Ακρόαση άρθρου......

«Όταν η θέληση είναι μεγάλη, οι δυσκολίες δεν μπορεί να είναι μεγάλες». Το ζητούμενο, κάθε φορά, είναι η εμφάνιση και ο καταλυτικός ρόλος, που μπορούν να διαδραματίσουν, άνθρωποι με θέληση. Η δύναμη είναι το αμέσως επόμενο βήμα. Κι έρχεται πάντα.

Η Γεωργία Χατζηνικολάου, ψυχολόγος, με μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του πόνου, ξεκινά από τον ορισμό του τι είναι η αυτή η νέα επαναστατική εκπαιδευτική συνδυαστική μέθοδος Expansion, γιατί είναι ένα τόσο σημαντικό εργαλείο στα χέρια ενός ψυχολόγου, δίνοντας το σαφές στίγμα μιας μεθόδου, που με τον καιρό θα σταθεί το πιο φιλικό κράτημα για κάθε άνθρωπο, που είναι διατεθειμένος να βρει τη λύση. Η Γεωργία εργάζεται ως ιδιώτης από το 2011, στην Κάντια Αργολίδας.


Τι είναι η expansion;

Είναι μια μέθοδος άμεσης συναισθηματικής ενδυνάμωσης, που απελευθερώνει συναισθηματικούς και νοητικούς περιορισμούς. Δηλαδή τα τοξικά, αρνητικά συναισθήματα, όπως είναι ο θυμός, το άγχος, ο φόβος και τις πυρηνικές πεποιθήσεις, που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην εξέλιξη, στην ευτυχία του ανθρώπου και στην εκπλήρωση του πλήρους δυναμικού του. Είναι μια συνθετική μέθοδος, που αξιοποιεί με έναν ενιαίο τρόπο εργαλεία από διάφορες επιστήμες.


Γιατί ένας ψυχολόγος πρέπει να μάθει τη μέθοδο;

Ένας ψυχολόγος ή σύμβουλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο αυτούσια στους συμβουλευόμενους του ή να την εντάξει μέσα στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Είναι συμπληρωματική της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας και δεν την υποκαθιστά σαν μέθοδος. Καθώς, όπως προείπαμε, είναι μια συνθετική μέθοδος -περιέχει στοιχεία από διάφορες θεωρίες της ψυχολογίας- μπορεί να εφαρμοστεί από ειδικούς διαφορετικών θεωρητικών κατευθύνσεων. Τα τοξικά συναισθήματα και οι πεποιθήσεις προκύπτουν από εμπειρίες, που αποκτούμε στην πρώιμη παιδική ηλικία και τις οποίες κρίνουμε ως τραυματικές.

Όταν, λοιπόν, έχουμε βιώσει μια κατάσταση, μια εμπειρία, ως απειλητική, τότε δημιουργείται ένα τραύμα. Τα συναισθήματα αυτά, αντί να επιλυθούν μέσα από το γεγονός που συμβαίνει, τα διατηρούμε σε μια πορεία χρόνου ξεχνώντας πολλές φορές από πού ξεκινήσαμε. Θα μπορούσαμε έτσι να τα χαρακτηρίσουμει ως τοξικά. Κανένα συναίσθημα δεν είναι από μόνο του τοξικό. Υπάρχουν ασυνείδητα, δεν τα αναγνωρίζουμε, μπαίνουμε σε διάφορους μηχανισμούς άμυνας και τα προβάλλουμε σε άλλους ανθρώπους. Όταν δεν τα αναγνωρίζουμε, αυτά φουντώνουν.

Ένα από τα πράγματα που κάνει η Expansion είναι να βοηθήσει να τα αναγνωρίσουμε πιο γρήγορα και σιγά σιγά να αντιληφθούμε πώς αυτό που μας συμβαίνει τώρα σχετίζεται με το παρελθόν μας και γιατί τείνουν να δημιουργούνται μοτίβα καιπρότυπα συμπεριφοράς.

