Πρέπει να ξεπεράσουμε το βάρος της σιωπής, αν θέλουμε να βρούμε μια διέξοδο. Η ίδια μας η επιβίωση εξαρτάται από την επικοινωνία.Alida Gersie
Κάθε οικογένεια κουβαλάει μέσα της κάποια μυστικά, μικρά ή μεγάλα. Από τη φύση του ένα μυστικό δεν είναι κάτι κακό .  

Τα μυστικά γίνονται  ‘παθογόνα’  όταν αφορούν σε οδυνηρά γεγονότα, που παραμένουν ανείπωτα και για τα οποία απαγορεύεται να μάθουμε περί τίνος πρόκειται. 

Τέτοιου είδους μυστικά μπορεί να είναι: μια παλιότερη φυλάκιση κάποιου μέλους της οικογένειας, μια αυτοκτονία, ένας θάνατος από ναρκωτικά, μια υιοθεσία, ένα κρυφό εξώγαμο παιδί, μια σεξουαλική κακοποίηση ή ακόμα και ένας επικείμενος θάνατος από καρκίνο..

Τα μέλη της οικογένειας που κρατούν μυστικά δε σημαίνει ότι ηθελημένα τα αποκρύπτουν από τους άλλους. Ενδεχομένως να πρόκειται  για μια εμπειρία που προσπαθούν να κρύψουν ακόμα και από τον εαυτό τους. Κάποιες φορές τα μυστικά εμπερικλείουν ένα τόσο ισχυρό τραυματικό γεγονός ώστε το άτομο που το βίωσε δεν μπόρεσε να το επεξεργαστεί  ψυχικά και προσπάθησε να το ξεχάσει. Κάποιοι καταφέρνουν  όντως να ξεχάσουν ένα μεγάλο κομμάτι του τραυματικού συμβάντος και κάποιοι άλλοι το σκέφτονται χωρίς όμως να μιλούν γι αυτό. Όπως και να έχει όμως ,υπάρχουν φορές που το καταχωνιασμένο μυστικό επιβάλλεται στο παρόν του ατόμου μέσα από εφιάλτες ή έντονη συναισθηματική και ψυχοφυσιολογική αναστάτωση σε οτιδήποτε θυμίζει το συμβάν.

Το παράδοξο με τα μυστικά είναι ότι πληγώνουν εκείνα ακριβώς τα άτομα που υποτίθεται ότι έχουν σκοπό να προστατεύσουν. Η διαφύλαξη μυστικών αποσκοπεί στη δική μας προστασία αλλά και την προστασία των οικείων μας  από κάποια επώδυνη προσωπική ή οικογενειακή ιστορία .Όμως  «οι σκελετοί που αφήνουμε στη ντουλάπα» θα μιλήσουν μέσα από τη σιωπή τους. Όπως αναφέρει ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής  Serge Tisseron στο βιβλίο του Οικογενειακά Μυστικά  «…ό,τι δε λέγεται με λόγια λέγεται πάντα διαφορετικά, μέσα από χειρονομίες, συμπεριφορές ,εκφράσεις του προσώπου…» Πράγματι ξέρουμε , πως πολλές φορές ένα μεγάλο μέρος σκέψεων και συναισθημάτων, για τα οποία δεν έχουμε επίγνωση ,εκφράζεται μέσα από κινήσεις του σώματος.

Στην ταινία Σκοτεινό Ποτάμι του Clint Eastwood  βλέπουμε έναν πατέρα να αφηγείται στο γιό του μια ιστορία, η οποία αφορά ένα παιδί, που τρομάζει στη θέα ενός τέρατος, καταβάλλεται από πανικό και τρέπεται σε φυγή. Αίφνης όμως ο θεατής  παρατηρεί  την απότομη αλλαγή στην εκφορά της  φωνής και στις εκφράσεις του προσώπου του πατέρα. Ο θεατής καταλαβαίνει πως ο πατέρας δεν περιγράφει απλά τη φυγή ενός αγοριού από ένα τέρας, αλλά τη δική του φυγή ,πριν 20 χρόνια ,από ένα μέρος ,όπου δύο άντρες τον κρατούσαν και τον κακοποιούσαν σεξουαλικά. Έτσι  αυτός ο άντρας παρότι κατάφερε να δραπετεύσει από εκείνο το μέρος, το ψυχολογικό τραύμα τον στοιχειώνει μέχρι και σήμερα. Στην πραγματικότητα αφηγείται στο παιδί του, μέσα από ένα παραμύθι ,τη δική του τραυματική  εμπειρία που προορίζεται να παραμείνει κρυφή.

