σκληρές μητέρες

Δυστυχώς, υπάρχουν και οι μητέρες εκείνες που πληγώνουν τα παιδιά τους με τον ναρκισσισμό και τις υπερβολικές τους απαιτήσεις. Μητέρες που κατακρίνουν πάντοτε τα παιδιά τους, που τα συγκρίνουν διαρκώς με τα άλλα παιδιά και που τους ασκούν πάντοτε αυστηρή κριτική. Και όμως, υπάρχουν πάρα πολλές.

Είναι γεγονός, πως προβλήματα αυτοεκτίμησης στην ενήλικη ζωή συνδέονται με την τραυματική σχέση που είχε ένα παιδί με τη μητέρα του. Ο μύθος της μητέρας που αγαπάει το παιδί της και θυσιάζεται για αυτό, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.  Η μητέρα που προσβάλλει το παιδί της, επιθυμεί μέσα από αυτή τη συναισθηματική πληγή που προξενεί, να αισθανθεί εκείνη ανώτερη και δυνατότερη από το παιδί της. Η μητέρα, συνήθως, συμπεριφέρεται με τέτοιο σκληρό τρόπο στην κόρη επειδή είναι ένας άνθρωπος που ανήκει στο ίδιο φύλο με αυτή. Μάλιστα, είναι συχνό φαινόμενο σκληρές και επικριτικές μητέρες να δυσκολεύονται ευρύτερα στις σχέσεις με το γυναικείο φύλο.

Γιατί μία μητέρα αντί να δείχνει αγάπη και στοργή στο παιδί της, του φέρεται με τόση σκληρότητα;

Πώς είναι δυνατόν η σκληρότητα και η αστοργία να ξεπερνούν το μητρικό ένστικτο και την αγάπη της μάνας προς το παιδί της; Συνήθως μία μητέρα σκληρή και επικριτική προέρχεται και η ίδια από ένα οικογενειακό περιβάλλον σκληρό και επικριτικό . Έτσι, στην ενήλικη ζωής της και ούσα η ίδια τώρα μητέρα, ανταποδίδει την ίδια συμπεριφορά στο δικό της παιδί.

Η ίδια μπορούμε, πάντως, να πούμε πως διακατατέχεται από πολλά κόμπλεξ, αλλά και από αισθήματα ζήλειας απέναντι στο παιδί της. Επιθυμεί μέσα από εκείνο –όσο παράλογο και αν ακούγεται- να εξυψώσει τον δικό της εαυτό και χρησιμοποιεί το παιδί σαν όχημα, για να εκπληρώσει τις δικές της ανεκπλήρωτες επιθυμίες που θάφτηκαν μέσα της.

Ας αποδεχτούμε ότι ο χαρακτήρας μίας τέτοιας μητέρας  δεν πρόκειται να αλλάξει.
Το ζήτημα είναι πώς ένα παιδί θα προστατεύσει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική του υγεία ζώντας με μία μητέρα που ουσιαστικά δεν το αγαπάει.

Το παιδί δεν έχει αναπτύξει ακόμα σε ικανοποιητικό βαθμό τη συναισθηματική και εγκεφαλική του νοημοσύνη, και έτσι αποκωδικοποιεί λανθασμένα τη συμπεριφορά της μητέρας ως μία απόδειξη της δικής αναξιότητας. Θεωρεί πως η μητέρα του φέρεται έτσι, επειδή αυτό είναι ‘’λίγο’’ και ‘’κακό’’ και αυτό είναι το προπύργιο, για να αναπτυχθούν αισθήματα μειονεξίας. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, προσπαθεί διαρκώς να κερδίσει την αγάπη της μητέρας του, προσπαθεί εξωφρενικά να ανταποκριθεί σε όλες τις προσδοκίες της.

Ένας τρόπος να απεξαρτηθεί το παιδί από μία καταπιεστική μητέρα, είναι να προσπαθήσει με την ενηλικίωσή του να σταθεί οικονομικά στα δικά του πόδια. Η μητέρα που έχει οικονομική δύναμη, θα εκβιάζει διαρκώς το παιδί για να το φέρνει με τα νερά της και θα του υπενθυμίζει πάντοτε πως εκείνη το συντηρεί οικονομικά. Επειδή το οικονομικό είναι και αυτό σημαντικό στις ημέρες και αυτός που έχει χρήματα έχει εξουσία, καλό είναι κάποιος να μη δίνει πολλά περιθώρια σε μία τοξική μητέρα να επεμβαίνει διαρκώς στη ζωή του.

