cybersex, εξάρτηση

Πριν από μερικά χρονιά, ήταν άγνωστη η έννοια του διαδικτυακού σεξ. Σήμερα όμως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα private chat rooms φαίνεται να έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Έτσι, ολοένα και περισσότεροι χρήστες επιλέγουν τη διαδικτυακή επικοινωνία και επαφή μέσω του Internet. 

Κινητρα για cyber sex

Κίνητρο 1: To CyberSex εντείνει την αυτοδιέγερση: Οι χρήστες μπορούν να έχουν μια νέα ερωτική εμπειρία, κάθε φορά που συνδέονται είτε ψάχνουν για νέες πορνογραφικές εικόνες είτε αναζητούν γνωριμία με νέους CyberLovers σε chatrooms ενηλίκων.

Κίνητρο 2: To CyberSex παρέχει άμεση ικανοποίηση: Για να επιτευχθεί μια νέα γνωριμία χρειάζονται ημέρες, εβδομάδες ή ακόμη και μήνες ενώ το CyberSex χρειάζεται μόνο μερικά λεπτά!

Κίνητρο 3: To CyberSex λειτουργεί σαν εκτόνωση του στρες και της έντασης : Οι χρήστες στρέφονται στην ικανοποίηση των φαντασιώσεων τους και ανακουφίζονται από το άγχος και το στρες.

Κίνητρο 4: To Cybersex ομαλοποιεί τις σεξουαλικές φαντασιώσεις: Παρόλο που το σέξ είναι μια βασική ανάγκη της ανθρώπινης ύπαρξής, σπάνια συζητείται ανοιχτά . Η μυστικοπάθεια γύρω από το θέμα « Σεξ» ξεκινάει, συνήθως, από την οικογένεια που το αντιμετωπίζει ως ζήτημα «ταμπού». Το CyberSex μπορεί να παράσχει ένα ασφαλές φόρουμ όπου οι χρήστες έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν ελεύθερα τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις δίχως να κριθούν.

Κίνητρο 5: To CyberSex επιβεβαιώνει το χρήστη: Πολλά άτομα αισθάνονται ανασφαλή σχετικά με τη φυσική τους εμφάνιση. Επίσης, τα πρότυπα στα ΜΜΕ προωθώντας την εικόνα του «τέλειου» εντείνουν το πρόβλημα. Το CyberSex παρέχει την έγκριση και την επιβεβαίωση, καθότι δεν επικρατεί το πρότυπο μια ιδανικής φιγούρας.

Κίνητρο 6: To CyberSex ανακουφίζει το άγχος επίδοσης : Η επιβεβαιωση που προκύπτει από τους on-line συντρόφους καταπραΰνει το άγχος. Σε πολλές περιπτώσεις όπου κυριαρχεί το άγχος και τα συμπτώματα δεν οφείλονται σε οργανικά αίτια, το CyberSex συμβάλλει στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης.

Κίνητρο 7: To CyberSex βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης: Τις περισσότερες φορές, τα άτομα που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά κατά την περίοδο της παιδικής τους ηλικίας, εξελίσσονται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν το «κομμάτι» του σεξ με επιφυλακτικότητα και καχυποψία. Το σεξ, δηλαδή, βιώνεται ως κάτι "βρώμικο" και τα σεξουαλικά συναισθήματα αναχαιτίζονται με κάθε ευκαιρία. Το CyberSex, εδώ, λειτουργεί επιδιορθωτικά, διότι τα άτομα εκμεταλλεύονται τη φυσική απόσταση, ώστε να συσχετίσουν το σεξ με κάτι θετικό και να λειτουργήσουν σεξουαλικά, όντας ψυχικά παρόντες.

Βέβαια, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητη η επαγγελματική καθοδήγηση.

Πότε,όμως, το CyberSex παύει να είναι πια αθώο; Ποιες είναι οι περιπτώσεις που μιλάμε για Σεξουαλική Εξάρτηση;

Συμπτώματα διαδικτυακής σεξουαλικής εξάρτησης 

Στην Σεξουαλική Εξάρτηση, όπως και σε κάθε είδους εξάρτηση, παρουσιάζονται κάποια βασικά συμπτώματα:

  • Απόσυρση: Το άτομο εμπλέκεται στην ίδια σεξουαλική συμπεριφορά ( CyberSex) ή παρόμοια προκειμένου να αποφύγει τα συμπτώματα στέρησης.
  • Ανοχή: Το άτομο σπαταλάει όλο και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε διαδικτυακούς ιστότοπους CyberSex, προκειμένου να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα διέγερσης. Υπάρχει μια ανεπιτυχής προσπάθεια του ατόμου να διακόψει τις διαδικτυακές δραστηριότητες που σχετίζονται με το CyberSex, χωρίς, βέβαια, κάποιο αποτέλεσμα. Το άτομο έχει σχετίσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα με μια δική του «ιεροτελεστία», για την οποία καταναλώνει αρκετό χρόνο και ενέργεια. Έτσι, δυσκολεύεται να συνέλθει και να επιδοθεί και σε άλλες δραστηριότητες.
  • Το άτομο εγκαταλείπει ή μειώνει σημαντικές κοινωνικές, επαγγελματικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το ψυχολογικό «πρόβλημα» που πιθανότατα αποφεύγεται μέσω του CyberSex ή έστω συνυπάρχει δείχνει να εμμένει ή να επιδεινώνεται. Έχουν επενδύσει λιγότερο με την σεξουαλική σύντροφο στην πραγματική ζωή, ενώ προτιμούν το CyberSex ως κύρια πηγή σεξουαλικής ικανοποίησης.