Τα παιδιά των γονέων που κουβαλούν τόσο βαριά μυστικά έρχονται κάποιες φορές αντιμέτωπα με ακατανόητες συμπεριφορές των γονέων τους ,όπως η παραπάνω. Τα παιδιά διαισθάνονται ότι υπάρχει κάτι που οι γονείς κρύβουν, αλλά ταυτόχρονα διαισθάνονται πως δε δικαιούνται να θέσουν ερωτήματα γύρω απ’ αυτό. Τα παιδιά μαθαίνουν να  καταπιέζουν τις απορίες τους  και  η περιέργεια τους σχεδόν αφανίζεται. Πολλές φορές η αίσθηση ότι μεγαλώνουν με κάτι που πρέπει να παραμένει κρυφό δημιουργεί στα παιδιά ένα αίσθημα ντροπής. Συχνά κλείνονται στον εαυτό τους και απομονώνονται. Ζουν με πολλά ερωτηματικά και μεγάλη σύγχυση σχετικά με το ποιά μπορεί να είναι αυτά τα μυστικά. Ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση δημιουργούν στο παιδί οι ενδεχόμενες προτροπές των γονέων να μη λέει ψέματα,  να μη κρύβει πράγματα...Κάπως έτσι τα οικογενειακά μυστικά δημιουργούν μεγάλο μπέρδεμα στους κόλπους μιας οικογένειας καθώς εκείνοι που αγνοούν το μυστικό δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματική πηγή του πόνου αλλά και εκείνος που κρατά το μυστικό δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον πόνο που τον κρατά δέσμιο. Το τέλος ενός μυστικού είναι συνήθως η αρχή της θεραπείας.

Ειρήνη Κ. Κοτρώτσου
Ψυχολόγος
Κιν: 6976334929
Καλλιθέα Αττικής

Συγγραφή Άρθρου

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Κακοποίηση
Η συνάφεια ανάμεσα στην ανθρώπινη κακοποίηση, την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση ζώων: το φάσμα της βίας
  • Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017
  • Από: Ευάγγελος Δρίβας

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει εγερθεί ιδιαίτερα το επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από τη συσχέτιση της βιαιότητας προς τα ζώα και την κακοποίηση τους με τη διαπροσωπική βία...

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Διαζύγιο: ένα δύσκολο στάδιο για την οικογένεια
  • Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017
  • Από: Ηλιάννα Πεσσάρη

Το διαζύγιο είναι ένα πολύ δύσκολο στάδιο για όλη την οικογένεια. Είναι μία μεγάλη αλλαγή η οποία φέρνει μαζί μία σειρά απωλειών και πολλές δυσκολίες ειδικά τον πρώτο καιρό, για όλα τα μέλη....

Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Σεξουαλική παρενόχληση στο οικογενειακό περιβάλλον: το μεγάλο μυστικό
  • Τετάρτη, 25 Ιανουάριος 2017
  • Από: Σεβαστιάνα Κουτρουμπάνου

Η οικογένεια και ο στενός οικογενειακός περίγυρος είναι κάτι που διαχρονικά θεωρείται πολύτιμο, επιθυμητό  και ύψιστο ιδανικό  για πάρα πολλούς ανθρώπους. Ένα αποτέλεσμα αυτής της θεώρησης είναι το να...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αποκλειστική συνεργασία του Mediterranean Professional Studies με το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ

To Mediterranean Professional Studies(MPS), το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Mediterranean College ανακοινώνει την έναρξη του πιστοποιημένου και  μοναδικού στην Ελλάδα προγράμματος «Επαγγελματική Εξειδίκευση στη Δυσφαγία: Προβλήματα Μάσησης και Κατάποσης: Από την Θεωρία στην Κλινική Πράξη».  

Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει Κλινική Πρακτική  σε ένα μεγάλο  εύρος περιστατικών όπως:

Εγκεφαλικά – Επίκτητες Νευρολογικές Διαταραχές

Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις 

Καρκίνος στον Οισοφάγο

Νόσος Κινητικού Νευρώνα

Νόσος Alzheimer

Νόσος του Parkinson 

Σκλήρυνση κατά Πλάκας  

Η Κλινική Πρακτική των συμμετεχόντων, πραγματοποιείται μέσω αποκλειστικής συνεργασίας του MPS με το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ΑΝΑΠΛΑΣΗ.

Η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» είναι το μοναδικό διαπιστευμένο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης στη χώρα μας. Είναι επίσης ο πρώτος Φορέας Υγείας στην Ελλάδα και το πρώτο Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Αποκατάστασης στην Ευρώπη, στο οποίο απονεμήθηκε Πιστοποιητικό Ποιότητας για τις υπηρεσίες που προσφέρει και το σύνολο των λοιπών δραστηριοτήτων του, από τον Εθνικό Φορέα Πιστοποίησης Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας της Γερμανίας (DQS). “Σήμερα, η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» έχει καταστεί συνώνυμη της έννοιας «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» και παραπέμπει στην πλέον καινοτόμο, σύγχρονη και ποιοτική έκφανση των υπηρεσιών Αποκατάστασης, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς…” δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ» Δρ Χρήστος Ε. Γεωργόπουλος- Διευθυντής του Νευροχειρουργικού Τμήματος του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ". 

Το πρόγραμμα « Επαγγελματική Εξειδίκευση στη Δυσφαγία: Προβλήματα Μάσησης και Κατάποσης: Από την Θεωρία στην Κλινική Πράξη»  απευθύνεται σε τελειόφοιτους φοιτητές Λογοθεραπείας (ΑΤΕΙ και Ιδιωτικών Κολλεγίων), πτυχιούχους τμημάτων Λογοθεραπείας (ΑΤΕΙ, Ιδιωτικών Κολλεγίων και Πανεπιστημίων της αλλοδαπής) και σε Επαγγελματίες Λογοθεραπευτές. Επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος είναι η Κα Θάλεια Ζολώτα (Δ/ντρια και Επιστημονικός Σύμβουλος του τμήματος Λογοθεραπείας στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Ανάπλαση» & υπεύθυνη Κλινικής Πρακτικής Mediterranean College & Mediterranean Professional Studies) και ο Κος Νικόλαος Λίτινας (Επιστημονικός συνεργάτης (καθηγητής) στο Α. Τ. Ε. Ι. Πατρών στο τμήμα Λογοθεραπείας με αντικείμενα διδασκαλίας τις Νευρογενείς Διαταραχές Ομιλίας, τις Διαταραχές Κατάποσης, τον Τραυλισμό και την εποπτεία των Κλινικών Α και Β στη Κλινική του τμήματος & καθηγητής στο  Mediterranean College & το  Mediterranean Professional Studies). 

Το Mediterranean Proffesional Studies αποτελεί την φυσική συνέχεια του Mediterranean College,  του Κολλεγίου με τη μεγαλύτερη εμπειρία και ιστορική διαδρομή στις σπουδές Ψυχολογίας στην Ελλάδα από το 1997. Η διδασκαλία των προγραμμάτων του περιλαμβάνει  διαλέξεις, εργαστήρια, tutorials, προβολές DVD, role-plays, debates, ομαδικές εργασίες, εξετάσεις, παρατήρηση, θεραπευτικό ημερολόγιο, poster presentations, παρουσιάσεις, ατομική έρευνα ενώ συμπράττει με Τμήματα Δια Βίου Εκπαίδευσης κρατικών Βρετανικών Πανεπιστημίων, Διεθνείς Επαγγελματικούς Φορείς - Συλλόγους και Παγκοσμίως Αναγνωρισμένους Φορείς Πιστοποίησης. 