Επειδή η Expansion είναι μια μέθοδος συνεργατική και όχι παρεμβατική, ο σύμβουλος εκπαιδεύει τον δέκτη να αναγνωρίζει τα συναισθήματά και τις πυρηνικές πεποιθήσεις του. Βιώνοντάς τα αυτά στο τώρα, κατανοεί τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και πρότυπα συμπεριφοράς και συνειδητοποιεί πώς αυτά συνδέονται με τις εμπειρίες του παρελθόντος. Αυτό το πετυχαίνει μέσα στην πρώτη μέρα. Η μέθοδος είναι βιωματική;

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Ναι, δίνεται σημασία στο βίωμα του συμβουλευόμενου, όπως ο ίδιος το αντιλαμβάνεται. Ένα γεγονός μπορεί να είναι τραυματικό και απειλητικό για κάποιον και για κάποιον άλλον να μην είναι. Δίνεται μεγάλος σεβασμός στην ακρόαση, χωρίς κριτική διάθεση, θεωρώντας ότι αυτό που βιώνει ως πραγματικότητα ο συμβουλευόμενος αυτό είναι.

Ο σύμβουλος της expansion δεν προσπαθεί να κατευθύνει σε κάποια κατεύθυνση. Ό,τι νιώθει ο δέκτης είναι αποδεκτό. Αναβιώνει τις περιοριστικές- τραυματικές εμπειρίες χωρίς όμως να αναμοχλεύει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα για πολύ χρόνο. Αναβιώνει μεν τον πόνο, τον απελευθερώνει άμεσα δε.


Πώς γνώρισες εσύ την Expansion Method;

Πρώτα την εφάρμοσα στον εαυτό μου -με αρκετή καχυποψία στην αρχή- γιατί ήταν κάτι καινούριο, κάτι που δε γνώριζα. Μου αρέσει να γνωρίζω τις νέες μεθόδους και τάσεις αλλά πάντα ψάχνω να δω αν έχει αποτέλεσμα. Αν μπορεί να βοηθήσει στις θεραπείες μου. Έτσι αντιλήφθηκα γιατί ένας ψυχολόγος πρέπει να εισάγει την expansion στην πρακτική του.

Πρώτον: Ο συμβουλευόμενος και μόνο από τη σύνδεση παρόντος - παρελθόντος νιώθει άμεσα ανακούφιση. Ακολουθεί μια ήπια διαδικασία, όπου γίνεται η απελευθέρωση των συναισθημάτων μέσα από καθοδηγούμενο οραματισμό και δίνεται έμφαση στη συγχώρεση όλων όσοι εμπλέκονται στην τραυματική εμπειρία συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου σε όποια ηλικία και να βρίσκεται. Αυτά κινητοποιούν τον συμβουλευόμενο. Αποκτά εμπιστοσύνη στη διαδικασία, έτσι χτίζεται μια δυνατή θεραπευτική σχέση. Καθώς η μέθοδος προσφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα, εκείνος τα αναγνωρίζει και το ηθικό του ανεβαίνει.

Άστο γι’ αύριο! Ξεπερνώντας την αναβλητικότητα στο χώρο εργασίας
Το διαδικτυακό σεμινάριο διοργανώνεται από το PSYCHOLOGY.GR, με εισηγήτρια την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια, Άρτεμις Αντωνίου.

Δεύτερον: Αυτό έχει σαν συνέπεια να αναλαμβάνει την ευθύνη της θεραπείας του όλο και περισσότερο. Να αυξάνεται η δέσμευσή του στη θεραπευτική διαδικασία. Όταν διατηρούμε τον θυμό, την πίκρα, το φόβο είναι σαν να έχουμε δώσει στις συνθήκες, στις καταστάσεις, στους ανθρώπους, που συμμετείχαν σε αυτό, τη δύναμή μας. Με την απελευθέρωση των συναισθημάτων αυτά τακτοποιούνται και νιώθουμε πως αποκτούμε όλο και περισσότερο έλεγχο στη ζωή μας, πως παίρνουμε πίσω τη δύναμή μας αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το πώς θέλουμε να ζήσουμε.

