Ακρόαση άρθρου......

Όλοι έχουμε στη ζωή μας πολλούς ρόλους, πολλές δυσκολίες και πολλά ζητήματα να διαχειριστούμε. Επομένως, είναι πολύ εύκολο να πέσουμε στην παγίδα και να τα σκεφτούμε όλα μαζί, αδυνατώντας να δώσουμε λύσεις.

Κρίσεις Πανικού: Μία σύγχρονη ψυχική επιδημίαένα πολύ χρήσιμο, πρακτικό, ασύγχρονο, σεμινάριο. Οι 2 πρώτες εισηγήσεις του Σεμιναρίου, είναι ανοικτές προς όλους.

Το αποτέλεσμα είναι τα "θέματα" μας να  μεγεθύνονται και να μοιάζουν άλυτα..Και εμείς τελικά πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό.

Γιατί αν αρχίσω και σκέφτομαι ταυτόχρονα τα θέματα στη δουλειά μου, στο σπίτι μου, στις φιλίες μου, στην ερωτική μου ζωή, στην οικογένεια μου, στην υγεία μου.. τότε μοιάζω σαν να κουβαλάω πολλές κροτίδες μέσα στο κεφάλι μου, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να σκάσουν μαζί.. Πελαγώνω, κόβεται η ανάσα μου, έχω ένα αίσθημα πνιγμού ή ένα πλάκωμα στο στήθος μου.. 

Η ανησυχία μου βέβαια δεν φουντώνει μόνο και μόνο επειδή έχω πολλά θέματα στη ζωή μου. Όλοι οι άνθρωποι του σύγχρονου κόσμου, έχουμε. Η ανησυχία μου φουντώνει εξαιτίας των υπόγειων αυτόματων σκέψεων μου: "Ότι δεν έχω χρόνο. Ότι δεν έχω την ικανότητα να διαχειριστώ τις δυσκολίες της ζωής μου. Ότι είμαι ευάλωτος/η στους κινδύνους" κ.ο.κ.ε. 

Τι χρειάζεται να κάνω; 

Ας σκεφτώ τα πράγματα ένα ένα. Ας επιλέξω ένα θέμα το οποίο θα επεξεργαστώ σήμερα, σε συγκεκριμένο χρόνο και χώρο και ας σταματήσω να ανακυκλώνω τις σκέψεις μου. 

Μπορώ να καταγράψω τις σκέψεις μου και να "διώξω" στη συνέχεια όσες επανέρχονται, παρόλο που τις έχω ήδη καταγράψει. Μπορώ να  βρω έναν τρόπο να ελέγξω και να απαντήσω στις καταγεγραμμένες μου σκέψεις. Μπορώ να σκεφτώ, για παράδειγμα: "Τι θα έλεγα εγώ σε έναν φίλο μου, αν σκεφτόταν με τον τρόπο τον δικό μου". 

Ας θυμηθώ πως για να κάνω (χωρίς κομπιουτεράκι) μια δύσκολη μαθηματική πράξη, όπως έναν πολλαπλασιασμό με τριψήφιους αριθμούς, θα γράψω τους αριθμούς και θα πολλαπλασιάσω το κάθε ψηφίο με το άλλο και μετά θα προσθέσω τα αποτελέσματα που θα βρω.

Με λίγα λόγια, θα τεμαχίσω την πράξη. Θα ακολουθήσω κάποια βήματα. Παρόμοια, όταν βιώνω ένα γενικό άγχος: ένα έντονο συνεχόμενο άγχος, χρειάζεται να τεμαχίσω τις σκέψεις μου ή τις καταστάσεις που καλούμαι να αντιμετωπίσω. Για παράδειγμα, αν βιώνω έντονο άγχος στο να βρω δουλειά, μπορώ την πρώτη μέρα να συντάξω το βιογραφικό μου σημείωμα, τη δεύτερη μέρα να σημειώσω τις αγγελίες και την τρίτη μέρα να αρχίσω να στέλνω το βιογραφικό μου ή να πηγαίνω σε συνεντεύξεις.

Ας χαλαρώσω και λίγο. Ας πω στον εαυτό μου "Δεν πειράζει" κι ας θυμηθώ πως μπορώ να τα καταφέρω. Ας κλείσω τα μάτια μου κι ας φέρω στο μυαλό μου την εικόνα πως τα καταφέρνω, πως έχω ήδη αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και πλέον είμαι ευτυχισμένος/η. Ας φανταστώ πως το άγχος μου φεύγει σταδιακά από πάνω μου, πως μικραίνει σιγά σιγά όπως μια φούσκα στον αέρα που εξαφανίζεται σταδιακά.

4ος Κύκλος Αυτροβελτίωσης από το PSYCHOLOGY.GR
3 Ημέρες, 6 διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια. Γενική είσοδος: 25 ευρώ, για εγγραφές έως 31 Μαρτίου 2024

Ας πιστέψω στην ικανότητα μου να προσαρμόζομαι στα δεδομένα της ζωής μου. Εξάλλου, η δύναμη της πίστης και της αισιοδοξίας οδηγεί πάντα στη βελτίωση της διάθεσης μας και μας δίνει κίνητρο να περάσουμε τα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο μας.

Ας γίνω ειλικρινής παρατηρητής του εαυτού μου και ικανός "πολεμιστής" κατά των "αποφυγών μου".

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Αποκτήστε το βιβλίο των Ερώτων, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας.

Αν νιώθω έντονο άγχος, σίγουρα θα αποφεύγω καταστάσεις είτε φανερά (στη συμπεριφορά μου, π.χ αποφεύγω κάποια μέρη ), είτε κρυφά (στο συναίσθημα μου, π.χ αποφεύγω να δω μια ταινία για να μην στεναχωρηθώ, ή στο σώμα μου π.χ αποφεύγω τη γυμναστική γιατί φοβάμαι πως θα λιποθυμήσω). Χρειάζεται λοιπόν, να γίνω ειλικρινής και να παραδεχτώ τις καταστάσεις που αποφεύγω και στη συνέχεια, να τις ιεραρχήσω με σειρά από εκείνη που με δυσκολεύει λιγότερο προς εκείνη που με δυσκολεύει περισσότερο.

 Στη συνέχεια, μπορώ να προβάλλω νοητά τις καταστάσεις αυτές, ώστε να αναλύσω καλύτερα τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσω και να προετοιμάσω κατάλληλα τον εαυτό μου. Τελικά, μπορώ να τις αντιμετωπίσω στην πράξη επιλέγοντας συγκεκριμένο μέρος και συγκεκριμένο χρόνο, εφαρμόζοντας ένα πείραμα έκθεσης ώστε να ελέγξω την εγκυρότητα των σκέψεων μου, οι οποίες κρύβονται πίσω από τις αποφυγές μου.

Τέλος, αν το άγχος μου επιμένει και χρωματίζει όλες τις πλευρές της ζωής μου, μπορώ να ζητήσω τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Εκείνος θα μπορέσει να με βοηθήσει, ώστε να βρω και πάλι το δρόμο μου προς την ηρεμία, τη χαλάρωση και την ψυχική μου ισορροπία..

Συγγραφή - Επιμέλεια Άρθρου

Φλώρα Χατζημανώλη
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια