Ακρόαση άρθρου......

Το άγχος είναι μία συναισθηματική κατάσταση η οποία ενώ σε έναν λογικό βαθμό κινητοποιεί τον άνθρωπο, μπορεί να αποβεί εξίσου καταστροφική όταν υπερβεί το επιθυμητό και υγιές μέτρο. Ειδικά στην εποχή μας που όλα κινούνται με ρυθμούς φρενίτιδας και η αγωνία για το αύριο χτυπάει κόκκινο, όλοι μας νοιώθουμε άγχος σε μεγαλύτερο βαθμό, ακόμα και σε απελπιστικό βαθμό.

Πως θα απαλλαγώ από το άγχος

Με ποιους τρόπους μπορεί ένας άνθρωπος να απαγκιστρωθεί από το άγχος και να απεγκλωβιστεί από τις αρνητικές σκέψεις; Παρακάτω, δίνω 10 τρόπους που ίσως βοηθήσουν και άλλους ανθρώπους – όπως και εμένα.

Πάρτε μία απόσταση από όλα αυτά που σας στεναχωρούν: Για μία ημέρα υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι δε θα σκεφτείτε τίποτα από όλα εκείνα που σας αγχώνουν και σας στεναχωρούν.

Εντάξτε στη ζωή σας καθημερινή γυμναστική: Η γυμναστική απελευθερώνει στον οργανισμό μας τις ενδορφίνες γνωστές και ως η ορμόνη της χαράς. Τρέξιμο, διατάσεις και χαλαρό περπάτημα, είναι τρόποι γυμναστικής που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της εμφάνισης και της υγείας σας, αλλά και στην αποβολή του περιττού άγχους.

Απομακρυνθείτε από τους τοξικούς ανθρώπους: Οι τοξικοί άνθρωποι επηρεάζουν, ασυναίσθητα, την ψυχική μας υγεία και ισορροπία. Απομακρυνθείτε από άτομα που νοιώθετε ότι σας μεταδίδουν αρνητική ενέργεια και σας πληγώνουν. Βάλτε στη ζωή σας ανθρώπους που σας εκτιμούν και σας αγαπούν.

Ασχοληθείτε με τον πνευματικό σας κόσμο: Η πίστη και η προσπάθεια του ανθρώπου για ένωση με το θείο , απαλύνει τον σωματικό και ψυχικό πόνο. Η πίστη σε κάτι ανώτερο, όχι με τη μορφή της θρησκοληψίας, αλλά με την προσπάθεια για επικοινωνία με το θείο για πολλούς ανθρώπους αποτελεί καταφύγιο.

Εντάξτε στη ζωή σας καινούργιες δραστηριότητες: Ξεκινήστε να παρακολουθείτε κινηματογράφο, να μελετάτε βιβλία, να λύνετε σταυρόλεξα. Μην αφιερώνετε τη ζωή σας απόλυτα σε αυτά που σας πληγώνουν.

Αποκτήστε ένα κατοικίδιο: Οι κάτοχοι σκύλων έχει διαπιστωθεί ότι υποφέρουν λιγότερο από άγχος και κατάθλιψη. Αυτό οφείλεται στην άδολη , παντοτινή και ανυπόκριτη αγάπη που σου προσφέρει ένας σκύλος. Οφείλετε όμως να είστε συνεπείς στις απαιτητικές ανάγκες και υποχρεώσεις που συνεπάγεται η απόκτηση ενός ζώου. Μην προχωρήσετε στη συγκεκριμένη πράξη πριν βεβαιωθείτε ότι θα αγαπάτε και θα φροντίζετε το κατοικίδιό σας.

Δώστε περισσότερη σημασία στην ποιότητα του ύπνου σας: Ο ύπνος είναι μία απαραίτητη διαδικασία η οποία όχι μόνο βοηθά τον άνθρωπο στο να αποβάλλει τις άχρηστες πληροφορίες με τις οποίες βομβαρδίζεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και προστατεύει από σοβαρές ασθένειες ( καρκίνος, καρδιοπάθειες, καταπολέμηση κατάθλιψης). Όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ύπνου σας, τόσο πιο προστατευμένοι θα είστε από τις αγχώδεις διαταραχές.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας: Αναζητήστε έναν ειδικό ψυχικής υγείας ή αν νοιώθετε πολύ έντονο άγχος και στεναχώρια, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικώς στο 1018 ( είναι γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία).

Δώστε βάση στην ποιότητα της διατροφής σας: Η σωστή διατροφή έχει διαπιστωθεί ότι αποτελεί ασπίδα και σύμμαχος στην πρόληψη κάθε αγχώδους διαταραχής. Μία διατροφή πλούσια με φρούτα και λαχανικά χαρίζει ομορφιά η οποία με τη σειρά της σας βοηθά να νοιώθετε όμορφα.

Μη σταματάτε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι κάποια στιγμή η κατάσταση που σας προκαλεί άγχος δε θα έχει την ίδια δύναμη μετά από λίγο καιρό: Σκεφτείτε πόσο θα έχει επηρεάσει τη ζωή σας μετά από πχ, 5 χρόνια μία κατάσταση που τώρα σας δημιουργεί έντονο άγχος. Αν όντως δεν έχει επιφέρει κάτι το τόσο σημαντικό, δεν αξίζει να στεναχωριέστε ούτε και τώρα σε μεγάλο βαθμό.

Μιλήστε για τις καταστάσεις που σας αγχώνουν σε ανθρώπους της εμπιστοσύνης μας: Πολλές φορές η συζήτηση μπορεί να σας λυτρώσει περισσότερο από όσο εσείς φαντάζεστε.

Καλλιεργήστε την εσωτερική χαρά που βρίσκεται μέσα σας: Σε ένα χαρτί μπορείτε να σημειώσετε όλα εκείνα τα πράγματα – ακόμα και τα πιο ασήμαντα – για τα οποία όμως θεωρείτε τον εαυτό σας ευλογημένο που τα έχει. Θα διαπιστώσετε ότι έχετε περισσότερα από όσα νομίζετε.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Το άγχος είναι δυνατό, αλλά εσείς είστε ακόμα πιο δυνατός. Δείξτε του ότι δε θα του επιτρέψετε να σας κάνει ότι θέλει εκείνο και ότι στο τέλος θα είστε νικητής/νικήτρια!

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

maria skampardoniΔημοσιογράφος
Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία.