Σχετικά άρθρα x
Αυτοβοήθεια
  • 05 Ιανουάριος 2016
  • Από: Γρηγόρης Βασιλειάδης
Το δίκιο που μας πνίγει...

...

Ανακοινώσεις:
Ζητείται Ψυχολόγος από τον Παπαδοπούλειο ... -- " O Παπαδοπούλειος Οίκος Φιλοξενείας στην ..." -- 31 Μάιος 2016
Ζητείται Κοινωνικός Ψυχολόγος με Σύμβαση ... -- "Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών καλεί τα ..." -- 27 Μάιος 2016
Συστέγαση σε γραφείο ψυχολόγου -- "Ψυχολόγος επιθυμεί συστέγαση στο ..." -- 27 Μάιος 2016

Η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη σεξουαλική δυσλειτουργία στους άντρες, σε ποσοστό 25%-40%. Οι περισσότεροι άντρες έχουν βιώσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους την εμπειρία της πρόωρης εκσπερμάτισης. Συχνά επίσης οι έφηβοι και οι νεαροί άντρες εμφανίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση κατά τις πρώτες σεξουαλικές τους εμπειρίες μέχρι να μάθουν να ελέγχουν το ρεφλέξ της εκσπερμάτισης.

Σημαντική δυσκολία παρουσιάζει πάντα ο σαφής ορισμός της πρόωρης εκσπερμάτισης καθώς είναι δύσκολο να οριστεί επακριβώς τι εννοούμε όταν λέμε «ικανοποιητική διάρκεια» μιας επαφής πριν την επερχόμενη εκσπερμάτιση.

Παράλληλα, κάθε ζευγάρι μπορεί να ορίζει με το δικό του τρόπο την «ικανοποιητική διάρκεια» μιας επαφής και ό, τι μπορεί να ορίζεται ως «γρήγορο» σε μια σχέση, να μην είναι σε μια άλλη... Σύμφωνα με αυτά, το επίσημο διαγνωστικό εγχειρίδιο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρίας ορίζει την πρόωρη εκσπερμάτιση ως τη μη ικανότητα του άντρα να ελέγχει ο ίδιος την εκσπερμάτισή του με αποτέλεσμα να κορυφώνει χωρίς τη θέλησή του, με ελάχιστο σεξουαλικό ερεθισμό, πριν, κατά τη διάρκεια, ή σχεδόν αμέσως μετά τη διείσδυση και πριν το επιθυμήσει ο ίδιος. Παράλληλα, η διαδικασία αυτή να επιφέρει σημαντική αίσθηση ματαίωσης και έντασης στη διαπροσωπική σχέση του ζευγαριού και περαιτέρω προβλήματα στη σχέση τους.

Στην εκτίμηση και τον προσδιορισμό αυτό λαμβάνονται πάντα υπόψη και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το χρόνο της εκσπερμάτισης, όπως είναι η ηλικία του άντρα, η πρότερη συχνότητα σεξουαλικής δραστηριότητας, αν πρόκειται για μια καινούργια σεξουαλική σύντροφο ή για μια κατάσταση που δικαιολογεί εν μέρει τον ενθουσιασμό και τον έντονο σεξουαλικό ερεθισμό. Για παράδειγμα, ένας άντρας που έχει μια σεξουαλική επαφή μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής έχει αρκετές πιθανότητες να έχει πρόωρη εκσπερμάτιση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είχε το ίδιο πρόβλημα αν είχε πιο συχνές επαφές.

Αίτια πρόωρης εκσπερμάτισης
Τα αίτια της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι σχεδόν πάντα ψυχολογικά, είτε πρόκειται για μαθησιακά, είτε για βαθύτερα ψυχολογικά αίτια.

Στην περίπτωση των μαθησιακών αιτιών ο άντρας για διάφορους λόγους έχει «μάθει», από τις πρώτες μάλιστα σεξουαλικές του εμπειρίες, να μην ελέγχει το ρεφλέξ της εκσπερμάτισης, με άλλα λόγια να μην αναγνωρίζει επακριβώς τα αισθητηριακά ερεθίσματα που προηγούνται της εκσπερμάτισης. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές από άγνοια αλλά και από το άγχος με το οποίο λειτουργεί εκείνη τη στιγμή και το οποίο δεν τον έχει βοηθήσει μέχρι τώρα να μάθει να τα αναγνωρίζει έτσι ώστε να μπορεί να ελέγχει καλύτερα την εκσπερμάτισή του.

