Μερικές σκέψεις για τους εφήβους σχετικά με το σεξ.
Πάρε χρόνο για να σκεφτείς, έτσι ώστε να πάρεις την πιο σωστή απόφαση. Όλοι οι φίλοι μου έρχονται σε σεξουαλική επαφή... Μην υποθέτεις ότι ο καθένας που λέει ότι έχει κάνει σεξ, πραγματικά έχει κάνει. Υπάρχει περίπτωση να προσπαθούν να φαίνονται σπουδαίοι. Μπορεί να μην είναι αλήθεια.

Μην υποκύψεις στην πίεση των φίλων για το σεξ. Κανένας δεν μπορεί να σου πει τι να κάνεις με το σώμα σου ή πότε θα το κάνεις. H σεξουαλική επαφή, για να είσαι σαν τους άλλους, δεν σε κάνει σπουδαίο. Mπορεί να αποκτήσεις τη φήμη ότι είσαι "γρήγορη" ή "εύκολη", κάτι που μπορεί να σε κάνει να μην νιώθεις ωραία. Εάν έρχεσαι σε σεξουαλική επαφή ή όχι είναι αποκλειστικά δικό σου θέμα. Δεν είναι απαραίτητο να μοιραστείς τέτοιες πληροφορίες με τους φίλους, εάν δεν θέλεις. 

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν στη σεξουαλική επαφή; Μερικοί από τους κινδύνους υγείας που περιλαμβάνονται στη σεξουαλική επαφή είναι η εγκυμοσύνη και η μετάδοση μιας ή περισσότερων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως ο έρπης, η chlamydia, οι γεννητικοί ακροχορδώνες, η βλεννόρροια, η σύφιλη και το AIDS. Επίσης, αν έρχεσαι σε σεξουαλική επαφή προτού αναπτυχθείς φυσικά, μπορεί αυτό να σε πονέσει. Τα κορίτσια που αρχίζουν να έχουν σεξουαλική επαφή πριν από την ηλικία των 18 τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας.

Το σεξ έχει επίσης μερικούς συναισθηματικούς κινδύνους. Εάν έρχεσαι σε σεξουαλική επαφή όταν δεν είσαι έτοιμη ή επειδή κάποιος σε πιέζει, τότε μπορεί να νιώθεις άσχημα ή να αναρωτηθείς εάν ο άλλος πραγματικά νοιάζεται για σένα.

Τι είναι αποχή; Πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι οι περισσότεροι έφηβοι σήμερα αναβάλλουν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Το 1995, 53% των σπουδαστών γυμνασίου ανέφερε ότι είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μία φορά. Το 1999, ο αριθμός αυτών πέφτει σε 50%. Η αποχή σημαίνει να μην έρθεις σε σεξουαλική επαφή και αυτό δεν είναι μια ξεπερασμένη ιδέα. Είναι μια σημαντική επιλογή, για να σκεφτείς σοβαρά. Πολλοί νέοι, όπως εσύ, κάνουν την επιλογή να περιμένουν. Μερικοί άνθρωποι απέχουν λόγω των θρησκευτικών ή των πνευματικών τους πεποιθήσεων ή λόγω των προσωπικών τους αξιών. Άλλοι απέχουν για να αποφύγουν την εγκυμοσύνη ή τις ασθένειες, ή απλώς επειδή δεν είναι έτοιμοι για να έρθουν σε σεξουαλική επαφή.

Εάν περιμένεις, αυτό θα είναι καλό για σένα και δεν θα σου φέρει κανένα κακό. Πρέπει να αισθάνεσαι καλά, όταν κάνεις την επιλογή σου. Και εάν έχεις έναν φίλο ή μια φίλη που έχει αποφασίσει να περιμένει, δώσε του/ της την υποστήριξή σου. Ήρθα σε σεξουαλική επαφή, αλλά τώρα το μετανιώνω. Ίσως πήρες μια απόφαση για την οποία τώρα μετανιώνεις. Έχεις μάθει κάτι για τον εαυτό σου. Τώρα μπορείς να κάνεις καλύτερες επιλογές στο μέλλον. Μίλησε με κάποιον στον οποίο έχεις εμπιστοσύνη για αυτό που σου συμβαίνει.

