Ακρόαση άρθρου......

Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας χωρίζονται σε θετικά και αρνητικά.
Θετικά συμπτώματα στη σχιζοφρένεια: Ψευδαισθήσεις:
Οι ψευδαισθήσεις είναι οτιδήποτε συμβαίνει και έχει να κάνει με την ακοή, την όσφρηση, την αφή και την όραση πολλές φορές και τη γεύση -παρόλο που συμβαίνει σπανιότερα- με πράγματα που δεν υπάρχουν και δε συμβαίνουν στην πραγματικότητα και κανείς άλλος εκτός από το άτομο που τα αναφέρει δε μπορεί να τα νιωσει.

Στη σχιζοφρένεια, η πιο κοινή ψευδαισθηση ειναι η ακουστικη δηλαδη το να ακουει καποιος φωνες. Μαλιστα, οι φωνες ειναι τοσο πραγματικες και ζωντανες που ακουγονται σα να υπαρχει καποιο αλλο προσωπο να μιλαει.

Οι ανθρωποι που τις ακουν δυσκολευονται να καταλαβουν γιατι οι υπολοιποι δεν τις ακουν. Συνηθως νομιζουν πως ερχονται απο την τηλεοραση η καποιο αλλο αντικειμενο τριγυρω.

 Σε αλλες περιπτωσεις νομιζουν πως οι φωνες προερχονται απο κρυμμενα μικροφωνα, καμερες, μεγαφωνα η καποιο πνευμα. Οι φωνες ειναι τοσο αληθινες που σε προκαλουν να απαντησεις και ακομα να ξεκινησεις συζητηση ειτε σε χαμηλους αλλα κυριως σε εντονους τονους. Οι ανθρωποι που τις ακουν πιστευουν πως πρεπει να ακολουθησουν και να κανουν οτι τους λενε ακομα κι αν αυτο προυποθετει να βλαψουν τον εαθτο τους.

Αλλα ατομα που πασχουν απο βαριας μορφης καταθλιψη μπορει να ακουν κι αυτα φωνες να μιλανε απ απευθειας σ?αυτους. Στη σχιζοφρενεια οι φωνες συνηθως μιλανε μεταξυ τους αλλα και στο ατομο που τις ακουει. Ψευδαισθησεις που εχουν να κανουν με τη γευση, την οραση, την οσφρηση και την αφη ειναι πιθανον να υπαρξουν αλλα συμβαινουν σπανιοτερα σε σχεση με τις ακοης.

Παραληρητικές ιδέες:

Περιεχόμενο
Ιδεες που εχουν να κανουν με διωξη, ζηλια, μεγαλειο, θρησκευτικο παραληρημα και εμμονες, υποχονδριαση, παρερμηνειες και αυτοαναφορα.

Η παραληρητικη ιδεα ειναι μια ασυνηθιστη πεποιθηση. Μπορει να ειναι ασυνηθιστη επειδη δεν ειναι κοινη στην κουλτουρα του συγκεκριμενου ατομου, επειδη δεν εχει επιχειρηματα να τη στηριξει ουτε καποιες ενδιεξεις η αποδειξεις η ακομα επειδη δεν εχει λογια να την περιγραψει αν καποιος τον/την ρωτησει για ποιο λογο το πιστευει αυτο.

Συνηθως οι ανθρωποι αναφερουν παρανοικες παραληρητικες ιδεες.

Η παρανοια ειναι μια αλλη λεξη για να περιγραψεις ενα συναισθημα καταδιωξης, κατατρεγμου η ενοχλησης και βασανισμου. Μπορει καποιος να εχει ιδεες η συναισθηματα κατατρεγμου που κατα πρωτη αποψη να φαινονται λογικα.

Ζητήματα Ηθικής και Δεοντολογίας στην Άσκηση της Ψυχοθεραπείας
Κύκλος Σεμιναρίων για Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας | Γενική είσοδος: 35 ευρώ

Θεματικές Ενότητες: Διπλές σχέσεις θεραπευτή – θεραπευόμενου | Ψυχική ανθεκτικότητα του θεραπευτή | Υπέρβαση – παραβίαση ορίων στην ψυχοθεραπευτική σχέση | Ειδικές προκλήσεις στην ψυχοθεραπεία | Ζητήματα ηθικής και δεοντολογίας | Διαχείριση εξω-θεραπευτικών πληροφοριών | Διατήρηση και άρση του απορρήτου

