Ακρόαση άρθρου......

Η βία απέναντι στα ζώα είναι ένα θέμα που εγείρει πολλές συζητήσεις και σκέψεις. Ακούμε και διαβάζουμε διαρκώς, ειδικά αυτές τις ημέρες, για κρούσματα βίας που έχουν ως θύματα μικρά και ανυπεράσπιστα ζώα. Γιατί μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν αυτή την επιθετικότητα; Ας εξετάσουμε, λοιπόν, το θέμα ενδελεχώς.

 Αίτια εκδήλωσης του φαινομένου

Γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν βία απέναντι σε ένα ζώο, γιατί αντλούν ηδονή με το να βλέπουν ένα πλάσμα να πονάει και να υποφέρει; Τα ζώα είναι και αυτά ζωντανά πλάσματα που αξίζουν αγάπη και σεβασμό. Πολλοί θεωρούν λανθασμένα πως πρέπει να λογαριάζεται σοβαρά μόνο η βία απέναντι στους ανθρώπους, όμως αυτό είναι λάθος. Μελετώντας μάλιστα τις βιογραφίες ανθρώπων που είχαν αξιοσημείωτη εγκληματική δράση, θα παρατηρήσουμε πως στα πρώτα τους βήματα είχαν εκδηλώσει εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σε αυτά, είχαν σκοτώσει ή τεμαχίσει ζώα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα που ένας άνθρωπος είναι βίαιος απέναντι στα ζώα, αυτό κάνει ευκολότερο για εκείνον το να περάσει στην απέναντι όχθη και να συμπεριφερθεί βίαια και απέναντι σε άνθρωπο. Όταν ένα παιδί παρουσιάσει βία απέναντι σε ένα ζώο ή αισθάνεται ικανοποίηση με το να βλέπει το οποιοδήποτε πλάσμα να υποφέρει, αυτό θα πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς ώστε να ζητήσουν τη γνώμη κάποιου ψυχολόγου. Η αγάπη και η βοήθεια προς τα ζώα, αποκαλύπτει μία ευαίσθητη πλευρά του ανθρώπου η οποία επεκτείνεται και στις σχέσεις του με τα άλλα άτομα στη ζωή του.

Σε αντίθεση με τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου, μπορούμε να διακρίνουμε την έλλειψη της ευχαρίστησης που χαρακτηρίζει πχ, έναν άνθρωπο που μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά και να προετοιμάζει τα ζώα για σφαγή από κάποιον ο οποίος εσκεμμένα επιθυμεί να τα πληγώνει  και αντλεί ηδονή από τη σωματική βλάβη που τους προκαλεί. 

Ένας άνθρωπος που ασκεί βία σε ένα ζώο μπορεί εκείνη τη στιγμή να ξεσπά σε εκείνο τον συσσωρευμένο θυμό του και το γεγονός πως δεν μπορεί να τον ξεσπάσει σε κάποιο άλλο άτομο χωρίς να έρθει αντιμέτωπος ο ίδιος με κυρώσεις. Μπορεί εκείνη τη στιγμή να βλέπει το ανυπεράσπιστο ζώο σαν ένα πλάσμα που να μπορεί να υποτάξει και χωρίς εκείνο να μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, η βία απέναντι στα ζώα είναι δείγμα ενός ψυχικά αλλοπρόσαλλου ανθρώπου; Ο άνθρωπος που βιαιοπραγεί σε ζώο, είναι έτοιμος να βιαιοπραγήσει και σε άνθρωπο.

Βοήθα και συ στην άμβλυνση της βίας κατά των ζώων!

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα ζώα από τη βιαιοπραγία εις βάρος τους; Κάθε φορά που γινόμαστε μάρτυρες κάποιας βάναυσης επίθεσης οφείλουμε να το καταγγέλλουμε στην αστυνομία η οποία θα προβεί στη σύλληψη του δράστη. Η φροντίδα των ανυπεράσπιστων αδέσποτων και η σίτισή τους όταν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής, είναι και αυτή απαραίτητη. Δε δίνουμε ποτέ παράδειγμα βίας προς τα ζώα στα παιδιά με το να χτυπάμε και να κακοποιούμε τα ίδια μπροστά τους, χαμογελώντας απάνθρωπα πολλές φορές. 

Το ίδιο το κράτος και η πολιτεία οφείλει να φροντίσει τα ζώα που κακοποιούνται, να στειρώνει αυτά που χρειάζονται και να θεσπίσει νόμους που θα τιμωρούν αυστηρότητα εκείνους που βιαιοπραγούν εις βάρος τους.

Κλείνοντας, θυμάμαι τη φράση του σπουδαίου φιλοσόφου Ιμμάνουελ Καντ: "Μπορείς να μάθεις πολλά για το χαρακτήρα ενός ανθρώπου από τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στα ζώα.’’

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.