Αν είσαι ζωντανός τότε έχεις άγχος στη ζωή σου…
Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής όλων μας, για κάποιους όμως ανθρώπους μπορεί να πάρει διαφορετική μορφή και να οδηγήσει σε σοβαρά σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα. Πρόκειται για μια δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που συνοδεύεται από ψυχοφυσιολογικές μεταβολές σαν απάντηση σε αναμενόμενο κίνδυνο.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ανεξάρτητα από τα επίπεδα του άγχους που βιώνουμε, όσο καλύτερα μάθουμε να το διαχειριζόμαστε και να το μειώνουμε, τόσο το καλύτερο για εμάς. Ακόμη και η αυτό-ύπνωση μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο να το κατορθώσουμε αυτό! Ταυτόχρονα με τις θεραπευτικές συνεδρίες που μπορείτε να κάνετε με έναν υπνοθεραπευτή, μπορείτε να μάθετε κάποιες τεχνικές αυτό-ύπνωσης με σκοπό να ασχοληθείτε με το άγχος και την καταπολέμησή του ακόμη πιο εντατικά και αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχει κάτι «μαγικό» ή «μυστικιστικό» σχετικά με την αυτό-ύπνωση. Λαμβάνοντας υπόψη ένα από τα βασικά δόγματα της υπνοθεραπείας, την ύπαρξη μιας κατάστασης βαθιάς χαλάρωσης, γαλήνης και ηρεμίας, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες μείωσης και διαχείρισης του άγχους από μόνες τους, χωρίς καμία προσπάθεια. Σε καταστάσεις αγχογόνες το σώμα μας εκκρίνει ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, η οποία μπορεί να επιφέρει στο μέλλον αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Η χαλάρωση και μόνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτής της απελευθέρωσης δημιουργώντας άμεσα οφέλη στον οργανισμό. Χρησιμοποιώντας λοιπόν τεχνικές αυτό-ύπνωσης ακόμη και καθημερινά μπορείτε να μειώσετε τις επιδράσεις του άγχους στη ζωή σας. Πέραν όμως των άμεσων τεχνικών αντιμετώπισης και ανακούφισης από στρεσογόνες καταστάσεις είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε και σε βαθύτερες πλευρές του εαυτού που καλύπτουν κάποια ανάγκη ή προφυλάσσονται δημιουργώντας αυτά τα έντονα συναισθήματα άγχους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το άγχος αποτελεί μια κατάσταση που αναγκάζει μέσω των συμπτωμάτων που εμφανίζει το άτομο να απομακρυνθεί από ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή μια συγκεκριμένη κατάσταση. Όσο λοιπόν κι αν χρησιμοποιούμε τεχνικές για να διαχειριστούμε αγχογόνες καταστάσεις, αν δεν αναζητήσουμε τη βαθύτερη πηγή πρόκλησής του τότε η ρίζα του προβλήματος θα βρίσκεται πάντα μέσα μας χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε. Χωρίς αμφιβολία το άγχος προέρχεται από βαθιά και διαχρονικά συναισθήματα τα οποία βρίσκονται θαμμένα βαθιά στον υποσυνείδητο νου και εκδηλώνονται μέσω ψυχολογικών ή και σωματικών συμπτωμάτων άγχους.

Βασικός σκοπός είναι ο εντοπισμός μέσω της εν υπνώσει θεραπευτικής διαδικασίας της αρχικής «κρίσιμης» συναισθηματικής εμπειρίας, η οποία αποτελεί τη ρίζα του προβλήματος και προκαλεί αγχογόνα συμπτωματολογία. Η κατάσταση ύπνωσης δίνει στο άτομο τη δυνατότητα να παλινδρομεί σε παλαιές εμπειρίες, βιώματα και μνήμες που βρίσκονται στο βαθύ ασυνείδητο νου. Πρόκειται για μια μέθοδο θεραπείας που χρησιμοποιεί την ικανότητα του ασυνείδητου νου να εντοπίζει, να απελευθερώνει και να αναπλαισιώνει κωδικοποιημένα συναισθηματικά βιώματα χωρίς τη συμμετοχή του συνειδητού νου.

