κρίσεις πανικού

1. Η κρίση πανικού είναι δυσάρεστη, αλλά όχι επικίνδυνη. Ενώ αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να νιώσετε στην ζωή σας, η κρίση πανικού δεν θα σας προκαλέσει: έμφραγμα, εγκεφαλικό, ασφυξία, πνίξιμο, αλλά και ούτε θα σας οδηγήσει στην ‘τρέλα’ ή στο να χάσετε τον έλεγχο του εαυτού σας.

2. Η κρίση πανικού δεν μπορεί να σας προκαλέσει λιποθυμία. Ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία (υψηλή θερμοκρασία σώματος, κόπωση, αφυδάτωση, κακή διατροφή κ.α.), η κρίση πανικού δεν είναι μέσα σε αυτούς. Όταν λιποθυμάτε η πίεση του αίματος ελαττώνεται, ενώ κατά την διάρκεια του πανικού η πίεση σας αυξάνεται.

3. Θυμηθείτε ότι έχετε πάντα τον έλεγχο. Η ορμή σας να αποδράσετε από τα δυσάρεστα αισθήματα του πανικού είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να νιώθετε ότι θα κάνετε κάτι τρελό ή εκτός ελέγχου. Μπορεί επίσης να νιώσετε ότι ζαλίζεστε ή ότι πέφτετε. Αξιολογείστε κατά πόσο οι σκέψεις αυτές είναι ρεαλιστικές και αν έχουν συμβεί στο παρελθόν και μετά ηρεμήστε. Το άγχος απλά έρχεται και φεύγει.

4. Μια κρίση πανικού μπορεί να περιλαμβάνει κάποια περίεργα συναισθήματα για κάποιον που δεν έχει βιώσει πανικό (αποπροσωποποίηση, αστάθεια, γρήγορες και κοφτές εισπνοές και μία ισχυρή τάση φυγής). Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα τρελαθείτε ή ότι δεν θα ξανανιώσετε φυσιολογικά.

5. Η κρίση πανικού θα περάσει. Οι περισσότερες κρίσεις πανικού κρατάνε λιγότερο από 3 λεπτά. Ενώ μπορεί να αισθάνεστε ένα γενικότερο άγχος και κόπωση μετά τη κρίση, με την βοήθεια αργών και σταθερών αναπνοών και με σωστή αξιολόγηση των καταστροφολογικών σκέψεων, θα ηρεμήσετε σύντομα. Μπορείτε να ανεχτείτε μία κρίση πανικού χωρίς να χρειαστεί να ‘αποδράσετε’. Σταματήστε να καταστροφολογείτε για αυτά που νιώθετε, καθίστε κάπου ή γείρετε στο τοίχο και επικεντρωθείτε στην ήρεμη και αργή αναπνοή και θα παρατηρήσετε το άγχος σας σταδιακά να ελαττώνεται.

6. Οι κρίσεις πανικού δεν προκαλούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, εκτός κι αν έχετε διαγνωστεί με κάποια νόσο σχετική με την καρδιά ή το κυκλοφορικό σύστημα. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού, έχουν τις ίδιες πιθανότητες να πάθουν κάποιο έμφραγμα ή εγκεφαλικό σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν παθαίνουν κρίσεις πανικού. Όσο γρήγορα ή δυνατά και να νιώθετε να χτυπάει η καρδιά σας κατά την διάρκεια του πανικού, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αλλά και ούτε να τσεκάρετε τους παλμούς σας ή την πίεση του αίματος.

7. Οι περίεργες αισθήσεις που μπορεί να έχετε κατά την διάρκεια μιας κρίσης πανικού δεν σημαίνουν ότι είσαστε τρελοί ή άρρωστοι. Η καλή υγεία δεν σημαίνει τέλεια υγεία. Το σώμα σας μπορεί να παράγει μία πληθώρα περίεργων αισθήσεων, ιδιαίτερα μετά από περιόδους έντονου στρες. Οι ακίνδυνες αισθήσεις ή ενοχλήσεις στο σώμα μπορεί να συμβούν από διάφορους παράγοντες όπως: αλλαγή στην θερμοκρασία, πικάντικα φαγητά, κακή διατροφή, επίδραση καφεΐνης, κόπωση και χρόνιο στρες. Δεν χρειάζεται να επικεντρώνεστε σε κάθε ερέθισμα που εκφράζει το σώμα σας. Τα περισσότερα θα φύγουν πολύ σύντομα πριν καν προλάβετε να τα καταλάβετε ή να τα εξηγήσετε.

