Ενδείξεις: Tα φάρμακα αυτής της κατηγορίας δρουν κατευναστικά στο άγχος, όταν χορηγούνται σε μικρές δόσεις στη διάρκεια της ημέρας και ως υπνωτικά όταν χορηγούνται σε μεγαλύτερη δόση το βράδυ.

Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντιεπιληπτικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες, η κύρια τους όμως ένδειξη είναι οι αγχώδεις διαταραχές και η βραχυχρόνια συμπτωματική θεραπεία του έντονου, παθολογικού άγχους. Oι βενζοδιαζεπίνες χορηγούνται και στο σύνδρομο στερήσεως του οινοπνεύματος (delirium tremens), ως συμπληρωματική θεραπεία.

Tο ενδεχόμενο της εξάρτησης θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά τη χορήγηση των βενζοδιαζεπινών, αλλά και δεν θα πρέπει, λόγω υπερβολικού φόβου, να αποστερούνται μιας αποτελεσματικής θεραπείας ασθενείς που υποφέρουν από άγχος ή αϋπνία.

H χορήγησή τους σε παιδιά πρέπει κατά το δυνατόν να αποφεύγεται.

Αντενδείξεις: Υπερευαισθησία στις βενζοδιαζεπίνες, βαρεία μυασθένεια, σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια, αποφρακτική άπνοια, σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, βαρειές πνευμονοπάθειες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:
Συχνότερες είναι υπνηλία, καταστολή, κόπωση, αστάθεια, αταξία, ιδίως στα ηλικιωμένα άτομα που μπορεί επιπλέον να παρουσιάσουν σύγχυση. Σπανιότερα υπόταση, γαστρεντερικές διαταραχές, διαταραχές στην όραση, πονοκέφαλος, ίλιγγοι, διαταραχές στη libido, αμνησία, αντιδράσεις υπερευαισθησίας, αύξηση βάρους.

Δραστική Ουσία - Εμπορικές Ονομασίες
Αλπραζολάμη (Alprazolam) : Alprazolam, Saturnil, Xanax
Βρωμαζεπάμη (Bromazepam): Anconevron, Evagelin, Lexotanil, Libronil-R, Notorium, Pascalium
Διαζεπάμη (Diazepam): Stedon, Stesolid, Apollonset, Atarviton
Κλοβαζάμη (Clobazam) : Frisium
Κλοραζεπάτη δικαλιούχος (Clorazepate Dipotassium): Tranxene
Λοραζεπάμη (Lorazepam): Ativan, Dorm, Modium, Nifalin, Novhepar, Tavor, Titus, Trankilium|
Πραζεπάμη (Prazepam): Centrac
Χλωροδιαζεποξείδη υδροχλωρική (Chlordiazepoxide Hydrochloride): Librax, Oasil

 

Σχετικά άρθρα

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).