Ακρόαση άρθρου......

Πριν από μερικά χρονιά, ήταν άγνωστη η έννοια του διαδικτυακού σεξ. Σήμερα όμως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα private chat rooms φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι χρήστες επιλέγουν τη διαδικτυακή επικοινωνία και επαφή μέσω του Internet. 

Κινητρα για cyber sex

Κίνητρο 1: To CyberSex εντείνει την αυτοδιέγερση: Οι χρήστες μπορούν να έχουν μια νέα ερωτική εμπειρία, κάθε φορά που συνδέονται είτε ψάχνουν για νέες πορνογραφικές εικόνες είτε αναζητούν γνωριμία με νέους CyberLovers σε chatrooms ενηλίκων.

Κίνητρο 2: To CyberSex παρέχει άμεση ικανοποίηση: Για να επιτευχθεί μια νέα γνωριμία χρειάζονται ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες ενώ το CyberSex χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά!

Κίνητρο 3: To CyberSex λειτουργεί σαν εκτόνωση του στρες και της έντασης : Οι χρήστες στρέφονται στην ικανοποίηση των φαντασιώσεων τους και ανακουφίζονται από το άγχος και το στρες.

Κίνητρο 4: To Cybersex ομαλοποιεί τις σεξουαλικές φαντασιώσεις: Παρόλο που το σέξ είναι μια βασική ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξής, σπάνια συζητείται ανοιχτά . Η μυστικοπάθεια γύρω από το θέμα « Σεξ» ξεκινάει, συνήθως, από την οικογένεια που το αντιμετωπίζει ως ζήτημα «ταμπού». Το CyberSex μπορεί να παράσχει ένα ασφαλές φόρουμ όπου οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις δίχως να κριθούν.

Κίνητρο 5: To CyberSex επιβεβαιώνει το χρήστη: Πολλά άτομα αισθάνονται ανασφαλή σχετικά με τη φυσική τους εμφάνιση. Επίσης, τα πρότυπα στα ΜΜΕ προωθώντας την εικόνα του «τέλειου» εντείνουν το πρόβλημα. Το CyberSex παρέχει την έγκριση και την επιβεβαίωση, καθότι δεν επικρατεί το πρότυπο μια ιδανικής φιγούρας.

Κίνητρο 6: To CyberSex ανακουφίζει το άγχος επίδοσης : Η επιβεβαιωση που προκύπτει από τους on-line συντρόφους καταπραΰνει το άγχος. Σε πολλές περιπτώσεις όπου κυριαρχεί το άγχος και τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε οργανικά αίτια, το CyberSex συμβάλλει στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης.

Κίνητρο 7: To CyberSex βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης: Τις περισσότερες φορές, τα άτομα που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά την περίοδο της παιδικής τους ηλικίας, εξελίσσονται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν το «κομμάτι» του σεξ με επιφυλακτικότητα και καχυποψία. Το σεξ, δηλαδή, βιώνεται ως κάτι "βρώμικο" και τα σεξουαλικά συναισθήματα αναχαιτίζονται με κάθε ευκαιρία. Το CyberSex, εδώ, λειτουργεί επιδιορθωτικά, διότι τα άτομα εκμεταλλεύονται τη φυσική απόσταση, ώστε να συσχετίσουν το σεξ με κάτι θετικό και να λειτουργήσουν σεξουαλικά, όντας ψυχικά παρόντες.

Βέβαια, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η επαγγελματική καθοδήγηση.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Πότε,όμως, το CyberSex παύει να είναι πια αθώο; Ποιες είναι οι περιπτώσεις που μιλάμε για Σεξουαλική Εξάρτηση;

Συμπτώματα διαδικτυακής σεξουαλικής εξάρτησης 

Στην Σεξουαλική Εξάρτηση, όπως και σε κάθε είδους εξάρτηση, παρουσιάζονται κάποια βασικά συμπτώματα:

  • Απόσυρση: Το άτομο εμπλέκεται στην ίδια σεξουαλική συμπεριφορά ( CyberSex) ή παρόμοια προκειμένου να αποφύγει τα συμπτώματα στέρησης.
  • Ανοχή: Το άτομο σπαταλάει όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε διαδικτυακούς ιστότοπους CyberSex, προκειμένου να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα διέγερσης. Υπάρχει μια ανεπιτυχής προσπάθεια του ατόμου να διακόψει τις διαδικτυακές δραστηριότητες που σχετίζονται με το CyberSex, χωρίς, βέβαια, κάποιο αποτέλεσμα. Το άτομο έχει σχετίσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με μια δική του «ιεροτελεστία», για την οποία καταναλώνει αρκετό χρόνο και ενέργεια. Έτσι, δυσκολεύεται να συνέλθει και να επιδοθεί και σε άλλες δραστηριότητες.
  • Το άτομο εγκαταλείπει ή μειώνει σημαντικές κοινωνικές, επαγγελματικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το ψυχολογικό «πρόβλημα» που πιθανότατα αποφεύγεται μέσω του CyberSex ή έστω συνυπάρχει δείχνει να εμμένει ή να επιδεινώνεται. Έχουν επενδύσει λιγότερο με την σεξουαλική σύντροφο στην πραγματική ζωή, ενώ προτιμούν το CyberSex ως κύρια πηγή σεξουαλικής ικανοποίησης.

Σε περίπτωση που ένα άτομο παρουσιάσει τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα είναι προτιμότερο να ζητήσει την βοήθεια κάποιου ψυχολόγου.

Ο Ψυχολόγος σε αυτές τις περιπτώσεις:

1) Διορθώνει και βελτιώνει τις απόψεις του θεραπεύομενου σχετικά με την σεξουαλικότητα.

Δυστυχώς δεν διάλεξα τους γονείς μου
Σε αυτό το ανατρεπτικό βιβλίο, η έγκυρη κλινική ψυχολόγος Lindsay Gibson αποκαλύπτει την καταστροφική φύση των συναισθηματικά ανώριμων γονέων, τα τοξικά μοτίβα με τα οποία μας έχουν σημαδέψει και μας παρέχει πολύτιμους τρόπους για να θεραπευτούμε

2) Εστιάζει σε γνωσιακές διαστρεβλώσεις και πεποιθήσεις καθώς και σε ελλείψεις σε επικοινωνιακές δεξιότητες.

3) Μαθαίνει την προσωπική «ιστορία» του θεραπεύομενου.

4) Βοηθάει το άτομο να διαχειριστεί το πιθανό άγχος ή θυμό του.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Μαρία Λαΐου
Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Επικοινωνία: 6986823375