8. Πολλές κρίσεις πανικού μπορούν να αποφευχθούν αν σταματήσετε να υπερβάλλετε για την πιθανότητα κρίσης πανικού ή να καταστροφολογείτε σε κάθε σωματικό σύμπτωμα. Μία κρίση πανικού μπορεί να έρθει απλά και μόνο με το να σκέφτεστε με αβεβαιότητα ‘Τι θα γίνει εάν…’, και συγκεντρώνοντας όλη την προσοχή σας στις σωματικές αισθήσεις και μετά παρερμηνεύοντας την κάθε αίσθηση ως ‘σημάδι’ για επερχόμενη κρίση πανικού. Μείνετε στο τώρα και σκεφτείτε κατά πόσο αυτά που σας περνάνε από το μυαλό έχουν ρεαλιστική βάση και είναι πιο πιθανό να συμβούν.

9. Δεν μπορείτε φυσικά να βασίζεστε σε κάποιον φίλο ή συγγενή συνεχώς ότι θα έρχεται μαζί σας προκειμένου να σας βοηθήσει σε μια κρίση πανικού. Αν για παράδειγμα βρίσκεστε μόνοι σας σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς, το να αρχίσετε μια συζήτηση με έναν συνεπιβάτη, θα μπορούσε να σας αποσπάσει την προσοχή από το να εστιάζετε στα δικά σας πιθανά σωματικά συμπτώματα.

10. Η διαταραχή πανικού είναι κάτι που διορθώνεται. Μην αφήνετε τα αισθήματα απελπισίας και απαισιοδοξίας να θολώνουν την κρίση σας. Περίπου 1 στους 4 θα βιώσει κάποια στιγμή κρίση πανικού στην ζωή του. Καταπολεμήστε την ορμή σας να αποφύγετε την κατάσταση και μάθετε να σκέφτεστε ρεαλιστικά παραμένοντας ψύχραιμοι. 

Συγγραφή Άρθρου

Επταήμερος Μιχάλης - Ψυχολόγος

Επταήμερος Μιχάλης: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος, MSc Ψυχολογία της Υγείας, MSc Προαγωγή Ψυχικής Υγείας και Πρόληψη Ψυχιατρικών Διαταραχών. Ειδίκευση στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία. Ομάδες και συμβουλευτική γονέων

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Ποιές ψυχολογικές παγίδες μπορούν να μειώσουν την αυτοπεποίθηση μας;
αυτοπεποίθηση

Ακούμε συχνά πολλούς ανθρώπους να αμφισβητούν τον εαυτό τους, να υποτιμούν τις επιτυχίες τους και να επικεντρώνονται στο να ικανοποιούν μόνο τους άλλους, χωρίς να σκέφτονται τα δικά τους όνειρα και φιλοδοξίες. Ακόμα συχνότερα, παρατηρούμε ανθρώπους που, ενώ είναι επιτυχημένοι στην δουλειά τους και έχουν πληθώρα ταλέντων και δεξιοτήτων, αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως ανεπαρκή και ανάξιο τείνοντας να υποτιμούν τα θετικά σχόλια των γύρω τους και να αποδίδουν τις επιτυχίες τους μόνο στην τύχη ή σε εξωγενείς παράγοντες πέρα από τον εαυτό τους.

Αϋπνία και τρόποι αντιμετώπισης
Αϋπνία

Όλοι οι άνθρωποι έχουν περάσει διαστήματα όπου είχαν δυσκολία να κοιμηθούν, ξυπνούσαν κατά την διάρκεια της νύχτας ή δεν μπορούσαν να κοιμηθούν καθόλου. Συμβαίνει σε όλους κατά διαστήματα και αυτό είναι και το τίμημα του να είμαστε άνθρωποι έχοντας την ικανότητα να ανησυχούμε για το μέλλον και να ‘αναμασάμε’ το παρελθόν.

Γιατί και πώς να παίξετε με τα παιδιά σας;
παιδιά παιχνίδι

Υπάρχει μία διαδεδομένη πεποίθηση στην κοινωνία μας ότι το παιχνίδι με τα παιδιά είναι χάσιμο χρόνου. Πολλοί γονείς από την άλλη, ενώ αναγνωρίζουν τα οφέλη που έχει το παιχνίδι για τα παιδιά, δεν παίζουν μαζί τους θεωρώντας ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνουν τα παιδιά ενστικτωδώς χωρίς την βοήθεια ενηλίκων.

Διατροφή και απώλεια βάρους: φταίνε οι δίαιτες ή οι πεποιθήσεις μας;
Διατροφή και απώλεια βάρους

Αρκετά συχνά ακούμε για διάφορα είδη δίαιτας που υπόσχονται θεαματική απώλεια κιλών. Όλο και κάποιος από τον περίγυρο θα μας έχει συστήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής προκειμένου να επιτευχθεί η απώλεια βάρους. Οι διατροφολόγοι εδώ και αρκετά χρόνια είναι σίγουροι ότι τα προγράμματα δίαιτας, όσο εξατομικευμένα κι αν είναι, βοηθούν στην απώλεια βάρους με επιστημονικά τεκμηριωμένες αποδείξεις.

 

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.