Πώς ξέρω εάν είμαι έτοιμος(η) για να έρθω σε σεξουαλική επαφή; H απόφαση να έρθεις σε σεξουαλική επαφή, όταν είσαι έτοιμος(η), μπορεί να είναι δύσκολη. Το σώμα σου μπορεί να σου δώσει σήματα που φαίνονται να λένε ότι είσαι έτοιμος(η). Αυτό είναι φυσικό. Αλλά το σώμα δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να ακούς. Οι πεποιθήσεις, οι αξίες και τα συναισθήματά σου θα πρέπει να παίζουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στην απόφαση αυτή. Ένα σίγουρο σημάδι ότι δεν είσαι έτοιμη(ος) είναι εάν νιώθεις πίεση, νευρικότητα και αβεβαιότητα. Σκέψου τα πραγματικά. Μίλησε με κάποιον τον οποίο εμπιστεύεσαι, όπως με τους γονείς σου, με έναν σύμβουλο, με έναν δάσκαλο, με έναν πνευματικό ή με τον οικογενειακό σας γιατρό. "Θα το έκανες εάν με αγαπούσες.

Μην αφήνεις κανέναν να χρησιμοποιήσει αυτό το κλισέ, για να σε ωθήσει να έρθεις σε σεξουαλική επαφή. Ακόμα κι αν συμπαθείς πραγματικά το πρόσωπο που στο ζητάει, μην πέσεις στην παγίδα αυτή. Το να έρθεις σε σεξουαλική επαφή, για να κρατήσεις έναν σύντροφο, συνήθως, δεν λειτουργεί. Εάν κάποιος θέλει να χωρίσει με σένα, επειδή δεν δέχεσαι να έρθεις σε σεξουαλική επαφή, τότε το πρόσωπο αυτό δεν αξίζει τον χρόνο σου. Μην χρησιμοποιείς αυτό το παιχνίδι εσύ σε κάποιον άλλο, γιατί είτε διακινδυνεύεις να χάσεις το πρόσωπο είτε να μην νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Nα σέβεσαι τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις του συντρόφου σου.

Kαι αν αποφασίσω να έρθω σε σεξουαλική επαφή; Εάν πρόκειται να έρθεις σε σεξουαλική επαφή ή εάν έχεις ήδη σεξουαλική επαφή, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερη. Για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τον σύντροφο σου, χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό. Τα προφυλακτικά προσφέρουν την μεγαλύτερη προστασία κατά των ασθενειών. Διαβάστε τις οδηγίες στις συσκευασίες, για να μάθετε πώς να τα χρησιμοποιείτε ή πηγαίνετε στον οικογενειακό σας γιατρό ή σε μια κλινική υγείας.

Έφηβος: Πώς να μείνει υγιής; Θα με βοηθήσουν αργότερα στη ζωή μου οι συνήθειες που καλλιεργώ τώρα; Ναι. Το 65% όλων των θανάτων στους ενηλίκους προκαλούνται από τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και το εγκεφαλικό. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι ασθένειες μπορούσαν να αποτραπούν. Πολλές από τις συμπεριφορές που προκαλούν αυτές τις ασθένειες αρχίζουν σε μια νέα ηλικία. Παραδείγματος χάριν, εάν καπνίζετε ως έφηβοι, είναι πιθανότερο να υποφέρετε από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή εγκεφαλικό, όταν γίνετε ενήλικας.

Τι μπορώ να κάνω τώρα για να κρατηθώ υγιής; 

 • Αποφύγετε οποιοδήποτε τύπο προϊόντος καπνού.
 • Προσπαθήστε να μην αναπνέετε τον καπνό των τσιγάρων των άλλων.
 • Xρησιμοποιείτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας σας.
 • Μην πιείτε και μην οδηγείτε, όταν έχετε πιεί.
 • Μην μπείτε σε ένα αυτοκίνητο με οδηγό που έχει καταναλώσει αλκοόλ ή έχει χρησιμοποιήσει ναρκωτικά.
 • Φοράτε κράνη μοτοσικλετών ή ποδηλατών, όταν τα οδηγείτε.
 • Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι.
 • Kάντε συζήτηση με τους γονείς σας ή με τον γιατρό σας, εάν αισθάνεστε πραγματικά λυπημένοι ή εάν κάνετε αυτοκαταστροφικές σκέψεις.
 • Kάντε ασκήσεις τακτικά.
 • Tρώτε υγιεινά.
 • Αποφύγετε τις καταστάσεις όπου η βία ή η πάλη μπορεί να σας τραυματίσουν σωματικά.
 • Εάν έρχεστε σε σεξουαλική επαφή, χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για να αποφύγετε την εγκυμοσύνη και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
 • Δείτε τον γιατρό σας τακτικά. Θα έπρεπε να μιλήσω στον γιατρό μου εάν ανησυχώ για την υγεία μου ή το σώμα μου; Ναι. Είναι σημαντικό να μιλήσεις στον γιατρό σου, εάν έχεις οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία σου ή το σώμα σου. Ο γιατρός σου είναι εκεί για να σε βοηθήσει. 

