Σχετικά άρθρα x
ερωτική ζήλεια

Ο συνδυασμός γενετικών παραγόντων, οικογένειας και πρώιμων εμπειριών έχει δομήσει την προσωπικότητά μας, τη στάση ζωής και τις προσδοκίες που έχουμε από τους εαυτούς μας και από τους άλλους. Η ερωτική ζήλεια, μιας και σχετίζεται με τους παραπάνω παράγοντες, είναι ένα συναίσθημα που καλούμαστε διαρκώς να εντοπίζουμε και στην προσωπικότητά μας.

Ερευνητικά έχει φανεί πως ένας άνθρωπος πιο καχύποπτος, ο οποίος τείνει να μην εμπιστεύεται τους άλλους και εμφανίζεται δύσπιστος απέναντι στα κίνητρα και τις πράξεις τους, είναι πιθανότερο να αναπαράγει αυτόν τον τρόπο σκέψης και στα πλαίσια της ερωτικής του σχέσης. Αυτό είναι ένα ακόμα παράδειγμα όπου το τερατάκι της ζήλειας δεν βιώνεται σαν ένας απρόσκλητος ενοχλητικός επισκέπτης του νου αλλά σαν ένας φύλακας-άγγελος που χάρη σε αυτόν θα είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση ώστε να αποφύγουμε την επικείμενη απιστία. Το τερατάκι αυτό θα μας οδηγεί και σε συμπεριφορές ελέγχου του άλλου, πράγμα που θα μας δώσει περισσότερα επιχειρήματα ώστε να γίνουμε καλύτεροι συνήγοροι υπερ της ορθότητας της ζήλειας μας.

Επίσης, χαρακτηριστικά νευρωτικού χαρακτήρα όπως η ανταγωνιστικότητα, η ανυπομονησία, η κυκλοθυμία, η οξυθυμία και το αίσθημα κατωτερότητας φαίνεται να παίζουν έναν πολύ ισχυρό ρόλο. Μιλώντας για το αίσθημα κατωτερότητας και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, συχνά η ζήλεια μας εξηγείται μέσα από τον τρόπο που εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε θεμελιωδώς ανεπαρκείς σε τομείς της ζωής (π.χ. στον τομέα της ελκυστικότητας ή της κοινωνικότητας) και θεωρούμε αξιοπερίεργο κάποιος να μας έχει αποδεκτεί μιας και εμείς δεν αποδεχόμαστε τον εαυτό μας.

Μοιάζει λες και υπάρχει μία εσωτερική φωνή που επαναλαμβάνει πως δε μας αξίζει η αγάπη των άλλων και ίσως τίποτα καλό γενικότερα. Σε αυτή την περίπτωση, αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο το ταίρι μας να ενδιαφερθεί για κάποιον άλλον ως πολύ πιο μεγάλο απ'ότι πραγματικά είναι, γιατί κρυφά μέσα μας, θα το θεωρούσαμε “λογικό” το ταίρι μας να επιλέξει κάποιον καλύτερο. Αυτό το έλλειμα αυτοεκτίμησης μας καθιστά ευάλωτους στο να παραφράζουμε καταστάσεις στη ζωή μας και μας οδηγεί στο να τις αντιλαμβανόμαστε σύμφωνες με την πεποίθηση της αναξιότητάς μας.

Θα υποπέσουμε σε άλματα λογικής η αλλιώς γνωστικά σφάλματα που θα μας οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα και θα μας κάνουν να ζηλέψουμε ακόμα περισσότερο στην παραμικρή ευκαιρία.

  • Διάβασμα της σκέψης. Σίγουρα δεν είμαι αρκετός για εκείνη-ον.
  • Προφητεία. Σίγουρα θα βρει κάποιον καλύτερο από εμένα.
  • Υπεργενίκευση. Όλοι κερατώνουν αν τους δοθεί η δυνατότητα.

Ένας ακόμα λόγος ύπαρξης της ερωτικής ζήλειας σχετίζεται με τις στάσεις και τις απόψεις του ίδιου του ατόμου. Ο μηχανισμός της προβολής, δηλαδή η τάση να βλέπουμε δικές μας ανάγκες ή γνωρίσματα στο πρόσωπο των άλλων είναι ο κύριος μηχανισμός μέσα από την οποίο η ψυχανάλυση έχει επιχειρήσει να εξηγήσει το φαινόμενο και πράγματι, οι έρευνες, έχουν επιβεβαιώσει πως άτομα που εκφράζουν με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση την ερωτική τους ζήλεια, στην πραγματικότητα είναι πιθανότερο να απιστήσουν.

