Ενδείξεις: Tα φάρμακα αυτής της κατηγορίας δρουν κατευναστικά στο άγχος, όταν χορηγούνται σε μικρές δόσεις στη διάρκεια της ημέρας και ως υπνωτικά όταν χορηγούνται σε μεγαλύτερη δόση το βράδυ.

Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η κύρια τους όμως ένδειξη είναι οι αγχώδεις διαταραχές και η βραχυχρόνια συμπτωματική θεραπεία του έντονου, παθολογικού άγχους. Oι βενζοδιαζεπίνες χορηγούνται και στο σύνδρομο στερήσεως του οινοπνεύματος (delirium tremens), ως συμπληρωματική θεραπεία.

Tο ενδεχόμενο της εξάρτησης θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τη χορήγηση των βενζοδιαζεπινών, αλλά και δεν θα πρέπει, λόγω υπερβολικού φόβου, να αποστερούνται μιας αποτελεσματικής θεραπείας ασθενείς που υποφέρουν από άγχος ή αϋπνία.

H χορήγησή τους σε παιδιά πρέπει κατά το δυνατόν να αποφεύγεται.

Αντενδείξεις: Υπερευαισθησία στις βενζοδιαζεπίνες, βαρεία μυασθένεια, σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, αποφρακτική άπνοια, σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, βαρειές πνευμονοπάθειες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:
Συχνότερες είναι υπνηλία, καταστολή, κόπωση, αστάθεια, αταξία, ιδίως στα ηλικιωμένα άτομα που μπορεί επιπλέον να παρουσιάσουν σύγχυση. Σπανιότερα υπόταση, γαστρεντερικές διαταραχές, διαταραχές στην όραση, πονοκέφαλος, ίλιγγοι, διαταραχές στη libido, αμνησία, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, αύξηση βάρους.

Δραστική Ουσία - Εμπορικές Ονομασίες
Αλπραζολάμη (Alprazolam) : Alprazolam, Saturnil, Xanax
Βρωμαζεπάμη (Bromazepam): Anconevron, Evagelin, Lexotanil, Libronil-R, Notorium, Pascalium
Διαζεπάμη (Diazepam): Stedon, Stesolid, Apollonset, Atarviton
Κλοβαζάμη (Clobazam) : Frisium
Κλοραζεπάτη δικαλιούχος (Clorazepate Dipotassium): Tranxene
Λοραζεπάμη (Lorazepam): Ativan, Dorm, Modium, Nifalin, Novhepar, Tavor, Titus, Trankilium|
Πραζεπάμη (Prazepam): Centrac
Χλωροδιαζεποξείδη υδροχλωρική (Chlordiazepoxide Hydrochloride): Librax, Oasil

 

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου, χωρίς τη γραπτή άδεια του Τμήματος Σύνταξης του E-Psychology.gr. Εάν επιθυμείτε να αναδημοσιεύετε άρθρα, επικοινωνήστε μαζί μας στο editorial @ e-psychology.gr

Σχετικά άρθρα

Εγγραφή στο Newsletter

15νθημερο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας τα νέα άρθρα, αλλά και ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια, βιβλία ψυχολογίας, θέσεις εργασίας κ.α.