Ένας εναλλακτικός τρόπος διερεύνησης της έκφρασης των συναισθημάτων των παιδιών, αποτελεί και το "παιδικό σχέδιο". Η διαδικασία ζωγραφικής συνδέεται με την αυξανόμενη δημιουργικότητα των παιδίων & τη μελλοντική δυνατότητα τους να χρησιμοποιούν το σχέδιο όπως και το παιχνίδι ως στρατηγική αντιμετώπισης.

 

Τα προϊόντα τέχνης που παράγονται απο ένα παιδί κατά τη διάρκεια της έκφρασης (απελευθέρωση συναισθημάτων, αποφόρτιση, εκτόνωση κ.α.) μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο σχεδόν τρόπο με τα μεταβατικά αντικείμενα (διάφορα αντικείμενα στα οποία προσκολλάται το παιδί, ανεξαρτήτως φύλου όπως ένα λούτρινο αρκουδάκι, μια μαλακή κουβερτούλα κ.α.).

Απο ψυχολογικής άποψης το παιδικό σχέδιο αποτελεί μέσο προσδιορισμού της πνευματικής & συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού. Μπορεί όμως & να αποτελέσει μέσο θεραπείας απο εκπαιδευμένους ψυχολόγους, καθώς το σχέδιο μπορεί να είναι η οδός εξωτερίκευσης κάποιων αρνητικών συναισθημάτων του παιδιού.

Εαν για παράδειγμα, η μάθηση, αποτελεί για ένα παιδί αρνητική/τραυματική εμπειρία, τότε στην εν λόγω ζωγραφιά του θα προβάλλει τα αντίστοιχα συναισθήματα του γι΄αυτή. Οι επιπτώσεις των χρόνιων δυσκολιών μάθησης είναι καίριες για τη ψυχική υγεία του ατόμου (άγχος, αδυναμία διεκπεραίωσης καθημερινών καθηκόντων, ματαίωση, μειωμένη αυτοεκτίμηση, αναποφασιστικότητα, προβλήματα σε διαπροσωπικές σχέσεις).

Τέτοιου είδους δυσκολίες, επηρεάζουν τόσο τη συναισθηματική ισορροπία & έννοια του εαυτού του παιδιού, όσο και την ποιότητα των διαπροσωπικών του σχέσεων μέσα στην οικογένεια. Έτσι, ένα παιδί που αντιμετωπίζει δυσκολίες μάθησης, επηρεάζεται απο τον τίτλο της ζωγραφιάς & συμπεριλαμβάνει ασυναίσθητα στο σχέδιο του όλα τα αρνητικά βιώματα που έχει γύρω απο τη μάθηση, μέσω συγκεκριμένων στοιχείων σχεδίου (χρώμα, αρτιμέλεια φιγούρων, επανάληψη στοιχείων κ.α.) που αποκαλύπτουν το ψυχικό του κόσμο. 

Συνεπώς, μέσα απο μια ευχάριστη δραστηριότητα όπως η ζωγραφική, μπορούμε να δούμε το ψυχικό κόσμο ενός παιδιού, με ή χωρίς δυσκολίες μάθησης, αλλά και σε σχέση με άλλους τομείς πέρα απο τη τάξη & το σχολείο, όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις & το οικογενειακό περιβάλλον, όπως το ίδιο το παιδί μας τα παρουσιάζει αυθόρμητα. Τέλος, σε συνδιασμό με τα κατάλληλα ψυχομετρικά εργαλεία, το παιδικό σχέδιο μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη αναγνώριση των όποιων δυσκολιών μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδί & που τις περισσότερες φορές παρερμηνεύονται ή περνούν απαρατήρητες απο γονείς & δασκάλους, με αποτέλεσμα να μεγαλώνουν, να γίνονται χρόνιες & να καταστρέφουν όλο και περισσότερο το "Εγώ" του παιδιού που τις βιώνει, χωρίς να είναι η δική του, συνειδητή επιλογή (τεμπελιά, έλλειψη ενδιαφέροντος) που συχνά θεωρείται η αιτία του προβλήματος, αλλά που στη πραγματικότητα οφείλονται σε συγκεκριμένες αδυναμίες του γνωστικού συστήματός του.

Συγγραφή άρθρου:

Νεζερίτη Αγγελική - Ψυχολόγος

 

Συγγραφή Άρθρου

Αγγελική Νεζερίτη Ψυχολόγος

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Μπορούμε να παίξουμε αγγλικά στις γιορτές;
  • Δευτέρα, 19 Δεκέμβριος 2016
  • Από: Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου

Τα φώτα και η  λάμψη των γιορτών κάνουν τα περισσότερα παιδιά την περίοδο αυτή, να μη θέλουν με τίποτα να διαβάζουν παρά μόνο να παίζουν. Μπορούμε να παίξουμε και να...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Καλή σχολική χρονιά από την αρχή...
  • Δευτέρα, 19 Σεπτέμβριος 2016
  • Από: Ειρήνη Θ. Ευαγγέλου

Για να έχουμε όμως ένα καλό ξεκίνημα και επειδή όπως λένε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ιδιαίτερα όσο αφορά τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες στα ελληνικά μαθήματα ή και στα αγγλικά, θέλουν μια πιο...

Προσωπικότητα
Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και συσχέτιση με την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας στην ενήλικη ζωή
  • Κυριακή, 24 Απρίλιος 2016
  • Από: Μαρίνα Κασσωτάκη

Η Διαταραχή Ελληματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας( ΔΕΠ-Υ) περιλαμβάνει συχνά συμπεριφορικά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά. Η συγκεκριμένη παιδοψυχιατρική διάγνωση εξαιτίας των...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αναβολικά-ανδρογόνα, στεροειδή. Δράσεις θετικές & αρνητικές.

Η κατάχρηση ουσιών αποτελεί φαινόμενο κοινωνικό που ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν, με την ανακάλυψη της αιθυλικής αλκοόλης απο τη ζύμωση των δημητριακών & άλλων ουσιών της φύσης που δημιουργούν αλλαγές στη συνείδηση (ψυχεδελικά) ή ευφορία (κοκαϊνη). Οι ουσίες αυτές που προυπάρχουν στη φύση & θα συνεχίσουν να υπάρχουν για πάντα, θα σχετίζονται με καταναγκαστική χρήση, κατάχρηση, εξάρτηση, ακόμη & εθισμό.

Αλήθειες & μύθοι για το διαζύγιο γονέων

Στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, ενώ ένας γάμος ξεκινάει αρμονικά, απο έρωτα, αγάπη, σεβασμό, κοινούς στόχους & ευχάριστες στιγμές (οι καταλληλότερες προϋποθέσεις), με το πέρασμα του χρόνου, αυξάνονται οι υποχρεώσεις & παρουσιάζονται δυσκολίες, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να μειώνεται η επικοινωνία μεταξύ των δυο συντρόφων & σιγα σιγά να φθείρεται η σχέση.

Οδήγηση & Μετατραυματικό σοκ!

''Σας έτυχε ποτέ ν'ακούσετε στο άμεσο περιβάλλον σας για κάποιον φίλο, συγγενή ή συνάδελφο ή ακόμη & σε εσάς τον ίδιο/ίδια να μη μπορείτε να πιάσετε ξανά το τιμόνι, μετά απο κάποιο τραυματικό συμβάν με το αυτοκίνητο σας που λίγο έλειψε να σας κοστίσει την ίδια σας τη ζωή;''

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.