Για παραδειγμα, ιδεες που εχουν να κανουν με το αν ο συζυγος η συντροφος ειναι πιστος η οχι χωρις να δωθει μια ακριβης και συνηθισμενη εξηγηση δεν εχουν τοσο μεγαλη σημασια. Ομως οταν οι ανθρωποι αρχιζουν να πιστευουν πως ειναι οι εκλεκτοι και αγγελιοφοροι μηνυματων που προερχονται απο το Θεο, η οτι η κυβερνηση τους κατασκοπευει, η ακομα και οτι οι γειτονες και γενικα οι υπολοιποι ανθρωποι θελουν να τους βλαψουν τοτε τα συμπτωματα μπορουν να γινουν ανησυχητικα.

Καποιοι αλλοι εχουν παραληρητικες ιδεες που εχουν να κανουν με παραπομπη και αναφορα. Μπορει καποια ατομα να πιστευουν πως υπαρχουν κρυμμενα μηνυματα που αφορουν αυτους στις τηλεοπτικες εκπομπες η οτι το χρωμα των αυτοκινητων επικοινωνει με κρυφους κωδικες μαζι τους.

Παρωχημένες και ανακατεμένες σκέψεις (Διαταραχή της σκέψης)

Περιεχόμενο
Ηχηρη σκεψη, παρεμβολη στη σκεψη που προερχεται απο τριτα ατομα, ηχω σκεψης, εκπομπη της σκεψης, πεποιθηση οτι οι σκεψεις που κανει ενα ατομο σχολιαζονται απο το εξωτερικο περιβαλλον, συζητησεις και σκεψεις χωρις συναρτηση, υποκλοπη της σκεψης και των ιδεων απο τριτα ατομα, απωλεια του εαυτου, παραλογισμος.

Συνηθως οι ανθρωποι ειναι δυσκολο να συγκεντρωθουν και φαινεται ακατορθωτο να διαβασουν ενα αρθρο στην εφημεριδα η να δουν ενα προγραμμα στην τηλεοραση.

Αυτο που κανει τη συγκεντρωση δυσκολοτερη ειναι ο τροπος με τον οποιο οι σκεψεις συνδεονται η μια με την αλλη. Φαινομενικα δε στεκονται λογικα και η σειρα τους δεν επιδεχεται καθορισμο η κοντρολ απο το ιδιο το ατομο.

Δεν μπορουν τα ατομα να περασουν απο μια ιδεα στην αλλη η μια σκεψη δεν εχει καμια σχεση με την αλλη. Υστερα απο 1-2 λεπτα δε θυμουνται καν τι σκεφτονταν η για τι πραγμα μιλουσαν. Οταν οι σκεψεις και οι ιδεες αποσυνδεονται με αυτον τον τροπο ειναι δυσκολο για τους αλλους να σε καταλαβουν και να γινεις κατανοητος.

Αισθηση οτι καποιος σε ελεγχει
Οταν αυτο συμβαινει οι ανθρωποι αισθανονται οτι καποιος ?κλεβει? η διαβαζει τις σκεψεις τους η ακομα και οτι βαζει σκεψεις και ιδεες στο μυαλο τους που δεν ανηκουν σ αυτους στην πραγματικοτητα. Η αισθηση που κυριαρχει ειναι οτι καποιος προσπαθει να παρει τον ελεγχο της ζωης τους.

Τι να ΜΗΝ περιμένω από την ψυχοθεραπεία μου;
3ωρο Online βιωματικό εργαστήριο του PSYCHOLOGY.GR

Θεματικές Ενότητες: Τι είναι για μένα η ψυχοθεραπεία, τι περιμένω από αυτήν τη διαδικασία; | Τι περιμένω από τον ψυχοθεραπευτή μου; | Ποια είναι τα όριά της ψυχοθεραπείας; | Πώς αντιλαμβάνομαι αν με ωφελεί ή αν τη χρησιμοποιώ ως άλλοθι για να μένω στην ουσία στάσιμος;

Αυτο εχει ως συνεπεια δυσαρεστα αποτελεσματα που δεν αφηνουν περιθωρια συγκεντρωσης σε αλλα πραγματα. Αναφερεται συχνα οτι η προσωπικοτητα βρισκεται κατω απο την επιρροη ενος εξωγηινου η καποιου πνευματος. Στις δυτικες κουλτουρες οι ανθρωποι τα βαζουν με την τηλεοραση το ραδιοφωνο τους υπολογιστες κτλπ και πιστευουν πως ενα ειδους microchip τους κατευθυνει τοποθετημενο στον εγκεφαλο τους. Στις πιο πατροπαραδοτες κοινωνιες οι ανθρωποι κατηγορουν τη μαγεια, το Θεο η το διαβολο, θυμωμενα πνευματα κτλπ.

