μητέρα-παιδί

Τι είναι λοιπόν δύσκολη μητέρα; Ο καλύτερος ορισμός θα μπορούσε να είναι ο εξής: Δύσκολη μητέρα ορίζεται εκείνη που φέρνει το παιδί της να αντιμετωπίσει το εξής δίλημμα: Ή θα διατηρήσει τη σχέση μαζί της με τους δικούς της όρους ή θα απορριφθεί (το παιδί).

Ποια είναι τα 5 βασικά μοτίβα που ορίζουν μια δύσκολη μητέρα;

Υπάρχουν 5 κατηγορίες «δύσκολων μητέρων» ή πέντε δύσκολα σχεσιακά περιβάλλοντα. 

Θυμός
Ένας γονιός χρησιμοποιεί το θυμό για να ελέγξει, να απειλήσει και να καθορίσει το παιδί του. Όλοι οι γονείς θυμώνουν κάποιες φορές και σχεδόν όλα τα παιδιά νιώθουν πολύ δυσάρεστα μπροστά στο θυμό του γονιού, είτε είναι σπάνιος και παροδικός είτε συχνός και μόνιμος.  Σηματοδοτεί επίσης την αποδοκιμασία και είναι ένας πρωτόγονος τρόπος ηθικής διδασκαλίας. Ωστόσο όταν ο θυμός ενός γονιού είναι βίαιος και απρόβλεπτος, το παιδί βρίσκεται μονίμως σε επιφυλακή περιμένοντας συναισθηματικές εκρήξεις.

Έλεγχος
Όλοι οι γονείς χρειάζεται να διαχειριστούν το παιδί, να το διδάξουν και να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του. Μια ελεγκτική μητέρα επιβάλλει πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες για το άνθρωπος πρέπει να είναι το παιδί και για το τι πρέπει (ή δεν πρέπει) να καταφέρει, να σκέφτεται ή να αισθάνεται. Συχνά, η ελεγκτική μητέρα υπερασπίζεται την έλλειψη ευελιξίας της, προβάλλοντάς την ως σημάδι βεβαιότητας και καθοδήγησης. Ο έλεγχος οδηγεί σε μεγάλη συναισθηματική ή και κοινωνική καταπίεση. Σε περίπτωση αντίδρασης απειλείται η σχέση με τη μητέρα.

Ναρκισσισμός
Σε ένα ναρκισσιστικό περιβάλλον η μητέρα επιβάλλει στο παιδί της να γίνει ο καθρέπτης που θα την κολακεύει και θα τη δοξάζει. Το παιδί έχει αξία, στο μέτρο που υποστηρίζει την εύθραυστη αυτοεκτίμηση της μητέρας. Το παιδί παραμερίζει δικές του ανάγκες και μετατρέπεται σε υποπόδιο της μητέρας ή του ανατίθεται η αποστολή να ικανοποιεί ως αντιπρόσωπος της μητέρας, τις δικές της ανάγκες, η οποίες είναι μη ρεαλιστικές κι ασταθείς, επομένως καμία επιτυχία δεν την ικανοποιεί (αιώνια αποτυχία του παιδιού).

Φθόνος
Εδώ προκαλείται η μεγαλύτερη σύγχυση και αναστάτωση του παιδιού. Ο φθόνος είναι μια παράξενη, συχνά ανομολόγητη, αντίδραση που γεννιέται από μοχθηρία για την ευτυχία ή για τα επιτεύγματα του άλλου. Μερικές φορές η χαρά ή η φαντασία του παιδιού μπορεί να πυροδοτήσουν το φθόνο της μητέρας, όσο κι η επιτυχία. Συνήθως η κόρη είναι πιθανότερο να αποτελέσει αντικείμενο του φθόνου τη μητέρας.

Παραμέληση
Η έννοια της παραμέλησης καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συμπεριφορών. Υπάρχει παραμέληση από παράλειψη, όπου ο γονιός δεν ενδιαφέρεται για το παιδί. Υπάρχουν ακραίες περιπτώσεις παραμέλησης της φροντίδας ενός παιδιού, μεταξύ των οποίων η συστηματική βαναυσότητα, σε περιπτώσεις όπου ο γονιός αρνείται να παρέχει στο παιδί φαγητό, να του επιτρέπει να κινείται ελεύθερα, να πηγαίνει σχολείο κτλ. Μπορεί η παραμέληση να οφείλεται σε κατάχρηση ουσιών ή σε κάποιον εθισμό της μητέρας ή/και σε κατάθλιψη. Μια καταθλιπτική μητέρα είναι δύσκολη επειδή δεν συνδέεται με το παιδί και δε δείχνει ανταπόκριση. Έτσι δημιουργούνται χαοτικές σχέσεις μητέρας-παιδιού.


Η ποιότητα της σχέσης με τη μητέρα μας επιδρά στην ψυχική μας κατάσταση για πολύ καιρό μετά την αναχώρησή μας από την οικογενειακή εστία-ανεξαρτητοποίηση μας. Παρότι ωστόσο τα δύσκολα παιδικά βιώματα παραμένουν στη μνήμη μας, δεν καθορίζουν αμετάκλητα τα συναισθήματά μας και την ψυχική μας ζωή. Πολλοί άνθρωποι που είχαν δύσκολη σχέση με τη μητέρα τους, έχουν γίνει εξαιρετικά λειτουργικοί.

