Ακρόαση άρθρου......

Ως επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ ορίζουμε την ποσότητα εκείνη που είναι ικανή να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία του χρήστη. 

Συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ, όταν υπερβεί τα επιτρεπόμενα όρια, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα βλαπτική και εθιστική. Με πρώτη και κύρια, την βλάβη που μπορεί να υποστεί ο εγκέφαλος και τα περιφερικά νεύρα. Αυτό έχει ως συνέπεια , τη διαταραχή στη λογική σκέψη και δράση, με τραγικές συνέπειες (πόσα τροχαία συμβαίνουν με υπαίτιους μεθυσμένους οδηγούς). Η σύγχρονη ζωή-κυρίως οι έφηβοι- θεωρούν την κατανάλωση αλκοόλ ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης διασκέδασης, χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τη σωστή χρήση του.

Όταν η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα ξεπεράσει τα 40mg% , τότε εμφανίζονται πρώιμα συμπτώματα εξάρτησης όπως: κακή μνήμη, έντονη νευρικότητα, εξασθένηση προσοχής και στη χειρότερη περίπτωση, βίαιη συμπεριφορά. Η πνευματική διαύγεια σταδιακά μειώνεται και το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί την αρνητική επίδραση του αλκοόλ στον οργάνισμό του, με όλες τις αρνητικές συνέπειες στην υγεία , την επαγγελματική και προσωπική του ζωή. 

Η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται υπαίτια για την ανάπτυξη πολλών τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του στόματος και του παγκρέατος. 

Η γνωστότερη , βεβαίως, αρνητική επίδραση της χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ είναι η κίρρωση του ήπατος. Η κίρρωση του ήπατος είναι το τελικό στάδιο μίας χρόνιας και πιο ήπιας ηπατικής βλάβης. 

Επιπροσθέτως, η χρήση αλκοόλ οδηγεί σε λιπώδη διήθηση του ήπατος και στην εκδήλωση σοβαρών πεπτικών διαταραχών και πρόσληψης τροφής, όπως η παγκρεατίτιδα, έλκος στομάχου και δωδεκαδαχτύλου, ατροφική γαστρίτιδα. 

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την εμφάνιση αρκετών πνευμονοπαθειών, όπως διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο, πνευμονία και στη χειρότερη περίπτωση, καρκίνο του λάρυγγα και των πνευμόνων.

Και ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δράσει και προστατευτικά από διάφορες καρδιοπάθειες μέχρι την εκδήλωση διαβήτη, η υπερβολική του κατανάλωση τουναντίον, αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση ισχαιμικής καρδιοπάθειας.

Ο αλκοολισμός αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα

Ο αλκοολισμός είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο όχι μόνο διαταράσσει την υγεία και την προσωπικότητα του χρήστη, αλλά και τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό. Μέλημα όλων μας ας είναι η σωστή και υγιής κατανάλωσή του, η οποία θα μας επιτρέψει να βιώσουμε και τα οφέλη που εκείνο έχει στην υγεία μας. 

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.