Διαταραχή Πανικού

Στην Ελλάδα, η διαταραχή πανικού είναι εμφανής στο 6% του πληθυσμού. Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αυτό το ποσοστό ανεβαίνει και μετρήσεις υποδεικνύουν ότι 1 στους 73 ανθρώπους πάσχει από αυτή τη διαταραχή. Το γυναικείο φύλο, συγκρατεί υψηλότερα ποσοστά από ότι το αντρικό. Παρόλα αυτά, οι άνδρες που εμφανίζουν διαταραχή πανικού, αυξάνονται συνεχώς.

Τι είναι η διαταραχή πανικού;

Τα άτομα που έχουν διαταραχή πανικού, εκδηλώνουν αρχικά κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού αποτελούνται από ένα έντονο αίσθημα φόβου, που συνδέεται με τον φόβο του θανάτου. Είτε αυτός είναι ο φυσιολογικός θάνατος (θα πεθάνω), είτε ο κοινωνικός θάνατος (θα γίνω ρεζίλι), είτε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος (θα τρελαθώ).

Ταυτόχρονα, με αυτό το έντονο συναίσθημα, εμφανίζονται και τα σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, ζαλάδα, αίσθηση λιποθυμίας, στεγνό στόμα και άλλα. Είναι λοιπόν λογικό, να μην επιθυμεί κάποιος αυτά τα συμπτώματα και συναισθήματα.

Για να το αποφύγουν αυτό, οι άνθρωποι που πάσχουν από διαταραχή πανικού, αρχίζουν και φοβούνται μήπως εκδηλωθεί κι άλλη κρίση πανικού σε ανυποψίαστο χρόνο. Ασχολούμενοι συνεχώς με το πρόβλημα στη σκέψη, προκαλούν στον εαυτό τους περισσότερο άγχος. Σε ακραίες περιπτώσεις, αποφεύγουν να βγουν και από το σπίτι τους, εξαιτίας του φόβου μιας επικείμενης κρίσης.

Πώς νιώθει το άτομο κατά την κρίση;

Το άτομο νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο στο σώμα και το μυαλό του. Ότι χάνει τα λογικά του και τρελαίνεται. Άτομα που έχουν βιώσει κρίση πανικού δηλώνουν ότι φοβόντουσαν πως θα πεθάνουν, λόγω της έντασης των συμπτωμάτων. Αρκετοί σημειώνουν πως έχουν την αίσθηση ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι πραγματικό.

Τις περισσότερες φορές τα άτομα αποφεύγουν να πηγαίνουν στα μέρη που έχουν πάθει κρίσεις πανικού. Φοβούνται πως αν ξαναβρεθούν εκεί, θα τους συμβεί το ίδιο. Ταυτόχρονα, ο φόβος για μελλοντική κρίση μπορεί να κάνει τα άτομα να απομονωθούν κοινωνικά, ώστε να μην πάθουν κρίση μπροστά σε τρίτους ή ενώ κάνουν κάποια ασχολία όπως η οδήγηση.

 

Διαβάστε το 2ο μέρος για τη διαταραχή και τις κρίσεις πανικού: Διαταραχή πανικού - 2ο μέρος 

Συγγραφή Άρθρου

Χρυσανθακοπουλου Μαρία
Εφαρμοσμένη Ψυχολογία, Bsc (hons) Applied Psychology.
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Αλκοολισμός
Αλκοολισμός

Αλκοόλ και οργανισμός
Ο οργανισμός ενός ανθρώπου και συγκεκριμένα το πεπτικό σύστημα, απορροφά το αλκοόλ ή αλλιώς την αιθυλική αλκοόλη με μεγάλη ευκολία. Η διαδικασία απορρόφησης, μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, αν έχει προηγηθεί πρόσληψη τροφής, καθώς καθορίζει την ταχύτητα προώθησης του αλκοόλ προς το έντερο.

Διαταραχή Πανικού (Μέρος 2ο)
Διαταραχή Πανικού

Αίτια Διαταραχής Πανικού:
Η διαταραχή πανικού, έχει υψηλά ποσοστά συννοσηρότητας με την κατάθλιψη, που αγγίζουν το 70%. Για την συγκεκριμένη ψυχική ασθένεια, η συννοσηρότητα που αφορά την κατάθλιψη, φαίνεται να προέρχεται από την κοινή ορμόνη που προκαλεί τις διαταραχές αυτές στον εγκέφαλο, την σεροτονίνη.

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή

Η Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή εμφανίζεται σε πληθυσμό που αγγίζει τα 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους. Διπλάσιες πιθανότητες εμφάνισης της συγκεκριμένης αγχώδης διαταραχής σημειώνει το γυναικείο φύλο. Ωστόσο, μόνο το 1/3 των ατόμων θα αναγνωρίσουν την διαταραχή και θα αναζητήσουν θεραπεία.

Η πιο σκοτεινή στιγμή της ταινίας: Μπάτμαν Ο σκοτεινός Ιππότης
Μπάτμαν

Έχει συζητηθεί ξανά, στο άρθρο που αφορά το ‘Shutter Island’ και στο σχετικό άρθρο με το ‘Fight Club’ για το πόσο πολύ χρησιμοποιείται η ψυχολογία από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και σήμερα, ενσαρκώνοντας συγκεκριμένες θεωρίες και πειράματα της πραγματικότητας στον φανταστικό κόσμο του Μπάτμαν.

Άσκηση και ψυχολογία
Άσκηση και ψυχολογία

Η ποικιλία θεμάτων που ασχολείται η ψυχολογία, περιέχει θέματα όπως αυτή της ψυχολογίας της άθλησης. Η αντίδραση των ανθρώπων κατά την άσκηση, καθώς και οι παρατηρήσεις που έχουν σημειωθεί με βάση το υλικό ερευνών, έχουν αποτελέσει τα στοιχεία που υποδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ασχολούνται ή όχι με την άσκηση.

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).