Εξάλλου δεν είναι λίγες οι φορές που οι σεξουαλικές εμπειρίες ενός άντρα πραγματοποιούνται σε συνθήκες επιβεβλημένης «βιασύνης», στις οποίες η γρήγορη ολοκλήρωση της ερωτικής πράξης αποτελεί το ζητούμενο. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε εμπειρίες σε οίκο ανοχής, όπου η οποιαδήποτε καθυστέρηση προκαλεί μάλλον έντονη δυσαρέσκεια και εκνευρισμό. Πολλές εφηβικές και νεανικές σεξουαλικές εμπειρίες έχουν επίσης πραγματοποιηθεί με πίεση χρόνου (έλλειψη προσωπικού χώρου, μέσα στο αυτοκίνητο, άγχος να επιστρέψει στην ώρα του στο σπίτι κλπ.) ή σε χώρους όπου μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισβάλλει κάποιο ανεπιθύμητο πρόσωπο. Πολλά ζευγάρια επίσης που δεν ζουν μαζί δεν έχουν χρόνο να βρεθούν στην καθημερινότητά τους και όλα πρέπει να γίνονται γρήγορα, για να προλάβουν, με βιασύνη. Σχετικά προβλήματα μπορεί επίσης να προκύπτουν και σε περιπτώσεις εξωσυζυγικών σχέσεων στις οποίες οι σύντροφοι βρίσκονται συνήθως «κρυφά» και χωρίς τον απαραίτητο χρόνο και χώρο ως σύμμαχό τους.

Τα βαθύτερα ψυχολογικά αίτια αναφέρονται σε ασυνείδητα στοιχεία της προσωπικότητας του άντρα που και ο ίδιος πολλές φορές δεν συνειδητοποιεί αλλά μπορεί να επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τη σεξουαλική του λειτουργία. Σύμφωνα με αυτά, ο άντρας που έχει πρόωρη εκσπερμάτιση τρέφει ασυνείδητα έντονη αμφιθυμία απέναντι στη γυναίκα και βαθιά μέσα του επικρατεί μια σύγκρουση σχετικά με το κατά πόσο επιθυμεί πραγματικά να της προσφέρει σεξουαλική ικανοποίηση. Τα αμφιθυμικά αυτά συναισθήματα δεν μπορεί να τα διαχειριστεί ο ίδιος ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, με αποτέλεσμα αυτά να βρίσκουν διέξοδο και συμβολική έκφραση στο σύμπτωμα της πρόωρης εκσπερμάτισης με το οποίο τελικά προκαλεί απογοήτευση, ματαίωση και ταλαιπωρία στη γυναίκα.

Η δυναμική της σχέσης μεταξύ των δύο συντρόφων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο και μια αρνητική/ καταστροφική σχέση και αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο συντρόφων μπορεί κάλλιστα να «γεννήσει» ένα πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης που να «εξυπηρετεί» διάφορους σκοπούς στη σχέση, όπως, για παράδειγμα, η πρόωρη εκσπερμάτιση να αποτελεί μια «δικαιολογία» για να αποφεύγει ο ένας τον άλλον στη σχέση. Παράλληλα, πολλοί άντρες μπορεί να αντιλαμβάνονται την επιθυμία της γυναίκας για μεγαλύτερη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ως μια απόπειρα επιβολής ελέγχου και άσκησης εξουσίας επάνω τους.

Σε αυτή την περίπτωση, η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να αποτελεί την αντίδραση του άντρα σε αυτή την άσκηση επιβολής ελέγχου και να εκφράζει το φόβο του μήπως χάσει τον έλεγχο. Παρόμοια δυναμική στη σχέση μπορεί να επικρατήσει και όταν η γυναίκα αρχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες κατά τη σεξουαλική επαφή. Και αυτή η περίπτωση μπορεί ασυνείδητα να εκληφθεί ως απόπειρα ελέγχου από τη γυναίκα και η πρόωρη εκσπερμάτιση να αποτελεί έναν ασυνείδητο τρόπο «τιμωρίας» της και πρόωρου τερματισμού της σεξουαλικής πράξης.