Στοιχεία επικοινωνίας Mediterranean Professional Studies

Αθήνα:

Πατησίων 107 & Πελλήνης 8, τηλ.: 210 8899600

Θεσσαλονίκη:

Εγνατία 2-4, τηλ.: 2310 287779 / 2310 547708-808

 Web: www.medcollege.edu.gr/mps 

Πανελλαδικό τηλεφωνικό κέντρο, χωρίς χρέωση, μόνο από σταθερό: 800 11 939393

Mediterranean College-Νέο Συμβουλευτικό Κέντρο στα πρότυπα των Πανεπιστημίων του εξωτερικού

Στα πρότυπα των καλύτερων πανεπιστημίων του εξωτερικού και στο πλαίσιο της στρατηγικής σημασίας συνεργασίας με το University of Derby, ένα από τα 50  καλύτερα Βρετανικά Πανεπιστήμια (Guardian University Guide 2015), το Mediterranean College ανακοινώνει με χαρά και υπευθυνότητα την ίδρυση του Συμβουλευτικού του Κέντρου.  Μια πρωτοπόρα δομή του Κολλεγίου  που στόχο έχει να προσφέρει στους σπουδαστές του την υποστήριξη και τη βοήθεια που χρειάζονται σε αυτή την τόσο σημαντική περίοδο της ζωής τους.

Η μετάβαση είτε από το Λύκειο στο Πανεπιστήμιο ή από την εργασία στην  περαιτέρω εκπαίδευση - με στόχο την συνεχόμενη επαγγελματική εξειδίκευση - μπορεί να είναι ιδιαίτερη για πολλούς. Στη μεταβατική αυτή περίοδο, ο εξειδικευμένος επαγγελματίας (σύμβουλος) μπορεί να συμβάλει με την υποστήριξή του  στην αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν τον σπουδαστή,  μέσα σε ατμόσφαιρα σεβασμού, πλήρους κατανόησης και απόλυτης εχεμύθειας.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Mediterranean College παρέχει τις ακόλουθες υπηρεσίες: 

-Υποστηρικτική Παρέμβαση 

-Πληροφορίες Αυτοβοήθειας

-Εκπαίδευση 

-Παραπομπή σε δομές ψυχικής υγείας*

-Ενημέρωση και διασύνδεση με ειδικευμένες δομές και οργανισμούς

-Πρακτική άσκηση και εκπαίδευση σε Μεταπτυχιακούς φοιτητές Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας 

-Εποπτεία σε Μεταπτυχιακούς φοιτητές Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας 

-Group processing 

*Εφόσον το ζήτημα που έχει προκύψει δεν αντιμετωπιστεί εντός συγκεκριμένου αριθμού συνεδριών  από  το Συμβουλευτικό Κέντρο του Mediterranean College, ο αρμόδιος σύμβουλος θα παραπέμψει τον φοιτητή  σε εξειδικευμένα κέντρα ατομικής ή ομαδικής συμβουλευτικής – θεραπείας που συνεργάζονται με το Κολλέγιο.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Mediterranean College είναι ανοιχτό σε όλους τους φοιτητές του κολλεγίου καθώς και το προσωπικό και οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν. Επιστημονικός Υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι ο σύμβουλος και καθηγητής του Κολλεγίου κ. Γιώργος Θωμάς, ενώ Διοικητική Υπεύθυνη του κέντρου είναι η σύμβουλος και καθηγήτρια του Κολλεγίου Δρ. Ευαγγελία Μαραγκού. 