Τέλος, είναι σημαντικό να διατυπωθεί πως η ανεξέλεγκτη-παρορμητική εκδήλωση ζήλειας όπως και θυμού δεν φέρει την κάθαρση από αυτά τα συναισθήματα. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουμε, τα τροφοδοτεί. Είναι προτιμότερο να επικοινωνούμε τη ζήλεια μας ήρεμα και αναλυτικά στον σύντροφό μας ώστε αφενός να καταλάβει τα πράγματα που μας οδηγούν στο να τη νιώθουμε και τέλος να λάβουμε τη διαβεβαίωση αγάπης που χρειαζόμαστε ώστε να την αποδυναμώσουμε.  

 

Διαβάστε ακόμη το 1ο πρώτο μέρος της ενότητας: Αναζήτηση των αιτιών της ερωτικής ζήλειας. Μέρος πρώτο: Η οικογένεια 

Συγγραφή Άρθρου

Άννα Αλβανού - Ψυχολόγος

Άννα Αλβανού: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, ατομική- ομαδική ψυχοθεραπεία.
Δίπλωμα στην Κλινική Ύπνωση με εξειδίκευση στη Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία. 
Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεμβάσεις - Συμπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας στην Ψύχωση

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική
Θέλω να κάνω ψυχοθεραπεία. Αλλά ποια ψυχοθεραπεία μου ταιριάζει και πως θα επιλέξω έναν καλό ψυχοθεραπευτή
  • Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2016
  • Από: Μπάιμπας Αθανάσιος

Από την εποχή που ο Sigmund Freud ξεκίνησε να διαμορφώνει την θεωρία της ψυχανάλυσης έχει περάσει περισσότερο από ένας αιώνας. Στην αρχή υπήρχε μόνο ένας δάσκαλος και πολλοί μαθητές. Στην συνέχεια...

Προσωπικότητα
Από την Αυτοεκτίμηση στον Ναρκισσισμό (μέρος 1ο)
  • Παρασκευή, 09 Σεπτέμβριος 2016
  • Από: Άννα Αλβανού

Ο τρόπος δόμησης της αυτοεκτίμησης (self-esteem) με το πέρασμα του χρόνου, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη του εαυτού (self) και με την ωρίμανση της προσωπικότητας του ατόμου μέσα στον χρόνο. Η...

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Συστηματική Απευαισθητοποίηση

Ως απευαισθητοποίηση οι ψυχολόγοι ορίζουν τη μειωμένη συναισθηματική αντίδραση απέναντι σε ένα αρνητικό ερέθισμα η οποία επέρχεται μετά από έκθεση σε αυτό. Για παράδειγμα, ένα παιδί θα βιώσει ανησυχία την πρώτη φορά που θα επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο, ωστόσο, μετά την επανάληψη της εμπειρίας αυτής, το παιδί θα μπορέσει να αισθανθεί χαλάρωση κατά την πτήση.

Σεροτονίνη
Σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του κεντρικού νευρικού συστήματος ο οποίος συναντάται τόσο στον εγκέφαλο, στις περιοχές που ευθύνονται για τη συγκινησιακή έκφραση του ατόμου, όσο και στο γαστρεντερικό σύστημα και το αίμα.

Όταν οι ανάγκες των άλλων είναι πάνω από τις δικές μας
ανάγκες άλλων

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, να βάζουμε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας. Αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Η ανιδιοτελής αγάπη μιας μητέρας για το παιδί της είναι από τα πιο ωραία παραδείγματα που αποδεικνύουν πως το χαρακτηριστικό της αυτοθυσίας είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.

Από την Αυτοεκτίμηση στον Ναρκισσισμό (μέρος 2ο)
Αυτοεκτίμηση και Ναρκισσισμός

Το γεγονός ότι η αυτοαντίληψη του ατόμου γίνεται όλο και πιο συγκεκριμένη δεν συνεπάγεται ότι υπάρχει αντικειμενικότητα ή ότι κάποιος θα είναι και πιο ικανοποιημένος με την εικόνα του (αυτοεκτίμηση), καθώς αρχικά μπορεί να συναντήσει δυσκολίες στο να αποδέχεται τα μειονεκτήματά του και ως εκ τούτου να τα “δουλεύει” με τον εαυτό του.

Από την Αυτοεκτίμηση στον Ναρκισσισμό (μέρος 1ο)

Ο τρόπος δόμησης της αυτοεκτίμησης (self-esteem) με το πέρασμα του χρόνου, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη του εαυτού (self) και με την ωρίμανση της προσωπικότητας του ατόμου μέσα στον χρόνο. Η δόμηση του εαυτού ξεκινά ήδη με τη γέννηση και φαίνεται να μην αποκτά σταθερή μορφή μέχρι μετά το τέλος της εφηβικής περιόδου. Το πώς εξελίσσεται ο εαυτός έχει εγείρει πολλές διαφορετικές απόψεις.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.

Scroll to top