Σχετικά άρθρα x

 
Νέμο

Είναι ευρέως διαδεδομένο πως η πολυαγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων Νέμο είναι μια ταινία για μικρούς και μεγάλους και είναι ιδιαίτερα διδακτική κυρίως για τους γονείς και την υπερπροστατευτικότητά απέναντι στα παιδιά τους. Είναι γεγονός ότι οι δημιουργοί της ταινίας κατάφεραν να απεικονίσουν ανάγλυφα τη στάση πολλών γονέων, από το πόσο αυστηροί είναι μέχρι πόσο προστατευτικοί μπορούν να γίνουν. Πρόκειται για μια ταινία που περιλαμβάνει πληθώρα ψυχολογικών χαρακτηριστικών ή ακόμα και διαταραχών.

Ο Μάρλιν και ο γιος του, ο Νέμο, αποχωρίζονται όταν το Νέμο τον παίρνουν κάποιοι δύτες. Ο Μάρλιν ξεκινάει να βρει το γιο του, ο οποίος βρίσκεται σε ένα ενυδρείο στο γραφείο ενός οδοντίατρου στην Αυστραλία. Ενώ ψάχνει το Νέμο, ο Μάρλιν συνοδεύεται από τη νέα του φίλη, τη Ντόρη, η οποία πάσχει από αμνησία. Στο ταξίδι τους συναντάνε καρχαρίες, τσούχτρες, θαλάσσιες χελώνες και φάλαινες. Στο μεταξύ ο Νέμο, έχει κάνει νέους φίλους στο ενυδρείο και προσπαθούν να τον βοηθήσουν να επιστρέψει στον ωκεανό.

Το πρώτο ψυχολογικό στοιχείο το συναντάμε στον Μάρλιν, ο οποίος βιώνει το θάνατο της συζύγου του, της Κοραλένιας και υποφέρει από Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες. Για αυτό το λόγο ανησυχεί συνεχώς για την ασφάλεια του Νέμο και είναι διστακτικός στο να τον αφήσει να πάει σχολείο. Μάλιστα όταν μαθαίνει πως με τη σχολική τάξη ο Νέμο θα κατευθυνόταν προς την ανοιχτή θάλασσα, τρέχει πανικόβλητος να τον βρει μην τυχόν πάθει τίποτα. Ο Μάρλιν πάσχει επίσης από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κατά την οποία τα άτομα έχουν επαναλαμβανόμενες σκέψεις και εμμονές με αντικείμενα και διάφορα γεγονότα στην καθημερινή τους ζωή, γεγονός που τους καθιστά δυσλειτουργικούς. Ο Μάρλιν ελέγχει τρεις φορές το περιβάλλον γύρω του πριν βγει από το σπίτι του.

Επίσης, ο Μάρλιν, σε συνδυασμό με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και την υπερπροστατευτικότητά του, είναι αυταρχικός τύπος γονέα. Οι γονείς αυτοί έχουν απαιτήσεις από τα παιδιά τους και είναι πολύ αυστηροί, ενώ δεν δέχονται εύκολα διαπραγματεύσεις. Αυτό διαφαίνεται τη στιγμή που ο Μάρλιν απαιτεί από το Νέμο να γυρίσει αμέσως πίσω και να φύγει από την ανοιχτή θάλασσα, ενώ του τονίζει πως θα έχει μπελάδες.

Στη ταινία συναντάμε, επίσης, και το ‘φαινόμενο του θεατή’ (bystander effect) κατά το οποίο κάποιος είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσει κάποιον, διότι υπάρχουν κι άλλα άτομα τριγύρω που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και αυτά. Όταν ο Μάρλιν ζητά βοήθεια από τα άλλα ψάρια να τον βοηθήσουν να βρει τη βάρκα δεν παίρνει καμιά απάντηση, παρά μόνο από τη Ντόρι, όταν κατά λάθος τη διαχωρίζει από το πλήθος, και δέχεται χαρούμενη να τον βοηθήσει. Στη ταινία λαμβάνει χώρα και το λεγόμενο Group Therapy. Στη συνάντηση με τους καρχαρίες ο καθένας ομολογεί πότε έφαγε τελευταία ψάρι και οι υπόλοιποι ακούνε και προσφέρουν συμβουλές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του να μην τρώνε ψάρια.