Για περισσότερες πληροφορίες: 

Mediterranean College: Τηλ: 210 8899600 & www.medcollege.edu.gr 

Πότε θα ήταν καλό να αναζητά κάποιος ψυχολογική υποστήριξη;

Όλοι μας βιώνουμε ποικίλα συναισθήματα –θετικά και αρνητικά- στις διάφορες φάσεις της ζωής μας. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Κάποιες φορές όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι με περιόδους κρίσεων και σημαντικών αλλαγών στη ζωή μας (όπως ένας θάνατος, ένα διαζύγιο, μια αρρώστια, ένας χωρισμός, μια απόλυση..) που δεν ξέρουμε πώς να τις αντιμετωπίσουμε ή μάς κάνουν να νιώθουμε φοβισμένοι και ανήμποροι.  

Τριήμερο Χριστουγεννιάτικο Bazaar

Τριήμερο Χριστουγεννιάτικο Bazaar

Δευτέρα 15, Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

“Χαμόγελο” και ευαισθησία ανοίγουν την “Aγκαλιά” ενός παιδιού.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία σε σημαντικά κοινωνικά γεγονότα  και  σε ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, το Mediterranean  College στέκεται πάντα δίπλα και αναλαμβάνει με   ευθύνη τη στήριξη των  μη-κερδοσκοπικών και φιλανθρωπικών οργανισμών ενισχύοντας - μέσα από εκδηλώσεις  που διοργανώνει- το έργο τους. 

Συνεργασίες της Σχολής Εκπαίδευσης του Mediterranean College με το INTERNATIONAL MONTESSORI CENTER και την Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Αγωγής (OMEP)

Δύο σημαντικές συνεργασίες έχει να παρουσιάσει με υπερηφάνεια η Σχολή Εκπαίδευσης του Mediterranean College.  Η πρώτη αφορά στο μνημόνιο συνεργασίας που σύναψε το Κολλέγιο με το INTERNATIONAL MONTESSORI CENTER στην Perugia (Περούτζια) της Ιταλίας. Ένα εκπαιδευτικό κέντρο  το οποίο ίδρυσε η κορυφαία Παιδαγωγός Maria Montessori (Μαρία Μοντεσσόρι).

Το πλαίσιο της συνεργασίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων – σεμιναρίων απευθυνόμενων σε φοιτητές του Κολλεγίου στο INTERNATIONAL MONTESSORI CENTER της Perugia αλλά και τη συμμετοχή εισηγητών του Εκπαιδευτικού κέντρου σε παιδαγωγικές ημερίδες του Mediterranean College. Αποτέλεσμα της συνεργασίας είναι και η συμμετοχή – ως εταίρος-  του Κολλεγίου στο Ευρωπαϊκό Προγράμμα Erasmus + που  στοχεύει στη βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας.

Η νέα χρονιά θα σηματοδοτήσει ακόμα μία υψίστης σημασίας συνεργασία για το τμήμα Παιδαγωγικών του Κολλεγίου.  Από τον Ιανουάριο του 2015, βάσει σχετικής συμφωνίας, το Μediterranean College θα είναι μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Προσχολικής Αγωγής (ΟΜΕΡ).     

Η ΟΜΕΡ είναι μία επιστημονική, μη κρατική, παγκόσμια οργάνωση προσχολικής αγωγής η οποία επιδιώκει τη βελτίωση της αγωγής και εκπαίδευσης των παιδιών ηλικίας 0-8 ετών. Με άξονα τη συνεργασία αυτή, η Σχολή Εκπαίδευσης του Μediterranean College θα δώσει τη μοναδική δυνατότητα συμμετοχής στους φοιτητές και αποφοίτους του σε εξειδικευμένες ημερίδες με καταξιωμένους εισηγητές.

Η Σχολή Εκπαίδευσης του Mediterranean College ιδρύθηκε το 2007 και προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Κρατικό Bρετανικό πανεπιστήμιο του Derby. To University of Derby σύμφωνα με την πανεπιστημιακή κατάταξη του Guardian (2015), βρίσκεται στην 21η θέση μεταξύ όλων των Βρετανικών Πανεπιστημίων στις επιστήμες της Εκπαίδευσης, ενώ κατέχει την 1η θέση στην Ελλάδα μεταξύ των Βρετανικών Πανεπιστημίων που εκπροσωπούνται στη χώρα μας στον τομέα αυτό).

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.