Αρνητικά συμπτωματα στη σχιζοφρένεια

Συναισθηματα
Επιπεδα συναισθηματα, απαθεια, προσωπο χωρις εκφραση και χειρονομιες, απωλεια/ ελλειψη βλεμματικης επαφης, αχρωμια στη φωνη, απωλεια τονου στη φονου, ελλειψη στην προσφορα συναισθηματος προς τους αλλους και καμια ανταποκριση σ?αυτα που δινουν οι αλλοι.

Σκεψη /διαταραχες ομιλιας
Μειωμενο και ελλειπες λεξιλογιο, μεγαλη καθυστερηση και κενα σε συζητησεις οσον αφορα την απαντηση.

Τα ατομα με σχιζοφρενεια πολλες φορες εκδηλωνουν απροσφορα συναισθηματα. Ως απροσφορο συναισθημα εχει χαρακτηριστει η συμπεριφορα εκεινη που δεν ερχεται σε συμφωνια με αυτα που λεει η σκεφτεται το ατομο.

Αλλες φορες ειναι συνηθισμενο τα ατομα που πασχουν απο σχιζοφρενεια να εμφανζιουν επιπεδο η αμβλυ συναισθημα με αποτελεσμα την μειωση η παντελη ελλειψη εμφανισης συναισθηματων στο προσωπο, στις κινησεις και στους μορφασμους.

Βουληση
Αργες κινησεις, ελλειψη βουλησης και αποφασιστικοτητας, απραξια, τεμπελια, μειωμενο ενδιαφερον για δραστηριοτητες, οικογενειακες, κοινωνικες και αναλογες σχεσεις. Αδυναμια να τηρησει και να ειναι συνεπης στον εργασιακο χωρο, σε κοινωνικες συναντησεις και σημαντικα γεγονοτα. Ελλειψη σεξουαλικης επιθυμιας, δραστηριοτητας και παραμεληση της προσωπικης καθαριοτητας και εμφανισης.

Τα αρνητικα συμπτωματα ειναι λιγοτερο εμφανη απο τα θετικα. Το γενικοτερο ενδιαφερον για τη ζωη, η ενεργεια, τα συναισθηματα και γενικα η διαθεση και το ξεσηκωμα για δραστηριοτητες απουσιαζει. Ειναι δυσκολο για τους ανθρωπους με αρνητικα συμπτωματα να ενθουσιαστουν και να βρουν ενδιαφερον σε κατι.

Η ελλειψη συγκεντρωσης ειναι ενα ακομα χαρακτηριστικο. Δεν μπαινεις καν στον κοπο να βγεις απο το σπιτι η να σηκωθεις απο το κρεββατι. Ειναι δυσκολο να τακτοποιησεις και να καθαρισεις η ακομα και να κρατησεις τα ρουχα καθαρα. Νιωθεις αβολα με αλλους ανθρωπους γιατι νιωθουν πως δεν εχουν τιποτα να πουν.


Η διαδικασια του να καταλαβει καποιος τα αρνητικα συμπτωματα της σχιζοφρενειας ειναι περιπλοκη γιατι δεν πιστευουν οτι ειναι συμπτωματα αλλα οτι απλα ειναι τεμπεληδες. Η οικογενεια και οι γυρω δεν μπορουν παντα να τα καταλαβουν εξισου και οι συμβουλες που δινουν ειναι να συνελθεις και να οργανωσεις τη ζωη σου.

Μπορει λοιπον τα αρνητικά συμπτώματα να είναι λιγότερο δραματικά απο τα θετικά αλλά προκαλούν και πάλι προβλήματα.

 

Μεταφραση απο τα αγγλικα :
1. Royal College of Psychiatrists web page.
2. National Library of Medicine web page.

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Dr Αναστασία (Τέσσα) Χριστοδούλου: έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το Psychology”, σημαίνει ότι το Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Κλινική και Δικαστική Ψυχολόγος -Νευροψυχολόγος. Διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας στην Ιατρική. 
Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεύτρια.