Ακρόαση άρθρου......

Ως άνθρωποι όλοι έχουμε την ανάγκη της αγάπης και της συντροφικότητας και την αναζητούμε μέσα από τις προσωπικές μας σχέσεις. Υπάρχουν όμως και τύποι σχέσεων που δε βασίζονται πραγματικά σε αυτές τις ανάγκες αλλά στην ανάγκη της εξάρτησης. Κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ολοκληρωμένοι ζώντας μέσα από τη ζωή του άλλου και προσκολλώντας σε αυτόν/ή.

Αυτά τα άτομα κάνουν τα πάντα για να μη χάσουν το σύντροφο τους, βάζουν όλα τα υπόλοιπα σε δεύτερη μοίρα γιατί πιστεύουν πως αν τον χάσουν η ζωή τους δε θα έχει κανένα νόημα. Ακόμα φοβούνται πολύ τη μοναξιά και πιστεύουν πως δε θα βρουν άλλο σύντροφο.

Το άτομο με συναισθηματική εξάρτηση δε μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του τα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως είναι ο πόνος και η μοναξιά. Για το λόγο αυτό παραμένει πολλές φορές σε σχέσεις που μπορεί να είναι προβληματικές ή ακόμα και επικίνδυνες προκειμένου να τα αποφύγει. Το άτομο που είναι συναισθηματικά εξαρτημένο για να διατηρήσει μια σχέση προσέχει πολύ πως φέρεται, μιλάει και φέρεται "κατά πως πρέπει" για να μη χάσει το σύντροφο του. Με αποτέλεσμα να χάνει τον ίδιο τον εαυτό του μέσα σε αυτή την σχέση τελικά.

Από την άλλη μιας υγιής σχέση μας ενισχύει την αυτοεκτίμηση, μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τον άλλον. Σίγουρα για τη διατήρηση μιας σχέσης χρειάζονται συμβιβασμοί και υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές.

Η βασική διαφορά ανάμεσα σε μια σχέση εξάρτησης και σε μια υγιή σχέση είναι ότι ο καθένας διατηρεί την προσωπική του ταυτότητα μέσα στη σχέση και τελικά ο ένας αποδέχεται τον άλλο για αυτό που πραγματικά είναι.

Πολλές φορές το πρόβλημα αυτό οφείλεται σε κενά της παιδικής μας ηλικίας. Οι ανάγκες μας για ασφάλεια, αγάπη και στοργή μπορεί να καλύφθηκαν ανεπαρκώς ή και καθόλου όταν είμαστε παιδιά κι έτσι τώρα ψάχνουμε στο πρόσωπο του συντρόφου μας να τα αναπληρώσουμε.

Για να μπορέσουμε να βγούμε από το φαύλο κύκλο της εξάρτησης θα πρέπει να αποκτήσουμε αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση. Θα πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τον πραγματικό μας φόβο και με την αίσθηση του κενού και της ανασφάλειας για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια υγιή σχέση με τον εαυτό μας πρώτα από όλα και ύστερα με τον άλλον.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Λέντζου Βασιλική
Ψυχολόγος
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.