Μερικές σκέψεις για τους εφήβους σχετικά με το σεξ.
Πάρε χρόνο για να σκεφτείς, έτσι ώστε να πάρεις την πιο σωστή απόφαση. Όλοι οι φίλοι μου έρχονται σε σεξουαλική επαφή... Μην υποθέτεις ότι ο καθένας που λέει ότι έχει κάνει σεξ, πραγματικά έχει κάνει. Υπάρχει περίπτωση να προσπαθούν να φαίνονται σπουδαίοι. Μπορεί να μην είναι αλήθεια.

Μην υποκύψεις στην πίεση των φίλων για το σεξ. Κανένας δεν μπορεί να σου πει τι να κάνεις με το σώμα σου ή πότε θα το κάνεις. H σεξουαλική επαφή, για να είσαι σαν τους άλλους, δεν σε κάνει σπουδαίο. Mπορεί να αποκτήσεις τη φήμη ότι είσαι "γρήγορη" ή "εύκολη", κάτι που μπορεί να σε κάνει να μην νιώθεις ωραία. Εάν έρχεσαι σε σεξουαλική επαφή ή όχι είναι αποκλειστικά δικό σου θέμα. Δεν είναι απαραίτητο να μοιραστείς τέτοιες πληροφορίες με τους φίλους, εάν δεν θέλεις. 

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν στη σεξουαλική επαφή; Μερικοί από τους κινδύνους υγείας που περιλαμβάνονται στη σεξουαλική επαφή είναι η εγκυμοσύνη και η μετάδοση μιας ή περισσότερων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως ο έρπης, η chlamydia, οι γεννητικοί ακροχορδώνες, η βλεννόρροια, η σύφιλη και το AIDS. Επίσης, αν έρχεσαι σε σεξουαλική επαφή προτού αναπτυχθείς φυσικά, μπορεί αυτό να σε πονέσει. Τα κορίτσια που αρχίζουν να έχουν σεξουαλική επαφή πριν από την ηλικία των 18 τείνουν να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας.

Το σεξ έχει επίσης μερικούς συναισθηματικούς κινδύνους. Εάν έρχεσαι σε σεξουαλική επαφή όταν δεν είσαι έτοιμη ή επειδή κάποιος σε πιέζει, τότε μπορεί να νιώθεις άσχημα ή να αναρωτηθείς εάν ο άλλος πραγματικά νοιάζεται για σένα.

Τι είναι αποχή; Πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι οι περισσότεροι έφηβοι σήμερα αναβάλλουν την πρώτη τους σεξουαλική επαφή. Το 1995, 53% των σπουδαστών γυμνασίου ανέφερε ότι είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή τουλάχιστον μία φορά. Το 1999, ο αριθμός αυτών πέφτει σε 50%. Η αποχή σημαίνει να μην έρθεις σε σεξουαλική επαφή και αυτό δεν είναι μια ξεπερασμένη ιδέα. Είναι μια σημαντική επιλογή, για να σκεφτείς σοβαρά. Πολλοί νέοι, όπως εσύ, κάνουν την επιλογή να περιμένουν. Μερικοί άνθρωποι απέχουν λόγω των θρησκευτικών ή των πνευματικών τους πεποιθήσεων ή λόγω των προσωπικών τους αξιών. Άλλοι απέχουν για να αποφύγουν την εγκυμοσύνη ή τις ασθένειες, ή απλώς επειδή δεν είναι έτοιμοι για να έρθουν σε σεξουαλική επαφή.

Εάν περιμένεις, αυτό θα είναι καλό για σένα και δεν θα σου φέρει κανένα κακό. Πρέπει να αισθάνεσαι καλά, όταν κάνεις την επιλογή σου. Και εάν έχεις έναν φίλο ή μια φίλη που έχει αποφασίσει να περιμένει, δώσε του/ της την υποστήριξή σου. Ήρθα σε σεξουαλική επαφή, αλλά τώρα το μετανιώνω. Ίσως πήρες μια απόφαση για την οποία τώρα μετανιώνεις. Έχεις μάθει κάτι για τον εαυτό σου. Τώρα μπορείς να κάνεις καλύτερες επιλογές στο μέλλον. Μίλησε με κάποιον στον οποίο έχεις εμπιστοσύνη για αυτό που σου συμβαίνει.