Πηγή Προέλευσης: Προέρχεται από το www.familydoctor.org  (κατόπιν γραπτής άδειας)

(H μετάφραση, η επιμέλεια και η αναδημοσίευση του άρθρου είναι μια προσφορά από το φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό και μορφωτικό σωματείο Αρμονική Ζωή, Γρίβα 23, Χαλάνδρι - 210 6818220, 210 6818151)

Copyright © 2000-2005 American Academy of Family Physicians (Αμερικανική Aκαδημία Οικογενειακών Γιατρών) Μπορείτε να ανατυπώσετε ή να φωτοτυπήσετε το άρθρο αυτό για μη κερδοσκοπικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς με τον όρο να το αναπαράγετε ολόκληρο με όλα τα στοιχεία του που αναφέρονται στην πηγή προέλευσής του.

Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία ειναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο.

Συγγραφή Άρθρου

E-Psychology.gr

e psy logo twitter2Επιστημονική ομάδα Ειδικών Ψυχικής Υγείας - Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ο θεραπευτής έχει πολλούς θεραπευόμενους. Ο θεραπευόμενος, έναν θεραπευτή
θεραπευτική σχέση

Υπάρχουν φορές που οι θεραπευόμενοι μου παραπονιούνται για την ανισότητα της ψυχοθεραπευτικής συνθήκης - γράφει ο Irvin Yalom στο βιβλίο του "Το δώρο της ψυχοθεραπείας".

Εκείνοι με σκέφονται πολύ περισσότερο από όσο σκέφτομαι εγώ εκείνους. Δείχνω πολύ σημαντικότερος για τη ζωή τους, από όσο δείχνουν εκείνοι για τη δική μου ζωή.

Πωλούνται 4 Μεταχειρισμένα Βιβλία Ψυχολογίας

Πωλούνται τρία επιστημονικά βιβλία που σχετίζονται με θέματα Γνωσιακής και Συμπεριφοριστικής Θεραπείας και ένα βιβλίο αυτοβοήθειας.

Αντιγόνη Γαρυφαλλάκη

antigoni garifallakiΟνομάζομαι Αντιγόνη Γαρυφαλλάκη, γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη. Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος άδειας άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου (Α.Π. 3659/30-07-2012). Εξειδικεύτηκα στην Ειδική Αγωγή στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστήμιου Αθηνών και το Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Ψυχοφυσιολογίας. Ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στην Ψυχολογία της Εκπαίδευσης (MEd. Psychology of Education) στο University of Manchester του Ηνωμένου Βασιλείου, και επέστρεψα στην Ελλάδα για να ασκήσω το επάγγελμά μου.

Έχω συνεργαστεί με τα κέντρα ειδικής αγωγής "Μαργαρίτα" και "Ερμής" ως φοιτήτρια στα πλαίσια της πρακτικής μου άσκησης. Επιπλέον, συνεργάστηκα σε εθελοντικό επίπεδο ως ψυχολόγος με το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παγκρατίου του Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός καθώς και με τον Μη-Κερδοσκοπικό Οργανισμό "Ένα παιδί, ένας κόσμος". Σήμερα εργάζομαι στην δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια εκπαιδευτική ψυχολόγος προσφέροντας υπηρεσίες αξιολόγησης και υποστήριξης σε μαθητές ειδικής και γενικής αγωγής καθώς και στους γονείς και εκπαιδευτικούς.

Η πορεία μου φυσικά δεν σταματά εδώ. Η δια βίου μάθηση αποτελεί κινητήριο δύναμη για την προσωπική, επιστημονική και επαγγελματική μου ανάπτυξη, κάτι που επιδιώκω με συνεχείς εκπαιδεύσεις και συνεργασίες τόσο με επαγγελματίες όσο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτή την περίοδο εκπαιδεύομαι στην Συστημική Θεραπεία και Θεραπεία Οικογένειας.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πτυχιούχους Κοινωνικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών
find-job

Η Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών ΜΕΤΑδραση αναζητά άτομα για να ενισχύσει το Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, το οποίο δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα, σε σημεία στα οποία εντοπίζονται και διαμένουν πολλά από τα ασυνόδευτα παιδιά.

Ψυχολόγος στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης & Περίθαλψης

Ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης & Περίθαλψης επιθυμεί να συνεργασθεί με Ψυχολόγο, για παροχή υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στην Αθήνα.

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.