Σχετικά άρθρα x

Οι ψυχοσωματικές ασθένειες του δέρματος αντιπροσωπεύουν ένα υποκειμενικό μήνυμα. Εκφράζουν κάποιο πρόβλημα που δεν είναι συνειδητοποιημένο και το άτομο το απωθεί.Αν φύγει το εμφανισιακό πρόβλημα και το Εγώ δεν είναι αρκετά οργανωμένο και προστατευμένο, μπορεί να δημιουργηθεί ανισορροπία στο ψυχικό σύστημα. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε ψυχοσωματική αρρώστια και η εμπειρία δείχνει ότι όταν φύγει μια ψυχοσωματική ασθένεια, εμφανίζεται ένα πολύ έντονο ψυχολογικό πρόβλημα, μέχρι και ψύχωση.

Γενικά, το δέρμα δείχνει τις εσωτερικές εντάσεις οι οποίες δεν εκφράζονται μέσα από ψυχολογικά προβλήματα συμπεριφοράς. Με το δέρμα, επικοινωνούμε, δεχόμαστε και στέλνουμε μηνύματα. Η αφή είναι μια γλώσσα που δεν μπορεί να πει ψέματα όπως η λεκτική γλώσσα.

Το δέρμα αντιπροσωπεύει τις λειτουργίες του προστατευτικού περιβλήματος, διαφοροποιεί το εσωτερικό από το εξωτερικό. Είναι το όριο που εξασφαλίζει τη σωματική ακεραιότητα, ρυθμίζει τις ανταλλαγές, συνδέει μεταξύ τους τα διάφορα μέρη του σώματος σε ένα ενοποιημένο σύνολο. Μεταφορικά, είναι το καταφύγιο της ύπαρξης, της ζωής, της οντότητας του ατόμου. 

Σύμφωνα με τις θεωρίες προσκόλλησης, το νεογέννητο έχει ανάγκη να προσκολληθεί σε ένα ζωντανό ον για να διατηρηθεί στη ζωή. Έχει ανάγκη την καλή σωματική επαφή με τη μητέρα προκειμένου να δημιουργηθεί μια συνέχεια της προηγούμενης εμβρυϊκής του κατάστασης, όπου υπήρχε άμεση και σταθερή επαφή των σωμάτων τους, και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα μη τραυματικά. Αυτή η σωματική επαφή πρέπει να επιτρέπει ανταλλαγές αγάπης και τρυφερότητας.

Οι ατελείς, ποσοτικά και ποιοτικά, σωματικές επαφές μέσω του δέρματος στο πρώιμο στάδιο, μπορεί να επιφέρει σοβαρά ψυχικά προβλήματα στην μετέπειτα ζωή του ατόμου. Για παράδειγμα, οι οριακές προσωπικότητες έχουν πρόβλημα στο να θέτουν και να αισθάνονται τα όρια μεταξύ εαυτού και των άλλων και στο να ξεχωρίσουν σκέψη και πράξη. 

Το παιδικό έκζεμα στη βρεφική ηλικία είναι ένδειξη ότι έχει αποκατασταθεί μια σχέση με ένα πρόσωπο αλλά όχι με ισορροπημένο τρόπο. Τότε το δέρμα γίνεται πεδίο επιθετικής εκτόνωσης. Οι μητέρες αυτών των παιδιών, έχουν σωματική επαφή μαζί τους αλλά αυτή η επαφή δεν είναι ήρεμη, ούτε εμπνέει εμπιστοσύνη στο παιδί.

Συγγραφή Άρθρου

Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπευτής

Παναγιώτα Κυπραίου: έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στον επαγγελματικό κατάλογο ειδικών παρέχονται από τους ίδιους τους ειδικούς, κατά την εγγραφή τους στο σύστημα. Όταν βλέπετε την ένδειξη «έχει επιβεβαιωθεί από το E-Psychology”, σημαίνει ότι το E-Psychology έχει ελέγξει, με email, τηλεφωνικά ή/και με λήψη των σχετικών εγγράφων, τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Ότι ο ειδικός είναι υπαρκτό πρόσωπο.
  • Ότι τα πτυχία οι τίτλοι και οι εξειδικεύσεις που αναφέρει είναι αληθινά.
  • Ότι οι πληροφορίες που αναφέρει ισχύουν.

Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων.
Κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας (ECP), Μέλος της British Psychological Society και της European Association for Body Psychotherapy.