Πώς ξέρω εάν είμαι έτοιμος(η) για να έρθω σε σεξουαλική επαφή; H απόφαση να έρθεις σε σεξουαλική επαφή, όταν είσαι έτοιμος(η), μπορεί να είναι δύσκολη. Το σώμα σου μπορεί να σου δώσει σήματα που φαίνονται να λένε ότι είσαι έτοιμος(η). Αυτό είναι φυσικό. Αλλά το σώμα δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να ακούς. Οι πεποιθήσεις, οι αξίες και τα συναισθήματά σου θα πρέπει να παίζουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στην απόφαση αυτή. Ένα σίγουρο σημάδι ότι δεν είσαι έτοιμη(ος) είναι εάν νιώθεις πίεση, νευρικότητα και αβεβαιότητα. Σκέψου τα πραγματικά. Μίλησε με κάποιον τον οποίο εμπιστεύεσαι, όπως με τους γονείς σου, με έναν σύμβουλο, με έναν δάσκαλο, με έναν πνευματικό ή με τον οικογενειακό σας γιατρό. "Θα το έκανες εάν με αγαπούσες.

Μην αφήνεις κανέναν να χρησιμοποιήσει αυτό το κλισέ, για να σε ωθήσει να έρθεις σε σεξουαλική επαφή. Ακόμα κι αν συμπαθείς πραγματικά το πρόσωπο που στο ζητάει, μην πέσεις στην παγίδα αυτή. Το να έρθεις σε σεξουαλική επαφή, για να κρατήσεις έναν σύντροφο, συνήθως, δεν λειτουργεί. Εάν κάποιος θέλει να χωρίσει με σένα, επειδή δεν δέχεσαι να έρθεις σε σεξουαλική επαφή, τότε το πρόσωπο αυτό δεν αξίζει τον χρόνο σου. Μην χρησιμοποιείς αυτό το παιχνίδι εσύ σε κάποιον άλλο, γιατί είτε διακινδυνεύεις να χάσεις το πρόσωπο είτε να μην νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Nα σέβεσαι τα συναισθήματα και τις πεποιθήσεις του συντρόφου σου.

Kαι αν αποφασίσω να έρθω σε σεξουαλική επαφή; Εάν πρόκειται να έρθεις σε σεξουαλική επαφή ή εάν έχεις ήδη σεξουαλική επαφή, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ασφαλέστερη. Για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τον σύντροφο σου, χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό. Τα προφυλακτικά προσφέρουν την μεγαλύτερη προστασία κατά των ασθενειών. Διαβάστε τις οδηγίες στις συσκευασίες, για να μάθετε πώς να τα χρησιμοποιείτε ή πηγαίνετε στον οικογενειακό σας γιατρό ή σε μια κλινική υγείας.

Έφηβος: Πώς να μείνει υγιής; Θα με βοηθήσουν αργότερα στη ζωή μου οι συνήθειες που καλλιεργώ τώρα; Ναι. Το 65% όλων των θανάτων στους ενηλίκους προκαλούνται από τις καρδιακές παθήσεις, τον καρκίνο και το εγκεφαλικό. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι ασθένειες μπορούσαν να αποτραπούν. Πολλές από τις συμπεριφορές που προκαλούν αυτές τις ασθένειες αρχίζουν σε μια νέα ηλικία. Παραδείγματος χάριν, εάν καπνίζετε ως έφηβοι, είναι πιθανότερο να υποφέρετε από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή εγκεφαλικό, όταν γίνετε ενήλικας.

Τι μπορώ να κάνω τώρα για να κρατηθώ υγιής; 

 • Αποφύγετε οποιοδήποτε τύπο προϊόντος καπνού.
 • Προσπαθήστε να μην αναπνέετε τον καπνό των τσιγάρων των άλλων.
 • Xρησιμοποιείτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας σας.
 • Μην πιείτε και μην οδηγείτε, όταν έχετε πιεί.
 • Μην μπείτε σε ένα αυτοκίνητο με οδηγό που έχει καταναλώσει αλκοόλ ή έχει χρησιμοποιήσει ναρκωτικά.
 • Φοράτε κράνη μοτοσικλετών ή ποδηλατών, όταν τα οδηγείτε.
 • Μην κολυμπάτε ποτέ μόνοι.
 • Kάντε συζήτηση με τους γονείς σας ή με τον γιατρό σας, εάν αισθάνεστε πραγματικά λυπημένοι ή εάν κάνετε αυτοκαταστροφικές σκέψεις.
 • Kάντε ασκήσεις τακτικά.
 • Tρώτε υγιεινά.
 • Αποφύγετε τις καταστάσεις όπου η βία ή η πάλη μπορεί να σας τραυματίσουν σωματικά.
 • Εάν έρχεστε σε σεξουαλική επαφή, χρησιμοποιήστε προφυλακτικά για να αποφύγετε την εγκυμοσύνη και τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.
 • Δείτε τον γιατρό σας τακτικά. Θα έπρεπε να μιλήσω στον γιατρό μου εάν ανησυχώ για την υγεία μου ή το σώμα μου; Ναι. Είναι σημαντικό να μιλήσεις στον γιατρό σου, εάν έχεις οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία σου ή το σώμα σου. Ο γιατρός σου είναι εκεί για να σε βοηθήσει. 

