Σχετικά άρθρα x
Αυτοβοήθεια
  • 21 Απρίλιος 2015
  • Από: Κατερίνα Κοντογιαννάτου
Τρέξε προς το βρυχηθμό! Run to the roar!

...

 

Σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν πως ο πανικός (η απότομη πλημμύρα άγχους) συμβαίνει γιατί ερμηνεύουμε τα εσωτερικά ερεθίσματα (π.χ. άγχος, σφίξιμο, ναυτία, πόνοι) ή τα εξωτερικά ερεθίσματα  (π.χ. ο κόσμος, το πλήθος) σαν εχθρικά ή απειλητικά χωρίς να αμφισβητούμε την αλήθεια όσως σκεπτόμαστε.

Τότε ο οργανισμός που δεν ξέρει πως η απειλή δεν είναι πραγματική γιατι βασίζεται στην αντίληψη του ατόμου, προσπαθώντας να αντιδράσει στην υποτιθέμενη απειλή προετοιμάζει ξαφνικά τον άνθρωπο για έντονη αντίδραση κάτι το οποίο ο άνθρωπος βιώνει σαν τα σωματικά συμπτώματα του άγχους 

δηλαδή ταχυκαρδια,αίσθημα ότι η καρδιά πάει να σπάσει, ιδρώτας, πόνος στο στήθος, ρίγος, δύσπνοια, ζάλη, ναυτία, σφίξιμο και τρέμουλο.

Τότε ο άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται πως τα συμπτώματα αυτά είναι λόγω του άγχους που δημιουργήθηκε σαν αντίδραση σε υποτιθέμενη απειλή, αλλά πιστέυει πως όλα αυτά τα συμπτώματα είναι απειλητικά και καταστροφικά για την ζωή και το σώμα του με συνέπεια να φοβάται και να αγχώνεται ακόμα περισσότερο, ή και να φοβάται πως θα τρελαθεί ή θα πεθάνει δημιουργώντας ένα φάυλο κύκλο. 

Παρόλο που ο άνθρωπος που υποφέρει από πανικό έχει συχνά κατάθλιψη και πιστέυει πως δεν θα τα ξεπεράσει, έρευνες δείχνουν πως το 80% των ανθρώπων νιώθουν πολύ καλύτερα με την θεραπεία και αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης τους. 

Πρακτικά βήματα για την περίπτωση πανικού
1) Αν βρεθείτε σε τέτοια κατάσταση θυμηθείτε πως τα συναισθήματα του πανικού δεν είναι βλαβερά, δεν είναι επικίνδυνα, αλλά μόνο δυσάρεστες αντιδράσεις του σωματικού στρες. Επίσης προσπαθείστε να συνηδητοποιήσετε πως δεν υπάρχει καμιά απειλή στο περιβάλλλον.
2) Αντιμετωπίστε τον φόβο με το να μείνετε εκεί, να τον αφήσετε να συμβεί και να δώσετε χρόνο στον φόβο να περάσει χωρίς να τον πολεμάτε ή να δραπετέυετε από αυτόν.
3) Μόλις φύγει ο πανικός αναλογιστείτε την πρόοδο που κάνετε κάθε φορά, παρόλο που μερικές υποτροπές είναι αναπόφεκτες και όταν είστε έτοιμοι συνεχίστε με έναν ξέγνοιαστο χαλαρωμένο τρόπο.

Συγγραφή Άρθρου

Δημήτρης Τσουκάλης Ψυχολογος,
Msc εφηρμοσμενη παιδοψυχολογια,
Msc  Υπαρξιακη ψυχοθεραπεια

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Αυτοβοήθεια
Ανακαλύπτοντας την Φωτεινή Πλευρά του Εαυτού μας
  • Δευτέρα, 21 Νοέμβριος 2016
  • Από: Μίνα Μπουλέκου

Η ικανότητα του να αντιλαμβάνεται κανείς την φωτεινή πλευρά στην ζωή των ανθρώπων καθώς και των καταστάσεων που δημιουργούνται όταν εμφανίζονται τα πρώτα σύννεφα που καθιστούν αδύνατη την...