Σε περίπτωση που ένα άτομο παρουσιάσει τα περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα είναι προτιμότερο να ζητήσει την βοήθεια κάποιου ψυχολόγου.

Ο Ψυχολόγος σε αυτές τις περιπτώσεις:

1) Διορθώνει και βελτιώνει τις απόψεις του θεραπεύομενου σχετικά με την σεξουαλικότητα.

2) Εστιάζει σε γνωσιακές διαστρεβλώσεις και πεποιθήσεις καθώς και σε ελλείψεις σε επικοινωνιακές δεξιότητες.

3) Μαθαίνει την προσωπική «ιστορία» του θεραπεύομενου.

4) Βοηθάει το άτομο να διαχειριστεί το πιθανό άγχος ή θυμό του.

Συγγραφή Άρθρου

Μαρία Λαΐου
Κλινική και Κοινοτική Ψυχολόγος
Επικοινωνία: 6986823375
Σχετικά άρθρα

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Προσδοκίες αυτοαποτελεσματικότητας: "Αν δεν το πιστέψεις δεν θα πραγματοποιηθεί"
αυτοαποτελεσματικότητα

Η παραπάνω φράση σε αρκετά άτομα αφήνει μια γλυκόπικρη αίσθηση, καθώς θυμίζει στόχους που επετεύχθησαν με πολύ κόπο, ενώ σε άλλα φέρνει στο νου ανεκπλήρωτα όνειρα και δυσάρεστα συναισθήματα. 

Αυτόματες σκέψεις: Ποια η σχέση τους με την διάθεση μας;
Αυτόματες σκέψεις

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από προκλήσεις τις οποίες και καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε πολλούς τομείς της ζωής μας αναφορικά με προσωπικά, επαγγελματικά, κοινωνική ζωή ή οικογενειακά ζητήματα. Συχνά όμως, ερχόμαστε αντιμέτωποι με συμβάντα τα οποία στεκόμαστε ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε. Τα πράγματα δηλαδή δεν καταλήγουν όπως τα περιμένουμε και νιώθουμε «έρμαια» δυσάρεστων συναισθημάτων όπως ο πανικός, ο φόβος, η ανησυχία.

Ας μιλήσουμε για την ντροπή μας
ντροπή

Μπορείς να φέρεις στον νου σου μια κατάσταση όπου στάθηκες ανήμπορος να εκτεθείς μπροστά σε άλλους; Πόσες φορές έχεις ευχηθεί να «ανοίξει η γη να σε καταπιεί»; Έχεις βρεθεί ποτέ στην θέση όπου απέφυγες ένα άτομο μόνο και μόνο επειδή ένιωσες ότι το βλέμμα του σε διαπερνά; Αν κατάφερες να τοποθετήσεις τον εαυτό σου σε κάποιες από αυτές τις καταστάσεις τότε σίγουρα θα ένιωσες ένα συναίσθημα αρκετά γνώριμο : Αυτό της ντροπής.

Το χαρτζιλίκι στην εφηβεία
εφηβεία

Αναπόφευκτα η ύπαρξη ενός εφήβου σε μια οικογένεια «επιβάλλει» μια περίοδο «διαπραγματεύσεων» εντός του οικογενειακού συστήματος. Ο έφηβος βρισκόμενος σε μια φάση διαρκούς αναζήτησης της προσωπικής του ταυτότητας έρχεται πολλές φορές σε ρήξη με τους γονείς του. Τα φαινόμενα που ανακύπτουν είναι ποικίλα και αφορούν σχεδόν πάντα την επιθυμία του εφήβου για αυτονομία και ανάληψη περισσότερων ευθυνών.

Το χρονικό μιας εξάρτησης
εξάρτηση

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ατόμων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της εξάρτησης. Θα μπορούσε να γίνει αναφορά σε πολλές ιστορίες, όπου σίγουρα οι συνθήκες και τα γεγονότα θα διέφεραν. Το παράδοξο όμως... που τελικά μπορεί να μην είναι και τόσο, είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, έχουν μια λεγόμενη «κοινή πορεία»!

Είστε ειδικός Ψυχικής Υγείας?

Εγγραφείτε ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση, σχετικά με θέματα που αφορούν την επιστήμη της ψυχολογίας, έρευνες, σεμινάρια ψυχολογίας, θέσεις εργασίας Ειδικών Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ.

Newsletter για όλους

Εβδομαδιαίο Newsletter για να λαμβάνετε στο mail σας νέα άρθρα ψυχολογίας, ενημέρωση για επερχόμενα σεμινάρια ψυχολογίας, ομάδες υποστήριξης, βιβλία ψυχολογίας κ.α.

Η εγγραφή σας στα ενημερωτικά δελτία της Πύλης Ψυχολογίας E-Psychology.gr είναι απόλυτα σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα στοιχεία που δίνετε κατά την εγγραφή σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για την αποστολή ενημερωτικών δελτίων (Newsletters).