Τρίτον: Ως μια συνδυαστική μέθοδος μπορεί να ενσωματωθεί στην πρακτική των ψυχολόγων ανεξάρτητα της κατεύθυνσης που ακολουθεί ο καθένας. Είναι πραγματικά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο!

Τέταρτον: Ο κάθε Σύμβουλος λαμβάνει μεγάλη υποστήριξη από την ίδια την εταιρία που διαχειρίζεται την μέθοδο. Έχει επαφές με τον δημιουργό της και μπορεί να προτείνει βελτιωτικές αλλαγές που εξελίσσουν την μέθοδο.

Βλέπω ότι είσαι μέλος της Επιστημονικής ομάδας της Expansion Method. Τι κάνει αυτή η ομάδα;

Κάναμε μια έρευνα επειδή θέλαμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα, η οποία είναι σε εξέλιξη (εμπλουτίζεται δηλαδή με άτομα κάθε φορά). Τα αποτελέσματά της είναι εντυπωσιακά. Στο πώς οι άνθρωποι βιώνουν άμεσα την αλλαγή, δηλαδή πώς νιώθουν τα έντονα συναισθήματα να καταλαγιάζουν.

Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν την βελτίωση, επειδή χρησιμοποιούμε ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς. Μετά από μια περίοδο 22 ημερών έχουμε δει ότι πολλές φορές οι άνθρωποι εκπλήσσονται. Ανακαλούν το γεγονός, βλέπουν πού βρίσκονται και παραδέχονται ότι δε νιώθουν τον ίδιο πανικό.


Πότε μπορεί ένας ψυχολόγος να χρησιμοποιήσει την Expansion Method;

Όταν στην πορεία της συμβουλευτικής διαδικασίας αναδυθεί μια περιοριστική πεποίθηση, ένα τοξικό συναίσθημα που παρεμποδίζει την εξέλιξη της θεραπείας, όταν η θεραπεία βρίσκεται σε κομβικό σημείο (που εμείς οι σύμβουλοι λέμε ότι είναι σε αντίσταση ο συμβουλευόμενος), τότε ο σύμβουλος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο ως μεμονωμένο εργαλείο για να επιφέρει την απελευθέρωση. Με την ολοκλήρωσή της, ο δέκτης απαλλαγμένος από το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης μπορεί να συνεχίσει τη διαδικασία, όπως την ορίζει ο σύμβουλος.

Η Expansion εφαρμόζετε και σε βαριές κλινικές περιπτώσεις;

Η expansion δεν εφαρμόζεται σε βαριές κλινικές περιπτώσεις, διότι δεν έχουμε ερευνήσει επαρκώς την καταλληλότητά της.


Πώς γίνεται η εκπαίδευση της μεθόδου; Είναι σύντομη;

Η εκπαίδευση στην expansion είναι σύντομη, μόλις 4 μήνες και γίνεται με βιωματικό τρόπο. Είναι απαραίτητο ο σύμβουλος ή ψυχολόγος να την έχει ο ίδιος εφαρμόσει τουλάχιστον μια φορά. Η εκπαίδευση είναι ταχύρρυθμη και παρέχει ένα δίκτυο υποστήριξης μέσα από μηνιαία εποπτεία.

Με μια πρόταση, τι πιστεύεις ότι είναι το πιο σημαντικό στην θεραπευτική διαδικασία;

Απελευθερώνοντας την εμπειρία των αρνητικών συναισθημάτων, καταλαβαίνεις ότι αυτά σε χτίσανε μέχρι τώρα. Κρατάς τη σοφία, αλλά όχι το βάρος τους.

 

Η κυρία Χατζηνικολάου είναι Ψυχολόγος-Msc στην Αντιμετώπιση του Πόνου (αντιμετώπιση οξέων και χρόνιων καταστάσεων πόνου) και πιστοποιημένη συμβουλος Expansion method.

 

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε από την:

Χρύσα Φωτοπούλου
Δημοσιογράφος