Βασική αρχή των τεχνικών θεραπείας μέσω ύπνωσης, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ύπνωση από μόνη της δεν είναι θεραπεία, είναι ότι όπως το σώμα έτσι και ο νους διαθέτει τους δικούς του αλάνθαστους μηχανισμούς αυτοΐασης. Με την κατάλληλη καθοδήγηση ο νους έχει την ικανότητα να θεραπεύσει τον εαυτό του. Είναι σημαντικό ότι αναφερόμαστε σε ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ και όχι παρέμβαση! Όσο λιγότερη είναι η ανάμειξη του θεραπευτή και του συνειδητού νου του ατόμου, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η εσωτερική αυτή διαδικασία.

Συγγραφή Άρθρου

Κυριακή Λέντζιου

kyriaki letziouΚλινικός Ψυχολόγος, MSc - Κλινική Ψυχοθεραπεία - Βιοθυμική Υπνοθεραπεία.
Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής Παραρτήματος Θεσσαλονίκης.

Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Κλινική Υπνοθεραπεία: Θα λειτουργήσει σε μένα;
Κλινική Υπνοθεραπεία

Κύρια ερώτηση που οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν είναι «Θα λειτουργήσει σε μένα;». Οι περισσότεροι άνθρωποι θα συμφωνούσαν ότι αυτό είναι ίσως το βασικό ζήτημα για όποιον σκέφτεται να επιλέξει την υπνοθεραπεία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται και από την έρευνα, ότι η υπνοθεραπεία όχι μόνο οδηγεί σε αποτελέσματα, αλλά πολλές φορές κατορθώνει ναεπιτύχει αυτό που άλλες θεραπείες δεν κατόρθωσαν!

Παχαίνουν τα συναισθήματα; Βιολογική Vs Συναισθηματική πείνα!
συναισθηματική ή βιολογική πείνα

Πόσες φορές έχετε γυρίσει στο σπίτι από τη δουλειά και έχετε πιάσει τον εαυτό σας να τρώει ακατάπαυστα; Πόσες φορές σας ακυρώθηκε μια έξοδος και μείνατε σπίτι τρώγοντας υπερβολικές ποσότητες φαγητού; Πόσες φορές μαλώσατε με το σύντροφό σας και το πρώτο που κάνατε μόλις κλείσατε το τηλέφωνο ήταν να ανοίξετε το ψυγείο; Θυμάστε την τελευταία φορά που δεν μπορέσατε να πείτε αυτά που αισθάνεστε και κατατρέξατε αυθόρμητα στο ψυγείο;

Σωματική Άσκηση, Μεταβολισμός και Υποσυνείδητο! Μια συλλογική εργασία…για την απώλεια βάρους

Οι επιλογές των ατόμων όσον αφορά τη διατροφή (τόσο γενικά όσο και κάθε μέρα) καθορίζονται τόσο από βιολογικούς όσο και από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες. Η λήψη τροφής δεν ικανοποιεί μόνο τις βιολογικές ανάγκες τις πείνας και της δίψας, αλλά και ενέργειας συμβολικές, ηθικές και πολιτισμικά καθορισμένες.

Μετατραυματικό Στρες (PTSD): Απαλλαγείτε! Η Κλινική Υπνοθεραπεία ως μοντέλο θεραπείας

Η υπνοθεραπεία αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες και τεκμηριωμένες μορφές θεραπείας για τους πάσχοντες από μετατραυματικό στρες. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες – Post Traumatic Stress Disorder (PTSD) χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που προκύπτουν από ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή ενός ατόμου.

Αντιμετωπίζοντας την Αϋπνία με Κλινική Ύπνωση!

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η ύπνωση μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτό. Το να μπορεί κάποιος να κοιμηθεί ευχάριστα και ήρεμα το βράδυ είναι απαραίτητο για αυτόν έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά ολόκληρη τη μέρα.

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).