Σχετικά άρθρα x

«Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα, δεν θα τους συναντήσεις, αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου, αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου» – Κ.Π ΚΑΒΑΦΗΣ

Ο ιδανικός σύμμαχός μας είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. 

Πόση άραγε αλήθεια και «μαγεία» κρύβουν οι θαυμάσιοι αυτοί στίχοι του μεγάλου μας ποιητή!

Πράγματικά, σαν βγούμε στον πηγαιμό προς την δική μας Ιθάκη—για το δικό μας θαυμάσιο ταξίδι της ζωής μας—τα μόνα εμπόδια που θα συναντήσουμε είναι αυτά που εμείς οι ίδιοι στήνουμε μπροστά μας και τα κάνουμε να φαίνονται ανυπέρβλητα και να μας τρομοκρατούν.

Λαιστρυγόνες, οι ανθρωποφάγοι και οι απειλητικοί Κύκλωπες, είναι αντίστοιχα  οι ανασφάλειές μας και τα αρνητικά συναισθήματα που επιτρέπουμε να κατακλύζουν την ψυχή μας και να απαξιώνουν την ημέρα μας δίνοντάς της το μαύρο χρώμα τής απαισιόδοξιας και την εφιαλτική μορφή τής απελπισίας και γεμίζοντάς την με φθόνο και ψυχική μιζέρια.

Αν και η κάθε ημέρα μας είναι μοναδική και ανεπανάληπτη και μας καλεί να την απολαύσουμε με ό,τι αυτή περιλαμβάνει—χαρά, λύπη, ευκολίες, αντιξοότητες—να την ζήσουμε αληθινά και ουσιαστικά, εμείς επιτρέπουμε στην «αδούλευτη ψυχή μας» να αφήνει τα «μυθικά τέρατα» να «μαυρίζουν» τα λεπτά, τις ώρες, τις μέρες, τους μήνες, τα χρόνια τής ζωής μας.

Μέσα μας, όμως, έχουμε την δύναμη να αντιμετωπίσουμε και να απομακρύνουμε κάθε αρνητικό συναίσθημα που απειλεί να μας «κατασπαράξει». Μέσα μας βρίσκεται η απόφαση που θα μας κατευθύνει να «ξεριζώσουμε» τις φοβίες μας και τις ανασφάλειές μας και με εφόδια τη θέλησή μας, τον ανθρωπισμό μας και την καθάρια σκέψη μας θα επιτρέψουμε να προβάλει η ομορφιά τού «ιδανικού» ανθρώπου που σχηματοποιείται μέσα μας, κάθε μέρα όλο και πιο πολύ και είναι αυτός που αντιτάσσεται στην ύπνωση των «σειρήνων», στη μαζοποιήση, στην ψυχική αποψίλωση και στην ατροφία του συναισθήματος που «μαστίζουν» την εποχή μας.

Αυτός ο ιδανικός εαυτός μας γνωρίζει το δίκαιο, ξέρει να αγαπά ουσιαστικά, έχει μάθει να προσφέρει χωρίς να περιμένει ανταλλάγματα, έχει μάθει να αγωνίζεται και να θέλγεται από τα ουσιώδη, να χειραγωγεί τους φόβους του και να πορεύεται με την αλάνθαστη πυξίδα τού καθαρού μυαλού και της «ξαστερης» καρδιάς του.

Ας επιτρέψουμε, λοιπόν, στον ιδανικό μας εαυτό να βγει στην επιφάνεια και να διεκδικήσει τα όνειρά του κατά την διάρκεια της θαυμάσιας διαδρομής της ζωής μας. 

Ας του επιτρέψουμε να νιώσει την ελευθερία τής στιγμής.
Ας επιτρέψουμε στη ζωή να μας ξαφνιάζει, να μας ξυπνάει, να μας τρομάζει.
Ας μην της κλεινουμε την πόρτα. Εμπόδια θα συναντήσουμε πολλά, άλλα μικρά, άλλα μεγάλα, θα πονέσουμε, θα κλάψουμε, θα νιώσουμε προδωμένοι, λυπημένοι, θυμωμένοι, φοβισμένοι… Δεν νοείται ζωή χωρίς συναίσθημα… όμως ας μην αφήσουμε το φόβο να μας νικήσει και να μας καταστρέψει.

Ας  φροντίσουμε τον εαυτό μας, ας τον θωρακίσουμε, ας τον αγαπήσουμε πραγματικά και τότε αυτός δεν θα επιτρέψει σε κανένα «μυθικό τέρας» να αμαυρώσει τη μέρα μας.

Ας μάθουμε να ζούμε και όχι απλά να υπάρχουμε

Συγγραφή Άρθρου

Καλλιόπη Κωστέα Μphil Ψυχολογίας,University of Glasgow,UK.
Μaster practitioner in eating disorders and Obesity.
Συντονίστρια σχολών γονέων. 
Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού.