Επιπτώσεις
Πολλοί άντρες αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη δυσκολία την πρόωρη εκσπερμάτιση, δυσκολεύονται να εκφραστούν, να συζητήσουν γι αυτό το πρόβλημα και να αναζητήσουν βοήθεια. Η δυσκολία αυτή δυσχεραίνει περισσότερο την κατάσταση για τον ίδιο τον άντρα, τη σύντροφό του αλλά και τη σχέση τους. Ο ίδιος μπορεί να αρχίσει να βιώνει μια γενικότερη αίσθηση ανεπάρκειας και αποτυχίας, κατάθλιψης καθώς βέβαια και άλλων σεξουαλικών διαταραχών. Για παράδειγμα, ένας άντρας στην προσπάθειά του να παρατείνει την εκσπερμάτισή του μπορεί να «χαλάσει» τη στύση του. Ή, σε άλλη περίπτωση, ένας άντρας που έχει απογοητευθεί και νιώθει αποτυχία μπορεί να αρχίσει σταδιακά να αποφεύγει το σεξ και, με αυτό τον τρόπο, να χάσει την επιθυμία του για σεξουαλική επαφή και να εκδηλώσει υποτονική ερωτική επιθυμία.

Παράλληλα, πολλοί άντρες δεν κατανοούν «γιατί» έχουν πρόωρη εκπερμάτιση και η άγνοια αυτή τους οδηγεί σε αυθαίρετα συμπεράσματα, όπως, για παράδειγμα, «θα πρέπει να είμαι πραγματικά πολύ εγωιστής για να το κάνω αυτό», ή «ίσως και να είμαι λανθάνων ομοφυλόφιλος και μου συμβαίνει αυτό...», σκέψεις που οδηγούν σε σημαντικό βαθμό ενοχοποίησης.

Συχνά γίνεται χρήση αλκοόλ ή άλλων ουσιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Συχνές είναι και οι παρενέργειες από διαφόρων τύπων θεραπείες ή ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο άντρας πολλές φορές προσπαθεί να «κρατηθεί» γενικότερα, σωματικά και ψυχικά, κατά τη διάρκεια της επαφής προκειμένου να «αντέξει» περισσότερο, γεγονός που επιφέρει σημαντική αίσθηση πίεσης. Άλλοτε προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του από το αίσθημα ηδονής της σεξουαλικής πράξης σκεπτόμενος θέματα δουλειάς, οικονομικών ή άλλων προβλημάτων. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιεί αναισθητικές κρέμες, πολλαπλά προφυλακτικά ή μηχανικά εξαρτήματα στο πέος σε μια προσπάθεια καταπολέμησης αυτής της ευαισθησίας του. Οι προσπάθειες αυτές δηλώνουν την αγωνία του να ξεπεραστεί το πρόβλημα, συχνά όμως επιφέρουν δυσλειτουργία της στύσης και μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις.

Συχνά και η ερωτική σύντροφος δεν βοηθά με την αντίδρασή της στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Η γυναίκα συχνά απολαμβάνει το προκαταρκτικό στάδιο της σεξουαλικής επαφής, διατηρεί όμως πάντα τη νοοτροπία ότι η στιγμή της διείσδυσης είναι η σημαντική. Έτσι, στην περίπτωση της πρόωρης εκσπερμάτισης, απογοητεύεται, τρομάζει και μπορεί να αρχίσει να αποφεύγει την επαφή. Παράλληλα, κάνει πολλές αρνητικές σκέψεις και βγάζει αυθαίρετα συμπεράσματα, όπως, για παράδειγμα, «δεν θα πρέπει να με βρίσκει καθόλου ελκυστική για να τελειώνει τόσο γρήγορα...», ή «δεν με αγαπά για αυτό δεν θέλει περισσότερο» κοκ. Οι επιπτώσεις αυτών των αρνητικών σκέψεων στη δυναμική της σχέσης είναι σημαντικές.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι δεν χρειάζεται να ζει με το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης καθώς αποτελεί ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας και αντιμετωπίζεται θεραπευτικά. Όπως όμως συμβαίνει σε όλες τις θεραπείες ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης πρέπει και ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος να έχει κίνητρο για να αλλάξει και να επιθυμεί και ο ίδιος να αναθεωρήσει πλευρές του εαυτού του που μπορεί να παρεμποδίζουν τη σεξουαλική του λειτουργία.