Τέλος συναντάμε και την ύπαρξη στερεοτύπων. Συγκεκριμένα, η Ντόρι θεωρεί πως οι άντρες έχουν πρόβλημα όταν ζητάνε οδηγίες γι’ αυτό το κάνει η ίδια, ενώ πιστεύει πως οι φάλαινες μιλάνε μόνο «φαλαινέζικα» γι’ αυτό και τις μιμείται.

Συγγραφή Άρθρου

Αικατερίνη-Μαρία Ποπρέλκα Φοιτήτρια Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Άγχος/Φοβίες
Τραυματικές εμπειρίες. Επώδυνα βιώματα που μας ακολουθούν ή ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη;
  • Τρίτη, 22 Μάρτιος 2016
  • Από: Ελένη Κολτσίδα

Στην καθημερινή μας ζωή, όλοι βιώνουμε τραύματα μικρά ή μεγάλα. Κάποια τα προσπερνάμε , κάποια μας συνοδεύουν το υπόλοιπο της ζωής μας. Κάποιες εμπειρίες μπορεί να είναι πολύ έντονες,...

Δικαστική Ψυχολογία
Η Αιτιολογία του Εγκλήματος του Βιασμού – Α’ Μέρος
  • Τετάρτη, 02 Μάρτιος 2016
  • Από: Λυδία Μυλωνάκη

Στις μέρες μας, το σεξουαλικό έγκλημα αποτελεί μια από τις παραβάσεις με κατά βάση όλο και αυξανόμενα κρούσματα. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια τα θύματα αυξάνονται...

Άγχος/Φοβίες
Μετατραυματικό Στρες (PTSD): Απαλλαγείτε! Η Κλινική Υπνοθεραπεία ως μοντέλο θεραπείας
  • Τετάρτη, 11 Νοέμβριος 2015
  • Από: Κυριακή Λέντζιου

Η υπνοθεραπεία αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες και τεκμηριωμένες μορφές θεραπείας για τους πάσχοντες από μετατραυματικό στρες. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες – Post Traumatic...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πως επιτυγχάνεται η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
μυϊκή χαλάρωση

Η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση είναι μια απλή τεχνική αντιμετώπισης του άγχους στην οποία χαλαρώνουμε μία μία τις μυϊκές ομάδες. Αρχικά βρίσκουμε ένα ήσυχο μέρος, καθόμαστε ή ξαπλώνουμε έτσι ώστε να υποστηρίζεται ολόκληρο το σώμα μας και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

Σύνδρομο Asperger: Αιτιοπαθογένεια της Διαταραχής και Συμπτώματα
Σύνδρομο Asperger

Το σύνδρομο Asperger είναι μια διαταραχή που επηρεάζει το πώς το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, επεξεργάζεται τις πληροφορίες που λαμβάνει και αλληλεπιδρά με τα άλλα άτομα. Αποτελεί, όπως και ο κλασσικός αυτισμός, μια «διαταραχή φάσματος» επειδή επηρεάζει τα άτομα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και σε ποικίλο βαθμό.

Διάκριση της ΔΕΠ-Υ από τη φυσιολογική ζωηράδα

Συχνά παρατηρείται δυσκολία διάκρισης ανάμεσα σε ένα ζωηρό τυπικά αναπτυσσόμενο παιδί και σε ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ. Η δυσκολία αυτή είναι μεγαλύτερη στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, εφόσον η αυξημένη κινητική δραστηριότητα, η παρορμητική συμπεριφορά και η περιορισμένη διάρκεια συγκέντρωσης θεωρούνται φυσιολογικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας.

Τι είναι το Σύνδρομο Williams

Πιθανόν να έχετε ακούσει ιστορίες ανθρώπων με το σύνδρομο Williams, χωρίς να το ξέρετε. Σε πολλούς πολιτισμούς αναφέρονται ιστορίες για μικρά μαγικά ανθρωπάκια: νεράιδες, ξωτικά κ.α. Θα λέγαμε πως η εμφάνιση των ατόμων με σύνδρομο Williams προσομοιάζει εκείνης των ξωτικών.

ΔΕΠ-Υ: Αιτιοπαθογένεια της Διαταραχής και Συμπτώματα

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) είναι μία από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού με σχέση συνήθως 3:1 υπέρ των αγοριών στα κοινοτικά δείγματα και 10:1 υπέρ των αγοριών στα κλινικά δείγματα.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.