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Παιδί και Όρια
  • Παρασκευή, 21 Οκτώβριος 2016
  • Από: Κασσιανή Τρικαλιώτη

Τα όρια είναι ένα θέμα, που συχνά απασχολεί  και πολλές φορές προβληματίζει τους γονείς. Είναι αλήθεια πως τα όρια είναι εξαιρετικά σημαντικά στο μεγάλωμα του παιδιού και στη...

Αυτοβοήθεια
Και η ζωή συνεχίζεται...
  • Δευτέρα, 17 Οκτώβριος 2016
  • Από: Μαρία Σμυρνάκη

Και η ζωή συνεχίζεται… Πόσο άχαρη φράση; Θυμάμαι τον εαυτό μου από παιδί κάθε φορά να κοντοστέκεται στο άκουσμά της.. να αντιδρά δίχως να ξέρει το γιατί.. να μην μπορεί να...

Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Σώμα: Ατομική υπόθεση ή μάλλον κοινωνικό μέσο επιβολής;
  • Πέμπτη, 06 Οκτώβριος 2016
  • Από: Γεωργία Μπερτσιά

Σώμα, κορμί, βάρος, καλούπι · παχύσαρκος, χοντρός, αδύνατος, κοκαλιάρης. Τόσες λέξεις περιγράφουν και προσπαθούν να κατηγοριοποιήσουν τον τύπο του σώματος προσθέτοντας «ετικέτες» σα να πρόκειται για...


Βρείτε ειδικό Ψυχικής Υγείας

Αναζητήστε ειδικούς στον μοναδικό εξειδεκευμένο κατάλογο στο ελληνικό διαδίκτυο.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Διαταραχή του πόνου
ψυχική διαταραχή

Η αιώνια σχέση σώματος και νου έχει επισημανθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια πριν, μέσα από τις σοφές ρήσεις των αρχαίων Ελλήνων (νους υγιής εν σώματι υγιεί), και έχει απασχολήσει την επιστήμη,την θρησκεία αλλά και την φιλοσοφία, αρκετές φορές.

Πώς μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν τα κίνητρα του παιδιού τους για μάθηση
μητέρα-παιδί

Η γνώση είναι δύναμη – Francis Bacon
Ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά τους είναι η μόρφωσή τους. Η ενεργή συμμετοχή τους στη διδακτική διαδικασία μέσω της μελέτης του παιδιού στο σπίτι, για να είναι βοηθητική και αποτελεσματική, πρέπει να πληροί ορισμένες προυποθέσεις ώστε ο ρόλος τους να συμβάλλει στην ενίσχυση της σχολικής επίδοσης αλλά και στην προσωπική επιτυχία του ατόμου.

Φράσεις των Γονέων που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού

Ο όρος αυτοεκτίμηση χρησιμοποιείται για την απόδοση του αγγλικού όρου self-esteem. Σύμφωνα με τον Stanley Coopersmith, ο οποίος υπήρξε ένας από τους κύριους μελετητές της έννοιας της αυτοεκτίμησης, ο όρος υποδηλώνει την εκτίμηση και τις συνήθεις αντιλήψεις του ατόμου για τον εαυτό του, καθορίζοντας τον βαθμό στον οποίο εκείνο πιστεύει ότι είναι ικανό, επιτυχημένο, σημαντικό και άξιο.

Αυπνία - Συμπεριφοριστικοί χειρισμοί αντιμετώπισης της

Η αϋπνία είναι η πιο συχνή και η πιο γνωστή διαταραχή του ύπνου, αν και τα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ανεπαρκή αναφορά, διάγνωση και θεραπεία αφού τις περισσότερες φορές οι πάσχοντες από αϋπνία δεν καταφεύγουν για βοήθεια σε έναν ειδικό της ψυχικής υγείας αλλά χρησιμοποιούν βοηθήματα αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Σε μεγάλο ποσοστό αϋπνικών ασθενών, το πρόβλημα της αϋπνίας είναι απόρροια άλλων ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, η διπολική διαταραχή, η σχιζοφρένεια.

Η δύναμη της συγχώρεσης

Συγχώρεση σημαίνει "δίνω στον εαυτό μου το δικαίωμα να ζήσει χωρίς πόνο". "Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. "Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν" (Μαχάτμα Γκάντι).
Αναμφίβολα οι διαπροσωπικές μας σχέσεις μας επιφυλάσσουν αρκετά συχνά αδικία, πόνο, απογοήτευση και γενικότερα συναισθήματα που μας οδηγούν στο θυμό, στο μίσος, στην εκδίκηση και βυθίζουν τη ζωή μας στο «σκοτάδι.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.

Scroll to top