Εάν βρήκατε το άρθρο χρήσιμο, μοιραστείτε το!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Σχετικά άρθρα
Παιδί και έφηβος, οικογένεια
Οι σκέψεις και τα συναισθήματα των γονέων σε διάφορες φάσεις μετά την διάγνωση των παιδιών τους με αυτισμό.
  • Παρασκευή, 26 Φεβρουάριος 2016
  • Από: Μαρίνα Κασσωτάκη

Οι γονείς που μεγαλώνουν παιδί με αυτισμό κατακλύζονται από πληθώρα συναισθημάτων. Το ενοχικό συναίσθημα κυριαρχεί και είναι εμφανές στις μητέρες . Πολλές φορές παρατηρείται οι γονείς να αυτόκατηγορούνται. Το βασικό συναίσθημα των γονιών είναι η άρνηση. Οι γονείς τις περισσότερες...


Βρείτε Ψυχολόγο - Ειδικό Ψ.Υγείας

Επιλέξτε ειδικό για θέματα Ψυχολογίας Υγείας στον μοναδικό εξειδικευμένο κατάλογο του ελληνικού διαδικτύου.

Μεταβείτε στον κατάλογο Ειδικών Ψ.Υγείας »

Περισσότερα άρθρα του ειδικού συνεργάτη

Δείτε την κατάθλιψη με άλλο μάτι: Ως προστασία από κάτι πολύ επώδυνο!
κατάθλιψη

Όταν ενεργοποιείται το καταθλιπτικό μοτίβο σας, πιθανότατα αισθάνεστε απελπισία και χαμηλή ενέργεια. Η φυσικές σας αντοχές, η ζωντάνια και η ενέργειά σας είναι σε ύφεση. Σας είναι δύσκολο να κάνετε ακόμη και τις βασικές καθημερινές δουλειές στο σπίτι.

Θέματα υπερφαγίας ή βουλιμίας: Πως αποκαθίστανται;
βουλιμία

Εάν έχετε κάποιο θέμα υπερφαγίας ή βουλιμίας, πιθανά όταν τρώτε να μην μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πότε έχετε χορτάσει. Συνεχίζετε να αισθάνεστε ότι πεινάτε αλλά όταν φάτε περισσότερο, νιώθετε σκασμένοι. Επιπλέον, συχνά «πέφτετε με τα μούτρα» σε ορισμένες τροφές «παρηγοριάς» και δυσκολεύεστε να σταματήσετε. Αυτό είναι ένα μέρος του εαυτού σας που ενδίδει ή παραδίνεται στην απόλαυση του φαγητού.

Δεν φταίω εγώ... Εσύ φταις!
καυγάς ζευγάρι

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτά τα λόγια, «Δεν είναι δικό μου λάθος, δεν φταίω εγώ. Μην κατηγορείς εμένα»; Όταν έχουμε δυσκολία στις σχέσεις μας, έχουμε την τάση να πιστεύουμε ότι είμαστε αθώοι και ρίχνουμε το φταίξιμο στο σύντροφό μας.

Η θετική επίδραση της ψυχοθεραπείας αλλάζει τη γονιδιακή έκφραση
ψυχοθεραπεία

Έρευνες δείχνουν ότι οι εμπειρίες της ζωής μας, οι πεποιθήσεις και η ιστορία μας αλλάζουν δυναμικά τη γονιδιακή έκφραση στον οργανισμό μας, επηρεάζοντας την υγεία μας. Τώρα, πλέον, οι ερευνητές έχουν δείξει ότι βοηθώντας τους θεραπευόμενους να «ξαναγράψουν» την ιστορία της ζωής και τις πεποιθήσεις τους, μέσω της ψυχοθεραπείας, προκαλούνται επιγενετικές αλλαγές, που σχετίζονται με την κλινική βελτίωση. Η συμπονετική φροντίδα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά στην έκβαση της θεραπείας.

Επιγενετική και Ευ Ζην
αυτοβοήθεια,αυτοεκτίμηση

Επιγενετική είναι η μελέτη των αλλαγών που συμβαίνουν στη γονιδιακή έκφραση χωρίς να μεταβάλλεται το γενετικό υλικό (DNA). Δηλαδή, της διαδικασίας με την οποία παράγοντες εξωτερικοί του DNA, επηρεάζουν τη δράση ενός γονίδιου χωρίς να αλλάζει το ίδιο το DNA του γονιδίου.

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε εγγραφή στο 15νθημερο Newsletter για ενημέρωση σεμιναρίων, νέων άρθρων, βιβλίων, θέσεων εργασίας κ.α.

Scroll to top