία απόρριψης σε έναν διαγωνισμό, από μία αρνητική κριτική ή από τη διαδικασία προτίμησης κάποιου παιδιού και μάλιστα σε πανελλαδική εμβέλεια. Ένα παιδί το οποίο εκτίθεται δημόσια γίνεται έρμαιο σε μία τηλεοπτική αρένα όπου πάνω από την παιδική ψυχή, βάζει πολλές φορές την προβολή και την τηλεθέαση και δε διστάζει πολλές φορές ακόμα και να κανιβαλίσει επάνω σε αθώες ψυχές και σώματα μόνο για λίγα νούμερα παραπάνω. Και αν για έναν ενήλικα η δημοσιότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην  ψυχοσύνθεση και την προσωπικότητά του, πόσο άραγε μπορεί να επηρεάσει ένα μικρό παιδί;

Όπως προείπα, ένα παιδί μπορεί να έχει συγκράτηση και να αντιμετωπίσει ψύχραιμα τη σαρκοβόρα τηλεθέαση και την ξαφνική προβολή. Σε αυτό όμως συμβάλλει καταλυτικά η επίδραση των γονιών οι οποίοι θα νουθετήσουν σωστά τα παιδιά τους, ώστε να είναι προετοιμασμένα τόσο για τον ερχομό της ξαφνικής δημοσιότητας, όσο και για την ξαφνική προσγείωση όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν. Η παιδεία και πάλι είναι το όπλο για τη σωστή διαχείριση μίας ξαφνικής προβολής.

Οι μικροί φίλοι και φίλες με ταλέντα που συμμετέχουν σε εκπομπές και διαγωνισμούς ανάδειξης ταλέντων, οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν είναι σκοπός ζωής ένα παιχνίδι στην τηλεόραση, αλλά η αφοσίωση σε αυτά που αγαπάμε, αλλά και το γεγονός ότι η τηλεόραση μπορεί να σε ανεβάσει στα ουράνια και λίγο αργότερα να σε ρίξει στα τάρταρα. Η αλήθεια είναι αυτή και είναι πικρή. Χρειάζεται προσοχή και όλα θα πάνε καλά!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.