Ειρήνη Τζελέπη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
PgDipl., MSc., City University, Λονδίνο
www.psychologynet.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

 

 

 

Συγγραφή Άρθρου

Ειρήνη Τζελέπη

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Προσωπικότητα
Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και συσχέτιση με την οριακή διαταραχή της προσωπικότητας στην ενήλικη ζωή
  • Κυριακή, 24 Απρίλιος 2016
  • Από: Μαρίνα Κασσωτάκη

Η Διαταραχή Ελληματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας( ΔΕΠ-Υ) περιλαμβάνει συχνά συμπεριφορικά προβλήματα και μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά. Η συγκεκριμένη παιδοψυχιατρική διάγνωση εξαιτίας των...

Προσωπικότητα
Το Παιδί, ο Γονέας και ο Ενήλικος μέσα μας
  • Πέμπτη, 31 Μάρτιος 2016
  • Από: ΤΖΙΝΑ ΧΟΝΔΡΟΥ

Ο εαυτός μας είναι πολύπλευρος. Κάποιες φορές, νιώθουμε και φερόμαστε σαν παιδιά, άλλοτε υιοθετούμε ένα γονικό ρόλο προς τους άλλους, ενώ άλλες φορές λειτουργούμε απλά κι ενήλικα στην...

Άγχος/Φοβίες
Τραυματικές εμπειρίες. Επώδυνα βιώματα που μας ακολουθούν ή ευκαιρία για προσωπική ανάπτυξη;
  • Τρίτη, 22 Μάρτιος 2016
  • Από: Ελένη Κολτσίδα

Στην καθημερινή μας ζωή, όλοι βιώνουμε τραύματα μικρά ή μεγάλα. Κάποια τα προσπερνάμε , κάποια μας συνοδεύουν το υπόλοιπο της ζωής μας. Κάποιες εμπειρίες μπορεί να είναι πολύ έντονες,...

Άλλα άρθρα του συνεργάτη

Ο φόβος για τα αεροπορικά ταξίδια

Σημαντικό ποσοστό ανθρώπων φοβάται τα αεροπορικά ταξίδια, γεγονός που δημιουργεί συχνά εμπόδια στον προγραμματισμό των διακοπών τους αλλά και στη δυνατότητά τους να ταξιδέψουν γενικότερα.
Παράλληλα, για πολλούς εργαζόμενους οι μετακινήσεις και τα ταξίδια αποτελούν μέρος αλλά και απαίτηση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων και έτσι αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες όταν πρέπει να ταξιδέψουν με αεροπλάνο και δεν μπορούν να το πραγματοποιήσουν.

Η διάγνωση μιας χρόνιας ασθένειας

Η διάγνωση μιας χρόνιας ασθένειας αποτελεί ένα γεγονός που όλοι οι άνθρωποι φοβούνται και πάντα αγωνιούν κρυφά μήπως προκύψει στη ζωή τους.
Σε κάποιους όμως συμβαίνει στην πραγματικότητα και έτσι εκείνοι καλούνται να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα που κλονίζει βασικές άμυνες και συνθήκες ζωής που είχαν τεθεί μέχρι τότε στην καθημερινότητά τους.

Ανεσταλμένη Εκσπερμάτιση

Η ανεσταλμένη εκσπερμάτιση αφορά την επαναλαμβανόμενη δυσκολία ή μη δυνατότητα του άντρα να φτάσει στο στάδιο της εκσπερμάτισης κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί ένα στάδιο σεξουαλικής διέγερσης και ερεθισμού που ο ίδιος περιγράφει ως ικανοποιητικό.

Συναισθηματική ή βιολογική πείνα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τους λόγους για τους οποίους καταφεύγετε στο φαγητό, συχνά με παρορμητικό και ανεξέλεγκτο τρόπο; Τρώτε για να παρέχετε τροφή στον εαυτό σας και να χορτάσετε ή για να «ταϊσετε» τα συναισθήματά σας; Είναι πράγματι η πείνα που σας οδηγεί στην υπέρμετρη κατανάλωση θερμίδων ή κάποια άλλη «ανικανοποίητη» πλευρά του εαυτού σας που δεν έχετε εξερευνήσει ακόμη επακριβώς;

Ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία

Η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία, δηλαδή η στυτική δυσλειτουργία που οφείλεται σε αμιγώς ψυχολογικά αίτια, απασχολεί ως πρόβλημα σημαντικό ποσοστό του αντρικού πληθυσμού όλων των ηλικιών, των κοινωνικοοικονομικών ομάδων, των μορφωτικών επιπέδων κλπ.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.

Scroll to top