Πηγή Προέλευσης: Προέρχεται από το www.familydoctor.org  (κατόπιν γραπτής άδειας)

(H μετάφραση, η επιμέλεια και η αναδημοσίευση του άρθρου είναι μια προσφορά από το φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό και μορφωτικό σωματείο Αρμονική Ζωή, Γρίβα 23, Χαλάνδρι - 210 6818220, 210 6818151)

Copyright © 2000-2005 American Academy of Family Physicians (Αμερικανική Aκαδημία Οικογενειακών Γιατρών) Μπορείτε να ανατυπώσετε ή να φωτοτυπήσετε το άρθρο αυτό για μη κερδοσκοπικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς με τον όρο να το αναπαράγετε ολόκληρο με όλα τα στοιχεία του που αναφέρονται στην πηγή προέλευσής του.

Προσοχή: H σωματική και ψυχολογική σας υγεία ειναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη. Πάντα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο.

Συγγραφή Άρθρου

E-Psychology.gr

e psy logo twitter2Επιστημονική ομάδα Ειδικών Ψυχικής Υγείας
Τμήμα Σύνταξης Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr
Επικοινωνία: editorial @e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Οι Γιατροί του Κόσμου ζητούν Ψυχίατρο, Θεσσαλονίκη

 

find job005Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο Γιατροί του Κόσμου – Ελληνική Αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο του έργου “Επανεκκίνηση” σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και την ΑΡΣΙΣ. Το πρόγραμμα υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της ευρύτερης δωρεάς των €10 εκατομμυρίων που έχει διαθέσει το ΙΣΝ προς τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Προκηρύσσει: Μία (1) θέση Ιατρού- Ψυχιάτρου για ημι-απασχόληση (20 ώρες/εβδομάδα) με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Psychosocial Workers and Psychologists for IOM, Greece

find job0031. Position Title: Psychosocial Workers. Duty Station: Various Locations across Greece
Classification: Ungraded position, attractive remuneration package. Type of Appointment: Special short-term contract with possibility of extension.

Established in 1951, IOM is the leading inter-governmental organization in the field of migration and works closely with governmental, intergovernmental and non-governmental partners.

3η Συνάντηση Ψυχοθεραπειών με θέμα: «Το μήλο της Έριδος: Διχόνοια, Σύγκρουση, Θυμός, Θεραπεία»
συνάντηση ψυχοθεραπειών

Στις 24 - 29 Αυγούστου 2018 στις Πινακάτες Πηλίου ξεκινά το συναρπαστικό ταξίδι αναψυχής στο χώρο της ψυχής...

Στο βουνό των Κενταύρων, γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, και συγκεκριμένα στις Πινακάτες θα πραγματοποιηθεί η 3η Συνάντηση Ψυχοθεραπειών με θέμα: «Το μήλο της Έριδος: Διχόνοια, Σύγκρουση, Θυμός, Θεραπεία».

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που συνδέει την ψυχική υγεία με τη Φύση, δημιουργώντας μία κοινότητα ατόμων με κοινό ενδιαφέρον τη θεωρητική και βιωματική κατανόηση της έννοιας «θεραπεία της ψυχής» και της σημασίας του φυσικού περιβάλλοντος στην ίδια τη θεραπευτική διαδικασία.

Οι συμμετέχοντες ζουν για λίγες μέρες σε έναν χώρο εξαιρετικής ομορφιάς, μέσα στη Φύση, στοχεύοντας στην ανταλλαγή γνώσεων, σκέψεων και συναισθημάτων μέσα από τον ανοιχτό, ειλικρινή διάλογο αλλά και τις βιωματικές δράσεις. Έτσι ωφελούνται τόσο από την ευεργετική λειτουργία της μικρής Κοινότητας, όσο και από την ιαματική δυνατότητα που ούτως ή άλλως προσφέρει η Φύση.