Πολλοί έχουν κατακτήσει αυτοπεποίθηση και επάρκεια σε πολλούς τομείς της ζωής τους. Στον αντίποδα όμως, είναι πιθανόν πολλά άτομα να παλεύουν με έναν πολύ έντονο θυμό και μια έντονη διαμαρτυρία. Μερικές φορές νιώθουμε μεγαλύτερη ασφάλεια να αγνοούμε ένα πρόβλημα, παρά να αντιμετωπίσουμε τη σύγχυση που θα μας προκαλέσει όταν καταπιαστούμε με αυτό. 

Συγγραφή Άρθρου

Αικατερίνη Μούτουπα

moutoupa katerinaΨυχολόγος

Ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία. Θεραπεία ενηλίκων και εφήβων.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα
Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς μετά το διαζύγιο; Υποχρεώσεις και Δικαιώματα
  • Παρασκευή, 17 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Αικατερίνη Μούτουπα

Σίγουρα ένα διαζύγιο επιφέρει πολλές αλλαγές τόσο στη ζωή των ενηλίκων όσο και στη ζωή των παιδιών. Αλλαγή περιβάλλοντος, νέοι κανόνες, νέα όρια, αλλαγή ρόλων είναι μερικές από...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
8 τρόποι που ευνοούν την καλή συναισθηματική υγεία του παιδιού
  • Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Τσιούλου Χριστίνα

Τι είναι η συναισθηματική υγεία του παιδιού; Είναι ο τρόπος που το παιδί σκέφτεται, αισθάνεται, συμπεριφέρεται και αλληλεπιδρά με τον υπόλοιπο κόσμο. Καλή συναισθηματική υγεία σημαίνει ότι το...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Επιλεκτική αλαλία
  • Πέμπτη, 16 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Βαλεντίνα Θεοδώρου

Η επιλεκτική αλαλία θεωρείται από τον επιστημονικό κόσμο της ψυχικής υγείας ως μια κατεξοχήν παιδική διαταραχή που δεν συναντάται σε ευρεία κλίμακα. Η διαταραχή αυτή πρωτο-προσδιορίστηκε το...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς μετά το διαζύγιο; Υποχρεώσεις και Δικαιώματα
διαζύγιο και παιδιά

Σίγουρα ένα διαζύγιο επιφέρει πολλές αλλαγές τόσο στη ζωή των ενηλίκων όσο και στη ζωή των παιδιών. Αλλαγή περιβάλλοντος, νέοι κανόνες, νέα όρια, αλλαγή ρόλων είναι μερικές από τις συνέπειες του διαζυγίου. Μέχρι να αποκατασταθεί η καθημερινότητα και να οριστεί η επιμέλεια παιδιών, τα πράγματα είναι ρευστά. Συνήθως υπάρχει ένταση και ανησυχία για το τι μέλει γενέσθαι. Ωστόσο υπάρχουν και γονείς που χωρίζουν με κοινή συναίνεση και οι συνθήκες είναι κάπως πιο ήρεμες.

 

Δυσλειτουργικές σχέσεις και ο φόβος της μοναξιάς
Δυσλειτουργικές σχέσεις

Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να εξοικειωθούν με τη δυστυχία στη σχέση παρά να μείνουν μόνοι τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Αρκετοί είναι αυτοί που αποφασίζουν να παραμείνουν σε μια σχέση, ακόμα κι αν αυτή δεν τους ικανοποιεί πια, είτε γιατί είναι πολλά χρόνια παντρεμένοι είτε γιατί συζούν πολύ καιρό.

 

Ζευγάρι: Αυτή η εύθραυστη σχέση!

Τελικά υπάρχει ο πρίγκιπας με το άλογο που θα σώσει την πριγκίπισσα από τον κακό το δράκο ή την κακιά τη μάγισσα; Ή μήπως όλα αυτά είναι ένα παραμύθι ή μήπως μύθος; Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη συμβολική τους σκοπιά.
Ο πρίγκιπας δεν είναι τίποτα άλλο από τον άντρα ο οποίος προσπαθεί να κερδίσει την γυναίκα. Και πως θα το καταφέρει αυτό;

 

Η έννοια του «μαζί»: Αλήθειες και μύθοι

Πόσο εύκολο μας είναι να λέμε ότι είμαστε «μαζί» με κάποιον ή πόσο δύσκολο είναι να είμαστε εν τέλει «μαζί» με τον άλλον; Και τι ακριβώς είναι τελικά αυτό το «μαζί»;
Αυτά τα ερωτήματα ίσως είναι και από τα βασικότερα στον κόσμο της ψυχοθεραπείας. Αρκετά άτομα ή ζευγάρια έρχονται για να διαπραγματευτούν τη σχέση τους, η οποία πέφτει στην παγίδα της καθημερινότητας ή των εγγραφών του εκάστοτε ατόμου και δηλητηριάζεται. 

Το καλό παιδί, επιτρέπεται να θυμώνει;

Ίσως ακούγεται περίεργο το ερώτημα, αλλά το να είσαι καλό και βολικό παιδί έχει ένα τίμημα και θα έλεγε κανείς και μια οριοθέτηση...
Τι ορίζουμε ως «καλό» παιδί; Το καλό παιδί είναι εκείνο που δε λέει ποτέ όχι και που δε ζητάει τίποτα. Οι ευγενικές αυτές ψυχές δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ποτέ κανέναν και είναι πάντα πρόθυμοι και εξυπηρετικοί καθώς και παραχωρούν τα προνόμιά τους στους άλλους.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.