Κατάθλιψη, Πένθος, Διπολική Διαταραχή
Προσαρμογή στην απώλεια
  • Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016
  • Από: Τσιούλου Χριστίνα

«Οι απώλειες είναι η σκιά όλων των υπαρχόντων μας – υλικών και άυλων» - Carlos Sluzki, Οικογενειακός θεραπευτής Πώς ερμηνεύουμε την απώλεια;Στην απώλεια μπορούν να αποδοθούν πολλές διαφορετικές...

Προσωπικότητα
Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας - Ορισμός και συμπτώματα
  • Παρασκευή, 18 Νοέμβριος 2016
  • Από: Άννα Αλβανού

Η Οριακή ή Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας (Borderline Personality Disorder) είναι μία σοβαρή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ένα επίμονο μοτίβο αστάθειας σε βασικούς τομείς της ζωής...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Πως να δώσουμε αυτοεκτίμηση στα παιδιά

Aπάντηση : Με το να αποδεχτεί ο γονιός τα παιδιά έτσι όπως είναι, με σκοπό να μάθουν τα παιδιά να αποδέχονται τον εαυτό τους. Δηλαδή όταν ο γονέας αγαπάει το παιδί χωρίς να ζητάει από το παιδί να αλλάξει τον εαυτό του. Ο γονέας δηλαδή να αγαπαει το παιδί γιατί είναι αυτό, όπως λέει και το τραγούδι “σ'αγαπώ γιατί είσαι εσύ”.

Ζώντας με άνθρωπο με σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μία διαταραχή από την οποία πάνω από 1% στην Ελλάδα υποφέρουν και η οποία υποστηρίζεται πως έχει βιο-ψυχο-κοινωνικό υπόβαθρο αλλά οι αιτίες της ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί. Από ψυχολογικής καθαρά άποψης, οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια δεν έχουν καμία σχέση με το πως τους παρουσιάζει η τηλεόραση, δεν είναι πολλαπλές προσωπικότητες, δεν είναι περισσότερο επιθετικοί από τον καθημερινό απλό μέσο άνθρωπο, αλλά στην πραγματικότητα υποφέρουν πολύ και είναι πολύ ευαίσθητοι.

Άγχος:Ψυχολογική, φιλοσοφική και κοινωνική ανάλυση

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα από το οποίο οι τωρινές γενιές υποφέρουν σε αυξημένα επίπεδα σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές και για το οποίο πολλοί επιστήμονες και φιλόσοφοι έχουν ερευνήσει και γράψει. Το άγχος τώρα πιά πιστεύεται πως δεν πρέπει να ξεριζωθεί ή να κατευναστεί, αλλά να γίνει προσαρμοστικό ώστε να βοηθήσει τον άνθρωπο. 

Παιδί και διαζύγιο

Οι πιο σημαντικοί παράμετροι που καθορίζουν το τι επίπτωση θα έχει το διαζυγίο στο παιδί είναι το υποστηρικτικό περιβάλλον δηλαδή τα αδέλφια, συγγενείς και φίλοι και η στάση των γονιών πριν και μετά το διαζύγιο. Μερικά παιδιά μικρής ηλικίας επειδή αναπτυξιακά έχουν την τάση να ερμηνεύουν τα γεγονότα με  επίκεντρο τον εαυτό τους είναι πιθανό να νομίσουν πως αυτά φταίνε που δεν ήτανε καλά παιδιά, γιαυτό έφυγε ο γονέας.

Η ψυχολογία των εξαρτήσεων: Πως να βοηθήσουμε τον εξαρτημένο

Κάθε εξάρτηση (π.χ. συναισθηματική εξάρτηση, τζόγος, φαγητό, αλκοόλ, τσιγάρο, ναρκωτικά) δημιουργείται από ψυχικό πόνο ο οποίος δεν είναι υποφερτός και δημιουργεί την ανάγκη για εξωτερίκευση των συναισθημάτων. Οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από κάτι, βασίζονται στους άλλους ώστε να καλύψουν τις ανάγκες για αποδοχή του εαυτού τους.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.