Το "Χωριό Ψ" περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, παράλληλες δράσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν ιδανικό συνδυασμό απόδρασης καλοκαιρινών διακοπών και προσωπικής εξέλιξης.

Η φετινή 3η Συνάντηση εστιάζει στις έννοιες της διχόνοιας και της σύγκρουσης, στο συναίσθημα του θυμού και στον τρόπο που αυτά μπορούν να δουλευτούν σε μια θεραπευτική σχέση. Αφετηρία και πηγή έμπνευσης της διαδικασίας αποτελεί «Το Μήλο της Έριδος», ένας μύθος ο οποίος συνδέεται άμεσα με το βουνό Πήλιο, αφού σε μια σπηλιά στις κορυφές του έγινε ο γάμος του Πηλέα και της Θέτιδος.

Σε ποιους απευθύνεται:

 • Άτομα που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν περισσότερο τον εαυτό τους και να πειραματιστούν με πιο εκφραστικούς τρόπους επικοινωνίας
 • Επαγγελματίες και φοιτητές από τον χώρο της ψυχικής υγείας, των ανθρωπιστικών επιστημών και συναφών κλάδων

Φέτος στο "Χωριό Ψ", στο βασικό του πρόγραμμα, θα παρουσιαστούν τέσσερις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις:

 • του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ με τον Στέλιο Κρασανάκη και την Εμμανουέλα Κρασανάκη,
 • του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας με τη Νιζέττα Αναγνωστοπούλου,
 • του Processwork Hub με τη Βενετία Μπουρονίκου
 • του Κέντρου Focusing με την Άννα Καραλή και τη Ρεβέκκα Ροδοπούλου.

Στις 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν δύο βιωματικά εργαστήρια, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε ψυχοθεραπευτές και άλλων προσεγγίσεων να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Πρόγραμμα:

 • 24 Αυγούστου Αφίξεις // Οpen call: Βιωματικά Εργαστήρια
 • 25 Αυγούστου: Δραματοθεραπεία
 • 26 Αυγούστου: Εικαστική Ψυχοθεραπεία (ΑRT THERAPY)
 • 27 Αυγούστου: Processwork
 • 28 Αυγούστου: Focusing Βιωματική Προσέγγιση
 • 29 Αυγούστου: Λήξη εργασιών // Αποχαιρετισμός

Το Πήλιο, ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, συνδυάζει αρμονικά διακοπές στο βουνό και τη θάλασσα και ως μυθικός και θεραπευτικός τόπος ξυπνάει όλες τις αισθήσεις για να προσφέρει εσωτερική ηρεμία και γαλήνη. Το "Χωριό Ψ" σε μια συγκυρία δύσκολη για τη χώρα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει έναν τόπο συνάντησης, επαφής, μοιράσματος και ουσιαστικής φροντίδας της ψυχής.

Για περαιτέρω πληροφορίες:

Δημήτρης Παντελής | kondyli@gmail.com,6944908844
Αταλάντη Απέργη | atalandi@gmail.com, 6972859160

Ζητείται Ψυχολόγος από Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Ερευνών

find job003H "Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Ερευνών" για την κάλυψη έκτακτων εργασιακών αναγκών στις κατά τόπους δομές της, προσκαλεί:

Στη Δομή Δραπετσώνας έναν/μία ειδικό/κή παιδαγωγό ή ψυχολόγο, για πλήρη πρωινή απασχόληση (5 ημέρες/εβδομάδα, 8ωρο) με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας από 01/09/2018 έως 31/07/2019. Απαραίτητη προϋπόθεση τριετής τουλάχιστον εμπειρία στον αυτισμό.

Ένας/μία απόφοιτος ΠΕ Ψυχολογίας για εξ αποστάσεως συνεργασία

find job006Η παρούσα Πρόσκληση Εκδήλωση Ενδιαφέροντος αφορά μία (01) ΘΕΣΗ για την ανάθεση έργου και αναφέρονται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και προσόντα, ως και κριτήρια επιλογής κ.λπ.

Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.),
προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για την ανάθεση έργου
στο πλαίσιο του Έργου ΦΚ171 «Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Πετρογιάννη, ως εξής:

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).