Η τοξική μητέρα μπορεί να δράσει καταστροφικά στην ψυχική υγεία ενός παιδιού.

Είναι καλό το παιδί να προσπαθήσει να έρθει κοντά σε άλλα άτομα και μέλη της οικογένειάς του και να δεχτεί αγάπη η οποία θα ισοσταθμίσει τον ψυχικό πόνο που επιφέρει η έλλειψη της μητρικής.

Δεν είναι το μόνο παιδί, δεν είσαι ο μόνος. Πολλοί μεγάλωσαν με τοξικές μητέρες και όμως στο τέλος κατάφεραν να κοιτάξουν μπροστά.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος

Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Προφίλ 

Σχετικά άρθρα
Παιδικό άγχος

Το άγχος μπορεί γενικά να οριστεί ως ένα δυσάρεστο αίσθημα...

Βρείτε Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή

Επιλέξτε θεραπευτή ανάλογα με την εξειδίκευση σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Για ποιους λόγους οι άνθρωποι αναβάλλουν τον ύπνο τους;
αναβολή ύπνου

Ο ύπνος τόσο ως διαδικασία όσο και ως ανάγκη, είναι μία αξιοθαύμαστη λειτουργία του σώματος με την οποία ο άνθρωπος πραγματικά ξαναγεννιέται και απεγκλωβίζεται από τον κυκεώνα των πληροφοριών με τον οποίο βομβαρδίζεται καθημερινά. Ο ύπνος στην ουσία μας βοηθάει να απελευθερωνόμαστε από τον ατελείωτο αριθμό πληροφοριών που δεχόμαστε διαρκώς, συντελεί στη συγκράτηση μόνο των απαραίτητων πληροφοριών που έχουμε ανάγκη για τη ζωή μας.

Εξιδανικευμένη ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζωή

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Διευκολύνουν την επικοινωνία, δίνουν βήμα για πολυμορφία και έκφραση διαφορετικών απόψεων, ενημερώνουν για σημαντικά κοινωνικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά θέματα εκατομμύρια χρήστες.

 

Μαθαίνουμε μέσα από τις αποτυχίες μας!
διαχείριση αποτυχίας

Από μικροί διδασκόμαστε πως πρέπει να είμαστε καλοί μαθητές, να πετυχαίνουμε στις εξετάσεις, στον αθλητισμό, στην εργασία. Πάντοτε αυτός που πετυχαίνει επιβραβεύεται και εξυμνείται, ενώ οι άνθρωποι που αποτυγχάνουν συνήθως μένουν στο σκοτάδι. Ασυναίσθητα και ασυνείδητα, λοιπόν, εμφυτεύεται μέσα μας η πίστη πως μόνο η επιτυχία έχει σημασία και πως μόνο αυτή συνδέεται με την ευτυχία στη ζωή.

Η βία απέναντι στα ζώα
βία, ζώα

Η βία απέναντι στα ζώα είναι ένα θέμα που εγείρει πολλές συζητήσεις και σκέψεις. Ακούμε και διαβάζουμε διαρκώς, ειδικά αυτές τις ημέρες, για κρούσματα βίας που έχουν ως θύματα μικρά και ανυπεράσπιστα ζώα. Γιατί μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν αυτή την επιθετικότητα; Ας εξετάσουμε, λοιπόν, το θέμα ενδελεχώς.

Ο έρωτας στην τρίτη ηλικία και η ώριμη αγάπη

Πάντοτε η επιθυμία ενός ηλικιωμένου ανθρώπου να ερωτευτεί αντιμετωπίζεται αρνητικά από την οικογένεια του ίδιου αλλά και ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Είναι γνωστή η κοινωνική κατακραυγή που υφίσταται ο άνθρωπος που ερωτεύεται ή επιθυμεί να βιώσει συντροφική σχέση σε πιο προχωρημένη ηλικία.

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).